Laatste nieuws:

De bijzondere hobby van… Stany Andriessen

Het begon voor Stany (54) niet bepaald als een hobby, maar uit irritatie over het vervuilende gedrag van de mensen.

Ergernis

“Sinds begin dit jaar ben ik hiermee begonnen. Ik ergerde me regelmatig aan zwerfvuil, vooral in de toegangswegen op plekken waar niemand woont. De Mertensdreef bijvoorbeeld, daar gooien mensen gewoon volle vuilniszakken neer! Je vindt er oude kleren in de sloot en een keer zelfs een oude koffiemachine en een keukenmixer.”

10 vuilniszakken op 500 meter!

“Begin dit jaar was voor mij de maat vol en ging ik verzamelen. De eerste straat die ik deed was de Mertensdreef, daar fiets ik dagelijks doorheen. Ik ben er op een ochtend naar toe gelopen en ben gaan rapen. Over een stuk van 500 meter heb ik 10 (!) vuilniszakken gevuld! Ik had me van tevoren aangemeld bij de gemeente, waar ik een grijpstok kreeg, vuilzakken en een fluovestje. Toen de Mertensdreef proper was en de vuilniszakken vol, heeft de gemeente die ter plekke opgehaald.”

Dezelfde vervuilers

“Daarna heb ik de Darm aangepakt en ook de Wuustwezelsteenweg. Eigenlijk heb ik alle straten op Nieuwmoer al gehad. Aan de hand van het vuil zie ik dat het kennelijk vaak om dezelfde vervuilers gaat. Bijvoorbeeld 10 wijnflessen van hetzelfde merk. Ook een keer een berg planken in de sloot, met daarop geschreven: gratis mee te nemen. Wat kennelijk niet is gebeurd en dus werd het maar in de sloot gedumpt. Ook zakken met etensresten en natuurlijk de onvermijdelijke McDonald’s menu’s.”

Binnen een week wordt er alweer gedumpt

“Vanaf begin dit jaar heb ik al 50 zakken gevuld en we zijn pas op een derde van het jaar. Als ik een straat proper heb gemaakt, zie ik na een week alweer dat er gedumpt wordt. Het begint met een blikje en dan gaat het weer snel. Als je door de straat rijdt, lijkt het op het eerste gezicht mee te vallen. Tot je langs de slootrand gaat kijken. 2 weken geleden nog, een autoband met velg. Maar ook volle vuilniszakken. Ik trok een keer een vuilniszak uit de sloot en uit de opening vielen 2 grote, dode vissen.”

Gooi het vuil niet in de natuur

“Als ik aan het ruimen ben, krijg ik heel veel positieve reacties. Ik vraag me vaak af waarom mensen hun vuil niet gewoon mee naar huis nemen. Ze hebben het toch ook meegenomen? Breng het dan ook naar een vuilbak en gooit het niet in de natuur. Thuis gooi je je vuil toch ook niet in je hof?”

Zwerfvuil zorgt voor veel dierenleed!

“In het hoge gras bij de kanten van maïsvelden wordt veel blik gedumpt. Dat blik wordt bij het maaien kapot gemalen en die splinters komen zo in het veevoer terecht. Dat heeft al voor heel wat dode dieren gezorgd, die sterven aan bijvoorbeeld een maagperforatie. Veroorzaakt door kleine stukjes, messcherp blik. Het gevolg van zwerfvuil, vanwege achteloos je rotzooi in de natuur te dumpen, heeft al voor heel wat dierenleed gezorgd!”

Met meewerking houden we de boel proper

“Er wordt me wel eens gevraagd of ik er voor betaald word of dat het een bijbaan is. Maar dat is dus niet zo. Ik heb die grijpstok, vuilzakken voor zwerfvuil en het fluovestje en meer niet. Ik doe het puur om de boel proper te maken. Als mensen mee zouden werken, zouden we alles proper kunnen houden. Gewoon, door hun eigen vuil in een vuilbak te doen of mee naar huis te nemen. Het geeft me altijd een goed gevoel als ik door een straat rij die ik proper heb gemaakt. Helaas duurt dat nooit erg lang…”

Foto’s: Stany Andriessen, Noordernieuws.be

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook252
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

 1. Frans Steegmans

  Beste Stany,
  Chapeau, hoedje af voor mensen zoals jij.
  De gemeente zou U eens kunnen helpen met het opzoeken of betrappen van vervuilers, bv degene die erop vermelde “Gratis mee te nemen” zal dat toch een tijdje op straat voor zijn deur of ergens zichtbaar gelegd hebben. Dat moeten buren toch gezien hebben en deze zou toch gemakkelijk kunnen opgespoord worden.
  Ikzelf woon ook in een wijk waar veel gestort word en blikjes achteloos weg gegooid worden. Wij kunnen er ons aan ergeren maar er zou wat strenger opgetreden moeten worden.
  Groeten en doe zo voort tot alleman tot het besef komt dat het zo niet verder kan
  Frans