de-bijzondere-hobby-van-vicky-van-poppel

De bijzondere hobby van… Vicky Van Poppel

Naar jezelf kijken kan ook je blik op anderen veranderen, wat dan weer uit kan monden in een hobby. Zo ging het ook voor Vicky Van Poppel (35), die na een grote operatie haar hobby fotograferen verlegde van landschappen en voorwerpen naar mensen.

Vicky Van Poppel

“Vroeger deed ik plastische opvoeding, maar daar had ik geen geduld voor.” vertelt Vicky, “Ik kon wel goed tekenen, ik had een onderwijzeres die me erg inspireerde, maar het was niet voldoende. Ik wilde meer, maar wist niet wat.”

Twee jaar geleden zag Vicky dat haar buurman heel mooie foto’s maakte en wilde dat ook gaan doen. “Ik begon met landschappen en voorwerpen om te oefenen. Na een grote operatie kwam ik voor mezelf tot de conclusie dat er meer was dan dat en verlegde mijn interesse naar het fotograferen van mensen. Ik vind mensen mooi en uniek en wil dat weergeven in mijn beeldvorming.”

Vicky Van Poppel

“Iedereen is op zijn of haar eigen manier mooi, ik heb dat zelf ook moeten leren. Het is belangrijk dat mensen zich aantrekkelijk voelen en dat wil ik dus met mijn foto’s bereiken. Ik wil mensen bewust maken van zichzelf. Iedereen is de moeite waard, maar jammer genoeg wordt het zelfbeeld door onze omgeving en de media afgebroken. Mensen maken zo vaak terloops een opmerking over je, ze zijn dat zelf dan eigenlijk meteen weer vergeten of denken er niet meer over na. Maar bij de persoon in kwestie blijft het hangen en veroorzaakt negatieve gevoelens, waardoor iemand zich onplezierig en gekwetst voelt.”

Vicky Van Poppel

“Kinderen zijn echt en puur, ik begon daarom met het fotograferen van kinderen op een feestje. Die ongekunsteldheid vind ik fascinerend. Ze lachen en spelen en de onschuld straalt er vanaf. Daarna heb ik op een bruiloft foto’s gemaakt om alle fotomogelijkheden te benutten en de resultaten waren ronduit verrassend. Dit maakte het voor mij wel helemaal duidelijk: ik wilde me richten op mensenfotografie. Ik laat mensen ook bij voorkeur niet poseren, ze moeten gewoon hun ding doen.”

Vicky’s voorkeur ligt vooral bij zwart/witfotografie. “Dat komt vaak rustiger over en drukt meer uit, omdat je niet afgeleid wordt door kleur: je ziet meer het geheel. Kleur is natuurlijk ook mooi, maar in mijn optiek niet altijd toepasbaar. Soms zeggen mensen: kies jij maar en dan maak ik foto’s in kleur én zwart/wit, dan kunnen ze later zelf bepalen.
Ik bekijk de foto’s ook altijd samen met de mensen. Sociaal contact vind ik heel belangrijk bij fotografie, dan weten ze dat je tijd en aandacht aan ze besteedt.”

Vicky Van Poppel

Zwart/wit en kleur worden allebei evenveel gekozen, alhoewel het ook seizoensgebonden lijkt. In de zomer wordt er meer voor kleur gekozen, in de winter meer voor zwart/wit.

“Ik vind het het leukst om alles spontaan te trekken, zoals het op dat moment is. Niet geforceerd of passief. Om kennis uit te wisselen en ervaringen te delen, heb ik me aangemeld bij facebookgroepen. Ik leer daar heel veel van, ook waar ze hun ideeën vandaan hebben. Ik doe veel met de tips, maar volg ook weer niet alles op. Wat weer met smaak en eigen visie te maken heeft. Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat je vooral je eigen ideeën moet volgen. “

“Iedere twee maanden bezoek ik wel een expositie en zou graag eens met een exposerende fotograaf op ‘shoot’ willen gaan.”

Vicky heeft een vast model, Demoniah Werren, van wie ze veel foto’s maakt en veel mee samenwerkt. “ Dit jaar heb ik ook een kalender voor 2017 gemaakt met foto’s van Demoniah, in kleur en zwart/wit. Ze doet al professionele shoots voor reclamefoto’s en werkt voor meerdere fotografen.”

Demoniah Werren
Demoniah Werren

“Ik werd eens benaderd door een mevrouw die artistieke naaktfoto’s van haar man wilde hebben. Met die foto’s wilde ze naar modellenbureaus. Ik heb dat toen gedaan en ervan geleerd dat naaktfotografie heel mooi kan zijn en zeer zeker niet vulgair hoeft te zijn. Maar om dit standaard te gaan doen, daar ligt mijn belangstelling en voorkeur niet bij. En heel belangrijk: je leert om te gaan met aanvragen die op een, voor jou, onbekend vlak liggen.”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook30
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!

Eén reactie

  1. Demoniah werrens

    Super artikel leuk dat alle namen bevat en leuke info ik ben super trots op vicky als één van mijn vaste fotografen ze heeft er echt de juiste passie voor.