Laatste nieuws:
Carl Theuns - Bierbrouwerij CyDraLe - Zandvliet - Speciaalbieren - (c) Noordernieuws.be 2022 - HDB_6762u80

De bijzondere hobby van… Carl Theuns!

Heel veel mensen houden van een lekker pintje en kunnen er goed van genieten. Carl Theuns (46) geniet vooral van lekkere speciaalbieren en had al lang het idee om zelf te gaan brouwen. In 2007 was het zo ver.

Opleiding Bierkenner

“Bij een ambachtendag kwam ‘De Verhuisbrouwerij’, die op diverse locaties demonstreerde. Hun huismerk was ‘Trisser’, een triple”, vertelt Carl. “Ik vond dat zeer interessant. Toen we verhuisden zijn mijn vrouw en ik naar avondschool gegaan om mensen te leren kennen. Ik koos de opleiding Bierkenner, om me te verdiepen in het bierproeven. Ik had toen al het idee om zelf te gaan brouwen, maar die plannen waren nog niet vastomlijnd. Mijn vrouw wilde graag dat ik stage ging doen bij andere hobbybrouwers. Ze wilde dat ik snapte hoeveel werk er in ging zitten, maar de voordelen wogen niet op tegen de nadelen.”

Opleiding Chemie

“Ik heb een opleiding chemie gedaan en ben ook nog kok geweest. Het chemische aspect van het brouwen met combineren van smaken, wat ik als kok ook deed, kwamen hier perfect van pas. Bier is sowieso lekkerder dan gewoon pils. Pils is een lage gisting en bier een hoge gisting. Vooral het massaal geproduceerde, de eenheidsworst van pils vind ik niet fijn. Er zit niet veel eigenheid in en ook het geuraspect is niet aangenaam. Zelf dronk ik graag een blonde Corsendonk.”

CyDraLe Speciaalbier - Witches Brew It Better

Zelf bier brouwen

“Door verschillende bieren te proeven leer je je smaak kennen en ga je experimenteren. Mijn eerste experiment was met Kefir en heette ‘Witches brew it better’. Door de Kefir krijg je een heel fris bier, het was een succes en heb ik twee keer gedaan. Het was een experimenteel bier, waar ik in de toekomst wat meer mee ga doen. Ik ging me verder verdiepen in het brouwen en begon aan een nieuwe opleiding in Anderlecht: Technicus in de fermentatie technieken. Daar leer je de echte technische chemie met verschillende systemen. Naar aanleiding van mijn hobby ben ik in een brouwerij gaan werken en heb ook daar veel geleerd.”

Brouwinstallatie met eigen smaaknuances

“Elke brouwinstallatie geeft zijn eigen smaaknuances. De installaties zijn uniek en gebouwd naar de wensen van de brouwerij, wat altijd een eigen karakter geeft. Hierdoor werd de reproduceerbaarheid van mijn bieren beter en leerde ik waar ik op moest letten en waar ik in moest grijpen om dingen aan te passen. Een eerste vereiste is proper werken, anders verandert je bier in azijn. Vaak zijn hobbybrouwers te snel tevreden met het resultaat. Dat is niet slecht, maar het kan misschien nog beter. Door de opgedane kennis en het ontdekken van nieuwe dingen, evolueer je je smaak en ga je andere dingen appreciëren. ‘Allemansvriendjes’ zijn bieren die puur voor massaproductie zijn gemaakt, zonder individualiteit. Ze zijn niet slecht en technisch perfect in orde, maar ze zijn verder niet bijzonder.”

CyDrale Speciaalbieren - Zandvliet Pale Ale - IPA - ZPA
Zandvliet Pale Ale
Testbrouwsels en keuringen

“Tot zover heb ik vijftien verschillende recepten gemaakt en sommige daarvan opgesplitst of herhaald om andere nuances te zoeken. De testbrouwsels brouw ik thuis, ook het bottelen gebeurt thuis. Eens dat het recept goed is, ga ik naar een professionele brouwer in verband met de keuringen. Vanaf het begin tot de eindproductie duurt al gauw drie maanden. Het kan sneller, maar dat kan smaakverschillen geven en vaak niet ten goede. In Essen zijn er een aantal zaken die mijn bieren verkopen, zoals café Volkshuis, café Hoek-City, de Caigny en Van Oevelen. Natuurlijk worden ze ook in andere gemeenten verkocht.”

Experimenteren met vruchten en ciders

“Ik ben er trots op dat mijn bieren geprezen worden en dat mensen ze aanraden. Ik wil mijn hobby nog verder verdiepen, om dan de productie zelf in handen te hebben. We hebben een boomgaard, die veel appels, peren en krieken gaat opleveren. Met een jaar of twee wil ik die vruchten voor ciders gaan gebruiken, daar ben ik nu al mee aan het experimenteren. Ik vind het leuk om bij bierbrouwen te zoeken naar de, voor mij, perfecte smaakcombinatie. Als het een keer minder uitvalt, zal ik het opdrinken, maar niet opnieuw brouwen. De eindeloze combinaties die je kunt maken en dat je lang kunt genieten van het uiteindelijke resultaat, maken dit voor mij een perfecte hobby.”

Website Bierbrouwery CyDraLe
CyDraLe op facebook

NN

Facebook116
Twitter
Follow Me
Tweet