Hobby Shirley De Meersman - veganistich koken en recepten - vegetarisch

De bijzondere hobby van… Shirley De Meersman

Een hobby kan om diverse redenen ontstaan. Shirley werd veganiste om twee redenen: haar liefde voor dieren en haar gezondheid. Sindsdien legt ze zich toe op haar grote hobby: veganistisch koken.

Veranderd voedingspatroon

“10 jaar geleden werd er zware astma bij me geconstateerd”, vertelt Shirley. “Ik heb lang veel cortisone moeten nemen en heb vaak in het ziekenhuis gelegen. In die tijd ben ik dan ook gaan zoeken naar alternatieven, gericht op astma. Van alles heb ik geprobeerd: acupunctuur, osteopathie, celzouten, … Ik zeg niet dat al die dingen niet werken of niet goed zijn, maar mij heeft het allemaal niet geholpen. Nog steeds krijg ik iedere maand een spuit, maar ik heb ook mijn voedingspatroon drastisch veranderd.”

Veganiste

“Zo eet ik geen vlees meer en daar voel ik me super goed bij. Ik at sowieso weinig vlees en 4 jaar geleden ben ik vegetariër geworden. Van kinds af aan heb ik voor de dieren gestaan. En tegenwoordig word je via de sociale media heel erg geconfronteerd met wat er in het vleescircuit omgaat. Dat vond ik zo erg, dat ik radicaal ben opgehouden met vlees eten. Voor mijn gezin bereidde ik nog wel vlees voor hun maaltijd. Want ik wilde hen mijn nieuwe levensstijl niet opdringen. Zelf heb ik nog een poosje vis gegeten, maar dat vond ik hypocriet. Sinds anderhalf jaar ben ik dan ook veganiste.”

Vleesvervangers
“Op alle vlakken probeer ik dierlijke producten uit te bannen. Maar dat is niet altijd even makkelijk, denk aan leren schoenen. Je kan makkelijk zonder leren tassen, maar schoenen is toch wat moeilijker. Het is ook geweldig dat er steeds meer vleesvervangers zijn. Niet dat ik die zo vaak eet, maar voor mensen die overwegen vlees te laten staan, is dat een prachtige overstap. Biologisch vlees eet ik ook niet, ongeacht hoe goed die dieren het hebben gehad.”
 

Biologisch vlees eet ik ook niet, ongeacht hoe goed die dieren het hebben gehad.

Melk en astma

“Soms moet ik mijn voedingskeuze verdedigen. Maar voor mijn eten hoeven geen dieren gedood te worden. Als je zo’n ommezwaai maakt, ga je je natuurlijk ook verdiepen in anders koken. Ik begon met plantaardige melk, -margarine en -boters. Melk bleek namelijk niet goed voor mijn astma te zijn. En zo breidde ik de producten steeds meer uit.”

De uitdaging

“Koken heb ik altijd al graag gedaan. Het werd nu een uitdaging om met geheel andere producten zeker zo lekker te koken. Ik heb een paar workshops gevolgd bij Starfish & Coffee. Ik was vooral bezig met recepten, die ik zelf erg lekker vond, op veganistische wijze te bereiden. Mijn eerste recept was mijn favoriete spaghettisaus. Die heb ik bereid met quorn en is zeker zo lekker. De structuur is wat anders, maar dat doet niets af aan de smaak.”

Mijn grote hobby

“Zo verdiep ik me steeds verder in veganistisch koken. Ik had dat veel eerder moeten doen. Ik merk dat mijn gezin er nog niet helemaal klaar voor is, al beginnen ze zich er steeds meer in te keren. Veganistisch koken is mijn grote hobby en ook mijn levensstijl geworden!”

Dat Shirley heerlijk kan koken bewijzen twee van haar favoriete recepten:

Veganaise

Benodigdheden:

 • 100ml ongezoete sojamelk
 • 1 el mosterd
 • 1 el (appel)azijn
 • ¼ tl zout
 • peper
 • 250 ml zonnebloemolie

Neem een hoge beker waar je staafmixer net in past.
Meng de sojamelk met mosterd, zout, peper en azijn.
Zet je staafmixer op de bodem van de beker en mix de ingredienten stevig door elkaar.
Voeg nu in een fijne straal de olie erbij en dat terwijl je kalme “op en neer” bewegingen maakt met je mixer. Zo komt er eigenlijk lucht in je mengsel.
Dit doe je ongeveer een 3-tal minuten en klaar is de mayonaise.

Hummus

Benodigdheden:

 • 2 blikken kikkererwten (400gr)
 • 120 ml heet water
 • 2 tenen knoflook
 • 120 ml tahin
 • sap van 1 citroen
 • 2 el olijfolie
 • ½ tl komijn
 • Zout
 • Peper

Spoel de kikkererwten af onder de kraan en laat ze uitlekken.
Meng ze met het water, knoflook, tahin, citroensap, olie en komijn in een blender tot een gladde puree.
Breng daarna op smaak met peper en zout.

Lees meer over Shirley’s grote hobby op instagram.

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook46
Twitter
Follow Me
Tweet