Laatste nieuws:
Gaston Van Tichelt - Burgemeester Essen - (c) Noordernieuws.be 2021 - HDB_5578u85

“Heel fier op de bewoners van Essen!”

Augustus 2020 vroegen we Gaston Van Tichelt naar zijn werk als burgemeester in coronatijd. Nu, ruim een jaar later, zijn we benieuwd of er dingen zijn veranderd of juist niet.

Duizend besmettingen in Essen

“Vergeleken met vorig jaar zijn er nu veel meer besmettingen, maar ongeveer net zoveel hospitalisaties”, zegt Gaston. “Dus zijn in verhouding de ziekenhuisopnames veel minder. Tussen 14 oktober van dit jaar en nu waren er duizend besmettingen in Essen. Dat heeft een enorme impact op bedrijven, scholen, de politie en hulpdiensten. Want iedereen die besmet is, heeft wel een of meer hoogrisico contacten, wat weer leidt tot veel quarantaines.”

Nog steeds veel tegenstellingen

“Er zijn meer jonge mensen besmet, terwijl we verwacht hadden dat die vaccins voldoende bescherming zouden bieder. Verwacht was dat op 15 oktober de vaccinatiecentra zouden sluiten, maar tussen die datum en nu zijn er dus duizend besmettingen, maar in verhouding is dat minder dan in Kalmthout en Wuustwezel. Net als vorig jaar zijn er veel tegenstellingen, vorig jaar was dat heel sterk te merken tussen Belgen en Nederlanders. Nu zijn het jongeren die willen feesten en ouderen die zeggen: ‘Doe het nog niet!’ Maar ook mensen die het allemaal overdreven vinden, tegenover de mensen die juist heel voorzichtig zijn.”

Veel veerkracht en strijdvaardigheid

“In onze lokale samenleving is nood aan meer verbinding, laten we meer begrip, meer respect hebben voor de mening van anderen. Ten opzichte van vorig jaar merk je dat er in onze samenleving veel veerkracht is geweest. Verenigingen waren heel creatief om hun evenementen om te turnen en toch te laten doorgaan, met handhaving van de maatregelen. De jojo van de horeca, open/dicht, open/dicht, werd ook door die sector goed opgepakt, zoals de terrassen die openden in afwachting van het openen van de cafés. Ook het afstandsonderwijs was een enorme omschakeling. De huisartsen die zo ontzettend hard hebben gewerkt, net als onze gemeentemedewerkers. We hebben twintig CO2 meters gekocht en verdeeld onder de voetbalclubs om in de douches te plaatsen. Oftewel: er wordt gehandeld, niet stilgezeten. Ondanks veel negatieve dingen, was er veel veerkracht en strijdvaardigheid.”

Fier op onze bewoners

“Het is belangrijk dat we voorzichtig zijn. Het gros van de mensen is heel slim en weet waar ze zich aan moeten houden. Geniet van de feestdagen en van onze herwonnen vrijheden, maar gebruik gewoon je verstand. Met z’n allen moeten we in staat zijn dit virus te overwinnen. Ik ben heel fier op de bewoners van Essen, op hun positiviteit en veerkracht. Dit kan ik niet genoeg benadrukken!”

NN

Facebook46
Twitter
Follow Me
Tweet