Laatste nieuws:
Ed Bruyninckx - Debuutroman Frau Angela - Schrijver - Dichter - Toneelsschrijver - regisseur - De PodiumBasterds - Noordernieuws.be

De bijzondere hobby van… Ed Bruyninckx

Gedichten, verhalen en toneelstukken schrijven. Van kinds af aan zijn deze creatieve activiteiten een rode draad in het leven van Ed Bruyninckx (72) geweest. Zijn fantasie werd constant geprikkeld en schrijven werd zijn grote hobby.

Winnaar van diverse schrijfwedstrijden

“Op mijn zevende was ik al bezig met rijmen en dichten”, herinnert Ed zich. “De buren vonden het leuk als ik een versje maakte bij festiviteiten. Opstellen schrijven deed ik ook graag en dat bleef ook zo toen ik al op het middelbaar zat. Vaak deed ik mee aan schrijfwedstrijden die het Davidsfonds organiseerde en ik heb zeker drie keer gewonnen. Ik hou er van om een humoristische toets in mijn verhalen aan te brengen en schrijf graag over de verschillende facetten van het leven.”

Poëzie schrijven

“Ik ging naar de normaalschool waar ik andere studenten hielp met het maken van opstellen. Want ze hadden weinig inspiratie en vonden het moeilijk om hun gevoelens op papier te zetten. Ik kan me nogal goed inleven in andere personen en wist zo hun opstellen te maken. Op mijn zestiende begon ik poëzie te schrijven en heb ik mijn eerste gedicht op papier gezet, noem het: een lofwaardige poging. Daarnaast schreef ik ook columns en korte verhalen. Er werd me aangeraden om mijn gedichten ter beoordeling door een bekende dichter/schrijver te laten lezen.”

Mijn gedicht gestolen

“Ik heb mijn bundel opgestuurd naar een heel bekende auteur maar ondanks meerdere pogingen de schrijver te bereiken om zijn mening te kennen, is me dat nooit gelukt. Na twee jaar verscheen er wel een nieuwe gedichtenbundel van hem. Daarin stond een gedicht van mij, waar een paar woorden in waren veranderd. Ik was natuurlijk heel boos, maar kon niet bewijzen dat het van mij was en kon dus ook niets ondernemen. Daarom besloot ik voorlopig niks meer uit te geven. Met schrijven ging ik wel door en dacht: ik zie later wel wat ik er mee aankan. Sinds 2010 zijn er drie gedichtenbundels van me verschenen: Poëziescherven (2010), Vlucht in woorden (2012) en Woorden over boord (2017).”

Ed Bruyninckx - Schrijver - Dichter - Toneelsschrijver - regisseur - Gedicht Oude Eeuwen
Gedicht van Ed: ‘Oude Eeuwen’
Van spookjes naar…

“Ik werd leraar en directeur van een basisschool en had door de drukte haast geen tijd meer voor schrijven. In de jaren ’80 was er een striptekenaar die wel figuren had, maar op het gebied van teksten niet zo creatief was. Ik ben verhalen voor hem gaan schrijven en beschreef ook hoe de tekeningen moesten worden. Dat was voor de serie ‘De spookjes’ die elke dag in de krant ‘Het Volk’ werd gepubliceerd. De samenwerking eindigde, maar ‘De spookjes’ werden ook in albumvorm uitgegeven.”

Sprookjes

“De uitgever van die albums vroeg of ik sprookjes wilde schrijven, de spookjes werden dus de sprookjes. Van die sprookjes zijn diverse boeken uitgegeven. Daarnaast heb ik bestaande sprookjes van alle grote sprookjes-auteurs opnieuw verteld en herschreven in een beknopte vorm. Op die manier kreeg je kortere verhalen en dus dunnere, goedkopere boeken. Elke bladzij ging vergezeld van een paginagrote illustratie van de hand van Vera Boussy.”

Wie van de 1302

“Omdat ik in het onderwijs zat, werd me gevraagd of ik toneelstukken voor kinderen wou schrijven. Een toneelgezelschap met kinderen op die school, wilde een gelegenheidsoptreden doen ter gelegenheid van de 11 juli viering. Geïnspireerd door het bekende t.v. programma ‘Wie van de drie’ schreef ik ‘Wie van de 1302’, wat heel goed onthaald werd. Toneelstukken schrijven is erg leuk, je beschrijft de personages en legt ze jouw woorden in hun mond. Door eerst kennis te maken met de spelers, kan je de personages ook op het lijf schrijven.”

144 Ed Bruyninckx - Schrijver - Dichter - Toneelsschrijver - regisseur - De PodiumBasterds - Noordernieuws.be - IMG_1148

Kindertoneel

“Vooral het kindertoneel zat toen in de lift en een bekend kindertoneelgezelschap was: ‘De club van tante Corry’. Die hebben diverse stukken van mij gespeeld, die nu nog steeds door andere gezelschappen opgevoerd worden. Als er ergens een stuk van mij gespeeld wordt, probeer ik er altijd naar toe te gaan. Voor zo’n stuk gespeeld mag worden, moet er eerst altijd toestemming gevraagd worden aan de uitgever, Almo in Antwerpen, in verband met auteursrechten. Almo licht mij dan in en ga ik kijken. Het is opzienbarend wat je af en toe te zien krijgt! Goede stukken worden verkracht en minder goede stukken worden weer prima uitgevoerd.”

102 Ed Bruyninckx - Schrijver - Dichter - Toneelsschrijver - regisseur - De PodiumBasterds - Noordernieuws.be - 0-03 De PodiumBasterds
De PodiumBasterds
De PodiumBasterds

Toneelstukken schrijf ik nog steeds. In 2014 hebben mijn vrouw en ik een toneelgezelschap opgericht, ‘De PodiumBasterds’. Dat zijn allemaal senioren die toneelspelen en de rollen worden ze op het lijf geschreven. Er zat bijvoorbeeld een mevrouw van 92 bij, die cafébazin was geweest. Zij kreeg de rol van cafébazin in een stuk over Kerstmis, daarin speelde ze een punkster die verslaafd was aan de flipperkast. Een ander lid had keelkanker gehad en kon niet meer praten, maar speelde doodgraag toneel. Voor hem heb ik een rol geschreven waarbij hij niet hoefde te praten, maar waarbij de lichaamstaal heel belangrijk was. Hij speelde de rol van deurwaarder.”

110 Ed Bruyninckx - Schrijver - Dichter - Toneelsschrijver - regisseur - De PodiumBasterds - Noordernieuws.be - 18

Uit het dagelijks leven

“Ik haal mijn inspiratie uit het dagelijks leven en de mensen die ik zie, een onuitputtelijke bron. Mijn stukken zijn allemaal uit het leven gegrepen. Het Gentse ‘Stroppentheater” gaat nu repeteren voor een stuk van mij dat in november en december in Gent wordt opgevoerd, ‘Adiel en Jamiel zoeken asiel’. Een blijspel waarin het verhaal en de plot 100% anders zijn dan men zou denken of verwachten!”

Frau Angela

“Ik heb een debuutroman uitgebracht, ‘Frau Angela’, een waargebeurd verhaal. De dame waar het over gaat heb ik eind jaren ’80 leren kennen. Een vrouw met een werkelijk opmerkelijk verhaal. Het is in oktober uitgegeven en er zijn al verschillende, positieve reacties op binnengekomen. Mensen vinden het een fascinerend verhaal dat in één keer wordt uitgelezen.”

Website en facebookpagina Ed Bruyninckx
De PodiumBasterds

LW

Foto’s: Ed Bruyninckx

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook27
Twitter
Follow Me
Tweet