Diversiteit ook in het groen

Diversiteit ook in het groen

De voorbije dagen werden aan de Eikendreef en Rode Dreef te Gooreind een tachtigtal bomen aangeplant. Sommige bewoners keken raar op want “de bomen staan allemaal door elkaar”. En dat is net de bedoeling!

Diversiteit aan bomen in Eikendreef en Rode Dreef

Steeds vaker krijgen we in onze regio te kampen met specifieke plagen of ziekten in specifieke bomen zoals de eikenspintkever, de kastanjemineermot, de eikenprocessierups, … Die ziekten en plagen zien we minder voorkomen in bossen en parken waar er meer mengeling van bomen is. Daarom wil het gemeentebestuur nu afstappen van een uniforme beplanting in dreven en straten en wil ze meer diversiteit in de aanplanting krijgen.

Voor de Eikendreef en Rode Dreef werd gekozen voor volgende vier soorten: een smalle eik, een smalle haagbeuk, een smalle beuk en een els (die zelf al smal groeit).

Bij het aanplanten werd een vast patroon aangehouden van 1-2-3-4 1-2-3-4 1-2-3-4 … Wordt in zo een gemengde dreef één soort aangetast, dan is ook niet de hele dreef verloren maar blijft de dreef met de andere bomen nog steeds mooi. Ook voor bijen en vlinders is deze mengeling beter. De bomen bloeien immers op verschillende tijdstippen zodat de bijen en vlinders er gedurende een langere periode nectar zullen vinden.

Diversiteit in onderbeplanting en vaste planten

Verder zal de groendienst de komende jaren ook meer variatie aanbrengen in de onderbeplanting en wordt bekeken waar in de gemeente verschillende bloeiende vaste planten kunnen gezet worden. Hiermee werd alvast begonnen aan het gemeentehuis en rond de nieuwe boom in de Pastorietuin.

Meer info

Dienst groen – 03 690 46 51 – groen.ow@wuustwezel.be

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook18
Twitter
Follow Me
Tweet