Laatste nieuws:
Carnaval Essen - Keizer Dirk Lambrechts - (c) Noordernieuws.be - HDB_2246u80

De historie van carnaval in Essen: de Keizer

Dirk Lambrechts is 27 jaar lid van CV De Ossekoppen en al vijftien jaar de eerste officiële Keizer. De functie wordt gezien als eretitel. Je wordt het nadat je elf jaar prins carnaval bent geweest. Richard Tax was de eerste officieuze Keizer, omdat hij na 8 jaar de titel heeft gekregen. Maar het is ook zo dat niet overal dezelfde termijn wordt gehanteerd. Bij sommige verenigingen kun je na drie jaar al Keizer worden.

Carnaval Essen - De Keizer - Dirk Lambrechts 3

Dat wil ik ook worden!

“Als kleine jongen keek ik altijd met veel bewondering naar de stoet met de Prins en de Nar op de voorgrond”, vertelt Dirk Lambrechts. “Als ze voorbijkwamen dacht ik altijd: ‘Dat wil ik later ook worden!’ dit was echt een jongensdroom. Een aantal jaren later leerde ik mijn vrouw kennen. Haar vader, Willy Jacobs, zat in de Raad van Elf en zo ging de bal aan het rollen. Willy vroeg me om tijdens de carnaval verschillende evenementen te presenteren zoals een binnengebeuren.”

Carnaval Essen - Willy Jacobs - (c) Noordernieuws.be
Willy Jacobs
Nar Snoopy

“Toen zag ik een vacature voor Prins carnaval. Ik heb mij aangemeld in het Parochiecentrum vlak nadat ik terugkwam van mijn avondshift op het werk. Maar op die moment was dat te laat”, vertelt Dirk. “Nadat de carnavalsperiode van 1993 voorbij was, hebben ze mij opnieuw gecontacteerd. Ze vroegen of ik nog steeds interesse had om Prins carnaval te worden. Ik stemde meteen in maar de eerste ‘opdracht’ kwam sneller dan verwacht. De vorige Nar was gestopt en daarom moest ik op zoek naar een nieuwe. Omdat Ik een rookie was, zocht ik iemand die de klappen van de zweep kende en kwam zo bij Guy van Hassel (Snoopy) terecht. Hij had al eerder de rol van Nar ingevuld en dat voor vier jaar. Ik heb er heel veel steun aan gehad en we waren een onafscheidelijk duo die periode. Eén jaar nadat ik Keizer geworden ben, is hij ermee gestopt en werd hij Carnavalsdeken.”

Carnaval Essen - De Keizer - Dirk Lambrechts 1

Eretitel

“Keizer is eigenlijk een eretitel voor elf jaar dienst, een waardering. In theorie kunnen er dus meerdere Keizers zijn. Omdat het geen representatieve functie is, draag ik geen mooi kostuum maar gewoon een kiel. Je moet niet meer op de voorgrond staan maar ik probeer wel overal bij aanwezig te zijn. Als Keizer help je mee bij het organiseren, maar op de achtergrond. Je ondersteunt ook de nieuwelingen die eventueel onzeker zijn. Ook tijdens de stoet kijk ik zoveel mogelijk mee of dingen goed verlopen en verleen assistentie. Want het moet voor iedereen goed geregeld zijn, of je nu toeschouwer of deelnemer bent.”

Carnaval Essen - De Keizer - Dirk Lambrechts 2

Het hele jaar in functie

“Ik was Prins van 1993 tot 2004 en werd daarna Keizer. Als Keizer stel je de Voorzitter aan, want de Voorzitter, Prins(es), Nar, Raadsleden en Carnavalsdekens worden elk jaar opnieuw aangesteld. Je wordt Carnavalsdeken als je minimum drie jaar aangesloten bent bij CV De Ossekoppen. De Voorzitter stelt de Raadsleden en de Prins(es) aan. Die dan op zijn/haar beurt de Nar aanstelt. De Keizer wordt niet aangesteld, die is het hele jaar in functie. We vormen samen één grote familie, die carnaval bij de mensen wil brengen. Ondertussen ben ik 27 jaar lid van CV De Ossekoppen en vijftien jaar Keizer, maar wat mij betreft is het eind nog niet in zicht!” concludeert Keizer Dirk.

Carnaval Essen - De Keizer - Dirk Lambrechts - (c) Noordernieuws.be - HDB_1864s

Foto’s: De Ossekoppen, Noordernieuws.be

NN

Facebook132
Twitter
Follow Me
Tweet