Gedumpte wolfhonden bij Ossendrecht en Huijbergen

Gedumpte wolfhonden bij Ossendrecht en Huijbergen

Wat begon met een zichtmelding van een wolf vorige week, blijkt een uitgebreider verhaal te zijn. De wolf was geen wolf, maar een wolfhond en die liep niet alleen, maar in het gezelschap van een andere, inmiddels gevangen, hond. En naar nu blijkt is dit niet de enige wolfhond die hier rondloopt. Volgens Team Hondenopsporing Nederland lopen er namelijk meerdere wolfhonden in de omgeving. De dieren zijn hier gedumpt. Het gaat dus niet om de Franse wolfhond Tépa.

Gedumpte honden

Een woordvoerster van Team Hondenopsporing Nederland meldt dat er helaas niet sprake is van één loslopende wolfhond. “We weten dat er meerdere wolfhonden loslopen in de omgeving van Ossendrecht, in ieder geval drie. En ook bij de Thoolse brug is een wolfhond gespot. We weten inmiddels waar de honden vandaan komen en wat het verhaal erachter is, maar duidelijk is ook dat het hier om gedumpte honden gaat.” De betreffende wolfhonden lijken allemaal op wolven, want zij hebben veel wolvenbloed in de bloedlijn. “Bij de een gaat het om 95% wolvenbloed, bij de andere om minder. Je kunt aan het gedrag van de dieren zien of het om een wolf gaat of om een hond, maar voor een leek is dat wel lastig te onderscheiden.” Daarom doet Team Hondenopsporing Nederland ook het verzoek aan mensen om bij een zichtmelding deze door te geven en de honden niet op te jagen.

Voerplekken en inrichten van val

Er wordt momenteel alles op alles gezet om de honden te vangen. “Daarbij hebben we op diverse locaties voerplekken ingericht in overleg met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap. Omdat het om dieren gaat met wolvenbloed gebruiken we daar geen gewoon hondenvoer voor, maar ligt op de voerplekken slachtafval.” Het streven is om de drie honden bij Ossendrecht gezamenlijk te vangen. “Daarvoor willen we gebruik maken van een speciale grote val, een soort kennel met een op afstand bedienbaar valluik. Er zal een live-camera geïnstalleerd worden en als dan zeker is dat de drie allemaal in de val zitten, gaat het valluik op afstand dicht.”

Herkenbaar

De wolfhond die onder meer door mountainbikers in de omgeving is gespot en ook op de Abdijlaan tussen Huijbergen en Ossendrecht liep, is de hond die eerder met de zwarte, reeds gevangen, hond rondliep. “Deze hond is gemakkelijk te herkennen aan de witte linkervoorpoot en een ongelijkmatige tred/mank lopen. De hond wordt ook veel gezien door mountainbikers. Dit is te verklaren door het feit dat het geluid van de banden van de mountainbikes voor haar herkenbaar is. Het lijkt op het geluid van de wielen van een kar, die door deze wolfhond weleens getrokken werd. Daarom loopt ze ook mee met de mountainbikers. Als mensen haar zien, vernemen we dit graag. Ook deze hond hopen we te vangen.” De zwarte reeds gevangen hond wordt inmiddels opgevangen in een pleeggezin. “Deze honden zijn ongeschikt voor in een asiel.”

Team Hondenopsporing Nederland hoopt uiteindelijk alle loslopende wolfhonden in veiligheid te kunnen brengen, van de vier bekende loslopers in de gemeente Woensdrecht tot en met de wolfhond bij Tholen en mogelijk nog meer loslopende wolfhonden.

Meldingen kunnen doorgegeven worden via +31 (0)6-13041410.

Bron: Woensdrechtse Bode
Foto: ©Erik de Jonge

Facebook74
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!