Laatste nieuws:
Flor Cools Doneert 500 euro aan Oekraïne - Noordernieuws 2022 - HDB_7121u

Flor Cools doneert opbrengst boekje voor Oekraïne

Flor Cools schreef al eerder het boek ‘Mijn verhaal’ en op 10 juni van dit jaar verscheen zijn boekje ‘Gestolen Nelleke’ over de stamboom van de familie Cools en het verhaal errond.

Flor Cools is op het gebied van het geschreven woord geen onbekende in Essen. Na zijn eerste boek schreef hij een boekje over de stamboom van zijn familie. “Ik begon mijn zoektocht bij de Heemkundige Kring”, vertelt Flor. “Na verder onderzoek zette ik het verhaal op papier, met de bedoeling de opbrengst van het boekje voor de hulp aan de Oekraiense vluchtelingen in Essen te doneren. Er zijn honderd exemplaren verkocht en dus kan ik €500,- doneren.” Voor dit nobele en hartverwarmende gebaar kwamen burgemeester Gaston Van Tichelt en Lenni Buvens, diensthoofd van de Sociale Dienst Essen, naar WZC Sint-Michaël.

Essen is een vriendelijke gemeente

“Ik moet je erg bedanken”, richtte Gaston het woord tot Flor. “Het is leuk en knap dat je de geschiedenis opschrijft en die op die manier levend houdt. We kennen je reputatie van je columns in De Echo. Heel leuk is, dat de opbrengst van je boekje gestort wordt ten bate van Oekraïne. Daarom is Lenni meegekomen. Lenni heeft alles mee opgestart, want we wisten bij het uitbreken van de oorlog dat vluchtelingen naar België zouden komen en dus ook naar Essen. We kregen de opdracht om 300 Oekraïners op te vangen. Hij heeft een bus gestuurd en 62 vluchtelingen naar hier gehaald, die we hebben verwelkomd. Ondertussen zochten we naar private onderkomens en hebben gekeken wie waar terecht kon, want er moest wel een match zijn. We keken waar kinderen naar school konden gaan, artsen, … De groep is stelselmatig groter geworden. Momenteel zijn er nog 130 Oekraïners hier. Het waren er meer, maar diverse mensen zijn al terug naar Oekraïne en Polen. Je kan echter niet verwachten dat gastgezinnen jaren opvang blijven bieden. Daarom hebben we achttien appartementen in de Dr. Jef Goossenaertsstraat bewoonbaar gemaakt en daar zijn nu 72 mensen gehuisvest. Het is op dit moment koffiedik kijken hoe dingen zich gaan ontwikkelen met de oorlog in Oekraïne, maar we hebben met z’n allen kunnen aantonen dat Essen een heel vriendelijke gemeente is. Deze schenking is daar een geweldig voorbeeld van!”

Mensen willen graag iets terug doen

“Essen is een warme gemeente”, zegt Lenni. “Als je ziet hoeveel mensen Oekraïners hebben opgevangen, zitten we proportioneel hoger dan andere gemeenten. Het zorgt ook voor een snellere integratie. De gemeente probeert de mensen naar de juiste instanties te begeleiden en banken en mutualiteiten hebben ook bijgesprongen. Er zijn twee Oekraïense tolken in dienst genomen en die doen goed werk. Op dit moment worden tachtig mensen begeleid, de anderen hebben hun plan getrokken en zijn aan het werk. Eén persoon heeft al een woning gekocht. We merken ook dat de mensen graag iets terug willen doen. We gaan kijken of er nood is aan verdere opvang. Ik denk dat we nog voor uitdagingen staan en dit initiatief helpt hierbij!”

NN

Facebook153
Twitter
Follow Me
Tweet