Laatste nieuws:
Kunstschiler Jozef Boden - (c) Noordernieuws.be - HDB_0021u

De bijzondere hobby van… Jozef Boden!

Sinds zijn jeugd heeft Jozef Boden een fascinatie voor de kosmos en die fascinatie uit hij nu via prachtige schilderwerken in verrassende, sprekende kleuren.

Gefascineerd door de kosmos
“Op mijn 16de was ik al gefascineerd door foto’s van de kosmos”, herinnert Jozef zich, “het ruimtelijke, spirituele en het ongrijpbare. Ik keek altijd met een telescoop naar wat er boven ons te zien was. Het was op die leeftijd dat ik begon met schilderen en probeerde het onzichtbare zichtbaar te maken, met een link naar het spirituele. Op religieus vlak was ik zoekende, maar het is wel altijd de basis van mijn werken geweest. In mijn tienerjaren heb ik de avondacademie gevolgd, maar buiten technieken leren was het niets voor mij. Ik vond dat afgestudeerden in dezelfde stijl begonnen te schilderen. Hun eigen visie leek ver weg.”
 

“Ik keek altijd met een telescoop naar wat er boven ons te zien was…”

 

Spontaan schilderen

“De eerste woorden van het hoofdstuk Genesis 1: ‘In den beginne was er chaos’, inspireerden en fascineerden me. Ik probeer in de chaos op het paneel waar ik op werk, een nieuwe kosmos te creëren. Waardoor ieder schilderij een wereld op zich wordt. Er is een tijd geweest dat ik ook gefascineerd was door het symbolische en geometrische, licht en donker. Maar ik wilde toch meer spontaan schilderen, niet via vaste lijnen.”

De perfecte compositie
“Het is moeilijk en emotioneel zwaar om de perfecte compositie te creëren. Andere kunstenaars maken eerst een ontwerp, ik doe dat niet. Ik begin gewoon en weet nooit wat het eindresultaat zal zijn. Pas tijdens het proces begin ik te zien wat het moet worden en gevoelsmatig is het altijd met een mystieke ondertoon. Maar het is ook wel eens moeilijk om dat ook daadwerkelijk te realiseren. Dan moet ik stoppen omdat het niet lukt. Je doet een sprong in het onbekende en daardoor kan het ook mis gaan. Dan moet ik het paneel weggooien en opnieuw beginnen en dan lukt het meestal wel.”

“Een sprong in het onbekende kan ook misgaan. Dan begin je weer opnieuw…”

Zorgen en piekeren kunnen je blokkeren

“Soms als ik het echt niet meer zie en het paneel wil weggooien, zegt mijn vrouw: ‘Wat mooi! Daar moet je verder mee gaan.’ Zij ziet dan wat ik uit het oog ben verloren. Soms heb ik een werk in 2 dagen klaar, andere keren kan het weken duren. Zorgen of piekeren leiden je af en kunnen je blokkeren.”

Vloeibare acryl

“Ik werk meestal met vloeibare acryls. De kwaliteit daarvan is de laatste jaren sterk verbeterd en het laat zich met modelleerpasta’s heel goed bewerken. Op die manier kan je snel inspelen op wat je wilt creëren. Ik werk er al 10 jaar mee en gebruik altijd acrylverf met een hoge pigmentatie, om het beoogde resultaat te krijgen. Er is een tijd geweest dat ik experimenteerde met vloeibare olieverf, maar dat product wordt niet meer gemaakt. Er is wel olieverf op waterbasis die je vloeibaar kunt maken, maar ik ben er nog niet aan toe om daarmee te experimenteren.”

Genoegdoening

“Ik werk altijd op paneel, omdat ik veel afwerk met aquarelpotlood en pastelkrijt. Canvas beweegt en dan kan je het niet mooi afwerken. Ik heb 2 schilderijen die voor mij het mooiste zijn, omdat alles qua compositie, gevoel en kleur klopt. Als een schilderij af is en ik denk: ja, ik ben er weer in geslaagd, dan heb ik echt genoegdoening. Zoals een componist na een mooie ouverture: het is af en geworden wat ik ervan verwachtte.”

Boeiende mensen

“Met mijn werk trek ik aparte mensen aan. Het zijn altijd boeiende mensen met een bijzondere feeling, ook met de schepping. Het grappigste dat ik ooit heb meegemaakt, was een koppel uit Antwerpen dat een schilderij van me zag. De ene zei: ‘Ik zie er een vrouw in.” En de ander: ‘Maar die heeft dan wel een wreed accident gehad!’”

Foto’s schilderijen: Jozef Boden

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook68
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Een zeer hoog Felix De Boeck gehalte.