Laatste nieuws:
De koddige Mopshond is niet schattig maar ziek

De koddige Mopshond is niet schattig maar ziek

Het extreme uiterlijk van de Mopshond met zijn gedrongen bouw en korte, gekrulde staart geeft veel problemen. Bijvoorbeeld wervelafwijkingen, met nek- en rugpijn en verlamming als gevolg.

Afwijkende vorm van de wervels
Recent onderzoek heeft aangetoond dat veel Mopshonden last hebben van hemivertebra. Dat is een aandoening aan de ruggengraat, waarbij een of meerdere wervels maar half zijn aangelegd. Hierdoor ontstaat er druk op het ruggenmerg. Deze afwijking wordt veroorzaakt door de selectie van fokkers op de gedrongen bouw en de krulstaart.

Pijn en verlamming door zenuwafklemming
Door de druk op het ruggenmerg kunnen zenuwen bekneld raken. Dit veroorzaakt uitstralende nek- en rugpijn en slepen met de poten. Als de zenuwen totaal afgeklemd worden, raakt de hond verlamd. Hij kan dan helemaal niet meer lopen.

Ingrijpende operatie
Soms is het mogelijk om de wervels operatief vast te zetten. Dit is een ingrijpende, pijnlijke operatie en lang niet altijd zonder complicaties. Een dergelijke operatie leidt zelden tot volledige genezing.

Rasstandaard aanpassen
De oplossing voor dit probleem – en voor álle schadelijke raskenmerken van de Mopshond – is het aanpassen van de rasstandaard. De rasstandaard is gebaseerd op wat mensen graag zien in een hondenras, niet op wat goed en gezond is voor de hond zelf. Het interesseert de dieren geen zier hoe ze eruitzien! Het is zuur en onbegrijpelijk dat de hedendaagse Mopshond zo ernstig moet lijden als gevolg van mensenwensen.

Bron: Rashondenwijzer.nl
Foto: Pixabay

Facebook20
Twitter
Follow Me
Tweet