Laatste nieuws:
Paul Geens - Prijswinnaar Duiven - (c) Noordernieuws.be HDB_3605u

Duiven Paul Geens kapen de prijzen weg

Vereniging NAV (Noord Antwerps Verbond) is een vereniging van duivenliefhebbers, met leden uit Kalmthout, Kapellen, Nieuwmoer, Hoek, Wildert en Putte. Samen zijn de leden goed voor 561 wedstrijdduiven

2 groepen

De duiven zijn onderverdeeld in 2 groepen: ‘Jaarse’ (1 jaar) en ‘Oude’ (2 jaar en ouder). “De duiven werden zondag 21 april gekorfd in Essen-Hoek”, legt Paul uit. “Daarna werden ze vervoerd naar Noyon in Frankrijk, waar ze werden gelost om 08:30. De afstand naar Essen is 234 kilometer.”

Paul Geens - Prijswinnaar Duiven - (c) Noordernieuws.be - HDB_3599s

Mijn duiven kaapten de prijzen weg

Bij de ‘Oude’ deden 57 duiven mee, waarvan 37 van Paul, bij de ‘Jaarse’ 58 duiven, waarvan 33 van Paul. De snelste ‘Oude’ deed er 3 uur en 4 minuten over om thuis te komen, de snelste ‘Jaarse’ 3 uur en 6 minuten. De aankomsttijden van de duiven worden elektronisch geconstateerd. “Zo’n uitslag maak je niet gauw mee”, zegt Paul trots, “Op Essen-Hoek werden door 5 deelnemers van de ‘Oude’ in totaal 111 duiven ingekorfd. Een derde van de duiven krijgt een prijs, in dit geval dus 37 en al die 37 duiven waren van mij! Bij de ‘Jaarse” waren er 72, dus 34 prijzen en de 34 winnende duiven waren van mij. Een uitzonderlijke prestatie!”

Paul Geens - Duiven registratie apparaat - (c) Noordernieuws.be HDB_3601s

Uitstekende conditie

“Ik zorg ervoor dat mijn duiven altijd in een uitstekende conditie zijn als ze de tocht gaan maken. Ze krijgen de juiste voeding en we steken heel veel tijd in de verzorging. Met name mijn vrouw Tilly besteedt er heel veel tijd aan, ’s morgens al gauw 5 tot 6 uur en ‘s avonds nog een uur. De hokken worden gereinigd, de waterbakken ontsmet, er zijn automatische afvoerbanden om de mest af te voeren en een mechanische afzuiging zorgt dag en nacht voor verse luchtaanvoer. Natuurlijk horen de juiste verlichting en temperaturen hier ook bij.”

Paul Geens - Prijsduiven - (c) Noordernieuws.be HDB_3602s

Oefenvluchten vanaf Quievrain

Er wordt gevlogen met weduwnaars en duivinnen. Weduwnaars zijn de mannetjes, die van tevoren worden gescheiden van hun vrouwtjes die ook meevliegen. “Bij thuiskomst mogen ze weer bij elkaar zitten en dan kroelen ze ook, zo blij zijn ze dat ze elkaar weer zien. De duivinnen vliegen 2 keer per week een oefenvlucht vanaf Quievrain, de mannetjes 1 keer. Vanaf nu worden de vluchten steeds langer en vertrekken de duiven van plaatsen die iedere keer wat verder weg liggen, tot uiteindelijk de afstand 600 kilometer bereikt is. Deze eerste vlucht was zeer veelbelovend, de komende vluchten worden nog spannender!”

LW

Facebook75
Twitter
Follow Me
Tweet