Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Björn Mertens - Muziek maken - Noordernieuws,be 2022

De bijzondere hobby van… Björn Mertens!

Muziek is voor Björn Mertens (35), niet alleen om van te genieten, hij maakt zelf ook muziek en kan bij het zingen helemaal tot zichzelf komen.

Dirigeren bij klassieke muziek

“Op mijn vierde stond ik voor de televisie al te dirigeren bij klassieke muziek”, vertelt Björn. “Ik luisterde graag naar muziek, maar hield me er nog niet mee bezig. Ook de jaren daarna niet. Later heb ik twee weken gitaarles gehad en ook vioolles. Ik probeerde van alles, ook toneel, maar had nooit het geduld om het af te maken. Tijdens het middelbaar durfde ik er niet mee verder te gaan, omdat ik gepest werd. Ook bij spreekbeurten over mijn favoriete muziek werd ik uitgelachen. Ik werd daarom steeds onzekerder en mijn homoseksualiteit hielp daar niet aan mee.”

De bijzondere hobby van... Björn Mertens3

Perfectionisme

“Na een zeer traumatische gebeurtenis, heb ik een periode gehad met psychische problemen, waaruit OCD (Obsessive Compulsive Disorder), een dwangstoornis, is voortgekomen. Dit heeft alles te maken met mijn onzekerheid en faalangst naar anderen toe en naar mezelf. Ook mijn perfectionisme helpt daar niet aan mee. Toen we naar Essen zijn terugverhuisd in 2018, kwamen we vaker bij mijn ouders. Daar staat boven een muziekinstallatie, met computer en benodigde software om muziek op te nemen. Op YouTube zocht ik karaokemuziek, waar ik dan op zong. Ik vond dat plezant en het gaf me rust. Tijdens mijn opleiding op de Karel de Grote in Antwerpen, moest ik scripties schrijven. Vroeger schreef ik al gedichten en mijn scripties werden door de leraar heel erg gewaardeerd. Het was niet volgens de normen waarop scripties geschreven moesten worden, maar hij vond het leuk en uniek leesvoer.”

De bijzondere hobby van... Björn Mertens2

’Alive’

“Van daaruit ben ik terug beginnen schrijven. Ook teksten voor muziek, met name elektronische muziek. Ik heb diverse dingen opgenomen, maar vond het nooit goed genoeg. Toen ik mijn familie in Amerika terugzag, kwam ik er achter dat mijn schoonbroer muziek kon bewerken, zodat alles bij elkaar past. We zijn de ‘mancave’ ingedoken om te experimenteren met muziek. Mijn man Joseph heeft daar ook diverse stukjes muziek aan toegevoegd. Daaruit is mijn eerste opgenomen en gepubliceerd nummer uit voortgekomen: ‘Alive’.

Een wereld waar iedereen wel eens over droomt

‘Alive’ gaat over een wereld zonder opgedrongen regels en opgedrongen gevoelens, dat je kunt zijn wie je wil. Dat je kan zeggen en denken wat je wilt, zonder dat er op je wordt neergekeken. Een wereld waar iedereen eigenlijk wel eens van droomt. Ik ga zeker een volgend nummer schrijven, maar de weg er naar toe is nog onduidelijk voor wat betreft de richting. Ik wil er ook zeker mijn psychisch welzijn in verwerken. Door middel van mijn songs wil ik in de toekomst ook diverse thema’s bespreekbaar maken. Zoals de moeilijkheden in de wereld. Ik kan ook niet tegen onrecht en hoe sommige mensen anderen behandelen.”

Het maakt me rustiger

“Als ik zing heb ik het gevoel dat ik echt adem, dat ik lucht krijg. Ik voel me openbloeien en het maakt mijn hoofd leeg en rustiger. Door te zingen vergeet ik even de realiteit en zeer zeker als ik acteer met mijn stem, maar dat is een volgend verhaal…”

NN

Beeldmateriaal: Björn Mertens

Facebook56
Twitter
Follow Me
Tweet