Laatste nieuws:
LDC De Essentie Sint Michaël feestelijk geopend - (c) Noodernieuws.be 2022 - HDB_6588u

Feestelijke opening LDC De Essentie in Sint-Michaël

Vandaag was de opening van LDC De Essentie in Sint-Michaël. Er waren zoveel belangstellenden, dat de feestelijke opening in twee zalen doorging!

Het gebouw van Sint-Michaël kent een lange geschiedenis. Het werd in 1902 opgericht door de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker, als opvangplaats voor kinderen met vooral gedragsproblemen. In 1918 werd het gesticht tijden de pandemie van de Spaanse Griep omgevormd tot een opvangplaats voor bejaarden. Het aantal zusters daalde en in 2012 werd het rusthuis overgedragen aan de Zusters van Berlaar.

LDC De Essentie

Volgens de bevolkingscijfers was er in Essen nog plaats voor een tweede LDC. Met de steun en goedkeuring van het Schepencollege werd begin 2019 een aanvraagdossier bij de Vlaamse Overheid ingediend. Natuurlijk moest het nieuwe LDC een naam krijgen en werd er een oproep gedaan bij senioren, families, bewoners en sympathisanten om een naam te bedenken. De beloning voor de origineelste naam: een fles champagne. Er kwamen honderden voorstellen binnen, uiteindelijk werd er gekozen voor ‘LDC De Essentie’. Dat kostte twee keer een fles champagne, omdat die naam twee keer werd voorgedragen.

LDC De Essentie Sint Michaël feestelijk geopend - (c) Noodernieuws.be 2022 - HDB_6594
Evelyne Corrynen
Evelyne Corrynen

Voor de nieuwe centrumleider werd een lijst van competenties opgesteld: een enthousiast iemand, die graag mensen verder helpt, vaak lacht, oplossingen zoekt, de kar trekt, inventief is, flexibel en punctueel. Evelyne Corrynen werkt al jaren bij Sint-Michaël als leidinggevende en medewerker sociale dienst. Zij bezit alle genoemde competenties en is daarmee de ideale persoon voor deze functie. Vandaag werd zij met trots door directeur Guy Henkens voorgesteld als Centrumleider van LDC De Essentie.

LDC De Essentie Sint Michaël feestelijk geopend - (c) Noodernieuws.be 2022 - HDB_6579

Voorbeeld voor andere rusthuizen

“Sint-Michaël is een voorbeeld voor alle andere rusthuizen”, zegt burgemeester Gaston Van Tichelt. “Jullie zorgen dat mensen hier komen, maar treden ook naar buiten. Het bewijs dat jullie stevig verankerd zijn in onze gemeente. We denken dat dit nieuwe LDC een heel goede zaak is voor Essen!”

Buurtgerichte zorg

De opening van LDC De Essentie kadert in de buurtgerichte zorg waar ze als WZC op in willen zetten, die de deuren graag open zet voor de buurt. Om zo in te gaan op een laagdrempelige, inclusieve manier tegen sociaal isolement en eenzaamheid. Eerder dit jaar werd de beweegtuin geopend, tevens met het doel om buurtbewoners samen te brengen. Zo maak je van een WZC geen afgesloten huis in de gemeenschap, maar maakt het actief deel uit van het creëren van een zorgzame buurt. Buurtbewoners kunnen elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten, bij activiteiten, een kop koffie, samen de krant te lezen, …

Gedreven team

Voor een aantal medewerkers is er extra werk bijgekomen, bijvoorbeeld in de keuken, want het LDC heeft ook een buurtrestaurant. Maar het gedreven team van Sint-Michaël is het engagement aangegaan om deze bijkomende rol zo goed mogelijk te vervullen. Sint-Michaël streeft ernaar om, net als andere dienstencentra, zoveel mogelijk met vrijwilligers te werken. Geïnteresseerden kunnen daarom altijd contact opnemen via e-mail: de.essentie@zusters-berlaar via 03-667.22.60 of door gewoon even langs te komen. Het buurtrestaurant is zeker ook voor bewoners een uitkomst als ze op restaurant willen met hun kinderen/kleinkinderen, maar wat ze door omstandigheden niet kunnen doen. Door de opening van De Essentie is dit mogelijk en kunnen de kernwaarden, eenvoud, liefde en gastvrijheid uitgedragen worden.

Breed en afwisselend aanbod

Er zullen activiteiten aangeboden worden, die zijn afgestemd op die van het LDC van de gemeente. Dit is een breed en afwisselend aanbod, voor elk wat wils op alle dagen van de week. Bewoners en buurtbewoners mogen altijd suggesties doen, deze zijn zeker welkom! Suggesties kunnen doorgegeven worden via e-mail: de.essentie@zusters-berlaar via 03-667.22.60 of door gewoon even langs te komen.

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.