Laatste nieuws:
Dorien Baeyens - Hobby Planten Kweken

De bijzondere hobby van… Dorien Baeyens!

Dorien Baeyens (29) heeft altijd al van planten gehouden en is er tegenwoordig dagelijks mee bezig. Ze kweekt stekjes op tot mooie planten en deelt die graag met andere plantenliefhebbers.

Bommenwerper

“Twee jaar geleden had ik een plantje, waar allemaal kleine plantjes aan groeien, baby’s dus”, vertelt Dorien. “Die heten ‘Mothers of Thousands’, in het Nederlands ‘Bommenwerper’. Die baby’s zet je in een potje en kan je verder opkweken. Iedereen die dat zag vond het zo leuk, dat ze zo’n baby wilden hebben. Om die reden heb ik als bedankje bij onze trouw iedereen zo’n plantje gegeven, die ik zelf had opgekweekt. Het stond overal vol met die potjes, bij mij, bij mijn tante, moeke en grootmoeder.”

Dorien Baeyens - kweken van Mother of thousands (bommenwerper)
Mother of thousands (bommenwerper)
Speciale stekjes

“Ik hou van planten en ben een jaar geleden begonnen met stekjes kopen en die op te kweken. Mijn eerste aankoop waren zes verschillende planten. Mijn keus viel op die, omdat ze wat specialer waren, bijvoorbeeld met een extra kleurslag in het blad. Sommige stekken zijn echt niet goedkoop, maar als ze groeien zijn ze hun prijs meer dan waard. Die eerste zes zijn allemaal mooi groot geworden, mijn liefde voor planten is daardoor alleen maar gegroeid.”

Dorien Baeyens kweekt Monstera Variegata (gatenplant)
Monstera Variegata (gatenplant)
Veel ruimte nodig om te kweken

“Soms zie ik ergens in een gelegenheid een mooie plant, maar mag die niet stekken. Ik ben dan braaf en doe het niet, maar ga wel op internet zoeken naar een stek. Op Facebook ben ik lid van een paar plantengroepen en kon zo verder bestellen en opkweken.
Gelukkig hebben we de ruimte, maar mijn man is er niet altijd blij mee. Ik kan vrij impulsief aan een hobby beginnen, maar uiteindelijk gaat hij er altijd in mee.”

Stekjesroute

“Op een gegeven moment zag ik een ‘Stekjesroute’ op Facebook voorbij komen. Daar zie je alle ruilkasten in heel België en Nederland. Dat vond ik een geweldig idee en heb ook zo’n ruilkast neergezet, die nu ook op de stekjesroute vermeld staat. De eerste plantjes die ik heb neergezet, waren nog de plantjes die ik over had van onze trouw. Ik heb zaadjes gekocht voor gatenplanten en die opgekweekt, ze waren zo weg. Op die manier kunnen mensen die het niet zo breed hebben toch mooie planten hebben.

Dorien Baeyens - Zelf gekweekte Monsteras
Zelf gekweekte Monsteras
Plantje in ruil terugzetten

“Het is wel de bedoeling dat er een plantje in de ruilkast voor wordt teruggezet. Hebben ze dat niet, dan vraag ik een kleine donatie in de brievenbus te steken. Om verder te kweken, koop ik daar dan nieuwe binnenpotjes (plastic kweekpotjes) of plantjes van.
Het wordt al kouder en als het onder de tien graden komt, sluit ik mijn kastje en ga in de lente terug open. Vanaf volgend jaar zal ik ook zakjes ophangen, met zaadjes van bijvoorbeeld meloenen, paprika,…. Die heb ik zelf gedroogd.”

Inhoud kast veranderd

“Er komen regelmatig mensen langs, dan kom ik thuis en is heel de inhoud van de kast veranderd, dat is echt heel erg leuk! Vaak hebben mensen binnenpotjes over en gooien die weg, maar die kunnen ze ook bij de ruilkast achterlaten. Zo help je elkaar.”

Dorien op Facebook

Foto’s: Dorien Baeyens, Noordernieuws.be

NN

Facebook106
Twitter
Follow Me
Tweet