Laatste nieuws:
Bjorn en Tijs bezoeken en filmen Zonnedauwlaan!

Bjorn en Tijs bezoeken en filmen Zonnedauwlaan!

Begin november begonnen Bjorn Van Endert (15) uit Wuustwezel en Tijs Cuypers (16) uit Stabroek aan hun fietsroutes door diverse straten van verschillende gemeentes. Zo hebben ze in de maand november door de gemeente Gooreind, Wuustwezel, Loenhout, Stabroek, Hoevenen, Sint-Job, Kapellen en Kalmthout gereden. Ondertussen hebben ze een traject van 191,7 kilometer met de fiets afgelegd, om op zoek te gaan naar jullie lichtcreaties!

Locaties waar huizen en straten vrijwel volledig verlicht zijn

“We hebben al die lichtcreaties gefotografeerd en op onze Facebookgroep ‘#ZORGVOORLICHT voor gezelligere dagen! geplaatst”, vertelt Bjorn. “Per gemeente hebben we ook een filmpje gemaakt van alle lichtcreaties, die ook te bekijken zijn op onze pagina. In de maand december hebben we besloten om enkel naar locaties te gaan, waar huizen of straten (bijna) volledig verlicht zijn om daar beelden van te maken. Zo zijn we begin december naar Sint Antonius (Zoersel) gereden. Daar had iemand zijn huis volledig verlicht en gaf ook een lichtshow. Dan zijn we vrijdag 18 december naar Gooreind en Wuustwezel gefietst. In Gooreind was een voortuin volledig verlicht en in Wuustwezel was een straat compleet verlicht. Daarna zijn we om, af te sluiten, woensdag 23 december naar de Zonnedauwlaan in Wildert (Essen) gereden, waar de straat helemaal verlicht is. Voor een beetje uitleg hebben we daar de persoon gesproken, Jos Stevens, die ermee is begonnen. Iedereen in de straat noemt hem: ‘De burgemeester van de straat’.”

”Tapavonden

“In 1997 ben ik hier in de straat komen wonen, toen stonden er nog niet zoveel woningen”, legde Jos uit Nadien zijn er meer en meer huizen bijgekomen en zijn de buren mee beginnen versieren voor kerst. In 2001 zijn we met alle bewoners bij elkaar gekomen, fles jenever erbij, om wat bij te praten en Kerst en Nieuwjaar te vieren. In 2003 hebben we onze eerste tapavonden georganiseerd. We hadden Glühwein, verschillende jenevers, warme chocolademelk,… voor de mensen die hier kwamen wandelen en fietsen.”

Wedstrijd best versierde huis/tuin

“Nadien zijn we die blijven organiseren en het geld dat we hiermee inzamelen, gebruiken we voor herstellingen van lichtjes of materiaal voor het jaar erop. In 2009 hebben we de eerste wedstrijd georganiseerd voor de best versierde tuin/huis van onze straat. Alle bewoners krijgen dan een blad en geven de andere woningen punten voor hun versieringen. Aan het eind komen die papieren bij mij binnen en bereken ik wie de meeste punten heeft. Die krijgt dan een bord met ‘Zonnedauwlaan kerstVERSIERDER van het jaar!’. Het is dan de bedoeling, dat die bewoner dat bord heel het jaar aan zijn/haar omheining hangt.”

Tapavonden en wedstrijd afgelast

“In 2016 hebben we een bord gemaakt voor aan het begin van de straat, met de tekst: ’Welkom in de Zonnedauwlaan’ en wielen om aan enkele bomen op te hangen. In 2019 hebben we het welkomstbord en de wielen vernieuwd en gemaakt van kunstgras en sterren. Dit jaar 2020 hebben we onze tapavonden en wedstrijd afgelast vanwege Covid-19.”

Volgende winter weer op pad

“Volgende week gaan we nog naar een locatie in Brasschaat en dan stoppen we voor dit jaar,” zegt Bjorn. “We gaan waarschijnlijk volgende de winter/Kerstperiode terug op pad naar de diverse locaties om mooie lichtcreaties te fotograferen. Tijs Cuypers en ik wensen jullie nog prettige feestdagen en een gezond 2021!”

Facebook

Foto’s en filmpje: Bjorn Van Endert, Tijs Cuypers

BVE

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook191
Twitter
Follow Me
Tweet