Laatste nieuws:
De voor- en nadelen van een betonvloer

De voor- en nadelen van een betonvloer

Plannen om te (ver)bouwen? Dan staat vloeren kiezen ongetwijfeld op je to do-lijstje. Je kunt opteren voor warm parket, strakke tegels, budgetvriendelijk laminaat of … beton. Last van keuzestress? Wij zetten alvast de voor- en nadelen van een betonvloer op een rijtje.

Beton zie je letterlijk overal: op straat, in gebouwen, op de treinsporen, …. Maar ook in huis als vloer is beton enorm populair.

Voordelen betonvloer
  • Een betonvloer is beschikbaar in verschillende diktes, kleuren en afwerkingsmogelijkheden: ruw of gepolierd, bijvoorbeeld. Gepolierd is glad en dus het meest geschikt voor een woning.
  • Een gepolierde betonvloer vraagt weinig onderhoud. Je hebt nooit meer last van vuile en versleten voegen, want beton is nagenoeg helemaal naadloos. Uiterst hygiënisch dus.
  • Wissel je graag van interieur? Geen probleem. Een betonvloer heeft een tijdloos karakter, waardoor je er jaren plezier aan kunt beleven. Zelfs als je voor een heel ander interieur kiest.
  • Nooit meer koude voeten in de winter, want beton reageert niet op temperaturen. En je kunt het makkelijk combineren met vloerisolatie en vloerverwarming.
  • Vind je grijs net iets te saai? Je kunt ook beton kiezen in een andere kleur. Er wordt dan pigment toegevoegd aan de specie. Extra leuk: kleurschakeringen zijn eigen aan een betonvloer, wat het allesbehalve saai maakt.
  • Beton is duurzaam. Het wordt in eigen land geproduceerd, waardoor het transport van het materiaal beperkt is. Daarnaast kun je het makkelijk recycleren. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.
Nadelen
  • Het grootste nadeel van een betonvloer is de kans op kleine en grote scheurtjes, omdat het om één glad oppervlak gaat. Vooral vocht en temperatuurschommelingen zijn de grote boosdoeners. Een goede wapening en een goede dikte zijn dus noodzakelijk.
  • Beton is bijzonder gevoelig voor zuren en vetten. In sommige gevallen kan water zelfs kringen geven. Heb je kinderen in huis? Dan is de kans op vlekken groot. Een extra coating kan wel bescherming bieden.
  • De vloer is tijdens het plaatsen erg fragiel en moeten dus onder de ideale omstandigheden worden geplaatst. Is dat niet het geval, dan loop je meer kans op scheurtjes of barstjes. Of het kan gebeuren dat je vloer lichtjes bol komt te staan. Een expert is dus aangeraden.
  • Ben je perfectionistisch? Hou er dan rekening mee dat een betonvloer nooit 100% vlak zal zijn, al zal je dat niet met het blote oog kunnen zien. Het lijkt soms zelfs dat het nooit 100% proper is.

Alles heeft voor- en nadelen En dat is met een betonvloer niet anders. Het is een budgetvriendelijke en duurzame oplossing, al moet je wel rekening houden dat het een bouwmateriaal is met een eigen willetje. Kleurschakeringen, scheurtjes of barstjes heb je niet te kiezen.

Bron: Zimmo.be

Lees ook: Hoe bouw ik een zwembad?

Foto: Pixabay

Facebook11
Twitter
Follow Me
Tweet