Laatste nieuws:
Verniet Steendood uit Essen - Blues Folk Rock Pop Country Music Band - Noordernieuws.be 2018 - (c) Nico Raes
Vlnr: Marc Wauters, Isabelle Vanhoutte, Luc Brosens, David Meredith, Bernard Hertogs

De bijzondere hobby van… Bernard, David, Luc, Isabelle en Marc!

De band VernietSteendood is geen onbekende in deze regio, maar wie zijn ze?
Om te beginnen een prima band met leden die verbonden zijn door hun grote liefde voor muziek. En, zoals ze zelf zeggen: “We zijn 4 mooie 60-plussers met een jonge vrouw”. VernietSteendood bestaat al 13 jaar, al heette de groep in het begin Crème Brûlee. 10 jaar geleden veranderde de naam in VernietSteendood, omdat ze in een andere formatie verder gingen.

Hoe is de naam ontstaan?

“Hoe de naam is ontstaan?” zegt Luc Brosens (gitaar en zang), “Omdat mensen er wel eens vanuit gaan dat we verniet (gratis) komen spelen. Uit humoristisch oogpunt hebben we dat toen als voorvoegsel gekozen. Steendood komt van het feit dat we altijd uren achter elkaar spelen en daarna dus steendood zijn. Deze ludieke combinatie sprak ons het meeste aan. In het begin speelden we akoestisch en eenvoudig. Door de jaren heen is ons repertoire sterk uitgebreid.”

Hoe lang spelen jullie al?

“Sinds 3 jaar spelen we in deze combinatie”, legt David Meredith (viool, mandoline, bas) uit, “Marc Wauters (drum en zang) en Luc Brosens speelden al zo’n 20 jaar samen en traden ook op. We hebben elkaar via een gemeenschappelijke vriend leren kennen. Ik ging 7 jaar geleden naar een feest waar ze optraden en ik dacht: daar zou ik graag bij meespelen! Ik heb toen ook een nummer meegespeeld. Maar ik werkte toen nog en speelde al in 3 groepen mee, ik had daarom geen tijd om wekelijks met hen te repeteren. Uiteindelijk ben ik met die andere groepen opgehouden en bij VernietSteendood gekomen.”

Het klikte meteen

“Toen ik nog in Antwerpen woonde, heb ik wel in een paar bandjes gezeten”, vertelt Isabelle Vanhoutte (zang en bas). “Maar ik studeerde toen nog en had er eigenlijk geen tijd voor. 4 jaar geleden ben ik naar Kalmthout verhuisd en via via ben ik 3 jaar geleden bij VernietSteendood terecht gekomen”. “We zochten een nieuwe zangeres”, vult Marc aan, “en kwamen in contact met Isabelle. Het klikte meteen.” “Het was ook meteen heel gezellig”, herinnert Isabelle zich. “Vanaf dag 1 waren we vertrokken. Mijn tweeling was toen nog erg klein en ik kwam wel eens later of ik kon niet, maar dat was nooit een probleem.”

Eigenzinnig repertoire

“Ons eerste optreden in deze samenstelling was bij ‘Badstop’. We spelen altijd covers en hebben niet een bepaald genre. We spelen gewoon wat lekker in het gehoor ligt. We hebben een eigenzinnig repertoire dat iedereen aanspreekt. Muziek heeft bij ons allen een grote rol in ons leven gespeeld, muziek was en is de rode draad. De meesten van ons hadden niet de behoefte om er ons beroep van te maken.” “Ik had het wel gewild”, zegt Luc, “maar als je getrouwd bent en kinderen hebt, kies je voor zekerheid. Je moet ook een lefgozer zijn en dat was ik niet. Op jonge leeftijd ben je gewoon onzeker.”

Genieten van de optredens

“We treden niet zo heel vaak op, maar als we optreden genieten we er ook van, net als van onze repetities. We raken steeds meer op elkaar ingespeeld en de geweldige sfeer doet de rest. Vroeger hadden we iemand die het geluid regelde, maar die is gestopt. Sindsdien doen we het zelf. Muziek is onze hobby, maar samen musiceren als groep ook. We oefenen altijd bij Berre thuis (Bernard Hertogs, gitaar en zang), die heeft daar een prachtige ruimte voor! Berre bouwt sinds een aantal jaar ook gitaren en maakt de prachtigste instrumenten. We komen iedere 2 weken bij elkaar om te repeteren. Daar buiten zien we elkaar niet zo heel vaak, maar de muziek verbindt ons, dat is onze blijvende band.”

Optreden bij ‘De zomer van Antwerpen’

“4 weken geleden hebben we mogen optreden bij ‘De zomer van Antwerpen’, op het Koningsplein in Antwerpen. Een openlucht optreden met een groot publiek. Dat was tot zover echt wel een hoogtepunt!“

De komende optredens van VernietSteendood zijn:
– 5 oktober 2018 in Theetuin Het Seizoen
– 27 januari 2019 bij O*KA Kalmthout
Ook kunt u een optreden van VernietSteendood boeken voor uw evenement. Neem dan contact op met Marc Wauters via marc@icloud.com

Foto’s: grote foto © Niko Raes, VernietSteendood

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook43
Twitter
Follow Me
Tweet