Laatste nieuws:
Geef inbrekers geen kans tijdens Oudjaar met deze zes tips

Geef inbrekers geen kans tijdens Oudjaar met deze zes tips

Het is zover: de jaarwisseling staat voor de deur. Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat er maar liefst een 70% hogere kans is dat er bij je wordt ingebroken tijdens de feestdagen, vooral tussen 17:00 en 21:00. Schuif je met Nieuwjaar elders de benen onder tafel? Dan hou je best rekening met de volgende tips om inbraken bij jou thuis te vermijden.

Beginnen doen we met het meest voor de hand liggende: doe de deuren op slot. Een extra beveiligd cilinderslot is altijd handig en houdt inbrekers langer tegen. Stevige ramen en deuren helpen trouwens ook. Wist je dat kunststofkozijnen, naast uiteraard anti-inbraak strips, zeer lastig te openen zijn voor een inbreker? Wanneer je een of meerdere tuinhekjes hebt, doe je die best ook dicht. Wordt er vuurwerk afgestoken? Inbrekers vinden dat geweldig, dat maskeert de eventuele geluiden die ze bij hun laffe daad maken.

1. Verlicht je huis

Laat de verlichting thuis volledig aan. Je verbruikt een beetje meer elektriciteit, maar dat weegt niet op tegen het leed als er bij je wordt ingebroken. Met een tijdschakelaar kan je bovendien af en toe eens een licht in de badkamer of het toilet laten aangaan, dat geeft een nog meer bewoonde indruk. Alleen de lichtjes in de kerstboom laten branden? Inbrekers zijn ook geen dommeriken en kennen hun stiel.

2. De televisie of radio laten spelen

Akkoord, je verbruikt er al ietsje meer mee. Maar een inbreker heeft altijd schrik van geluid en flitsend licht. Daarom zijn ook nepkaarsen aan te raden. Die werken op batterijen, maar flikkeren net zoals een echte kaars. En wie laat er nu kaarsen branden als hij of zij niet thuis is?

3. Buurtpreventie

Je ziet langs de weg meer en meer bordjes opduiken met “WhatsApp buurtpreventie” op vermeld. Vraag daarnaast ook aan je buren, als ze zelf thuis zijn tenminste, om een oogje in het zeil te houden. Wanneer ze iets verdacht zien, kunnen ze meteen jou of de politie verwittigen.

4. Berg kostbare spullen op

Geef inbrekers zo weinig mogelijk redenen om in te breken bij jou. Laat dus vooral niet je tablet en laptop vol in het zicht liggen, daar komen ze immers als vliegen op stroop op af. Verstop bovendien de meest waardevolle spullen (bv. juwelen) zo grondig mogelijk, verspreid en op onlogische plaatsen. We gaan hier geen voorbeelden geven daarvan, misschien lezen ze hier ook wel mee.

5. Een alarmsysteem

Waarom zouden ze inbreken in een huis met alarmsysteem wanneer er zoveel huizen zonder alarm zijn? Een alarm werkt zowel preventief (zorg dat er een duidelijke melding is van de aanwezigheid van een alarm, bijvoorbeeld op een raam of de voordeur), als afschrikkend wanneer het daadwerkelijk afgaat. Vele inbrekers kiezen dan liever het hazenpad dan het risico te nemen dat ze gevat worden. Is een alarmsysteem te duur? Overweeg dan een of meerdere slimme camera’s in en rond je woning, waarmee je vanop afstand de zaken in de gaten kan houden.

6. Meerdere dagen weg

Wanneer je voor een paar dagen bij verre familie of vrienden op bezoek gaat, vraag dan zeker of iemand je brievenbus regelmatig leeg kan halen. Een laatste, bijkomende pro-tip? Voor één keertje mag je het aanrecht in de keuken lekker rommelig achterlaten.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pxhere

Facebook74
Twitter
Follow Me
Tweet