Laatste nieuws:
Sinterklaas - Piet van Oevelen

De bijzondere hobby van… Sinterklaas

Sinterklaas is, ondanks zijn leeftijd een zeer actieve man. In december viert hij hier, samen met zijn Zwarte Pieten, zijn verjaardag en delen ze cadeautjes uit aan de kinderen. Daar heeft hij het erg druk mee, maar wat doet hij als hij in Spanje is? Heeft hij ook een hobby? Noordernieuws mocht de goedheiligman ontmoeten, kort na zijn aankomst met de stoomboot uit Spanje.

Sinterklaas leunt naar achteren in zijn comfortabele stoel en strijkt met zijn gehandschoende hand over zijn baard. “Mijn hobby vraag je? Dat zijn er nogal wat. Door de jaren heen heb ik heel wat interesses ontwikkeld. Ik weet zowaar niet waar ik moet beginnen!”

Slechtweervandaag

“Om te beginnen is daar natuurlijk Slechtweervandaag, mijn trouwe paard, die me ieder jaar opnieuw over de daken vervoert. Dan heeft hij genoeg beweging, maar eenmaal thuis moet hij ook in beweging blijven. Daarom rij ik dagelijks met hem door de boomgaard, om te controleren of de mandarijntjes al kleuren. Als die rijp zijn, plukken de Zwarte Pieten ze en doen ze in kratjes om mee te nemen naar België. Slechtweervandaag lust zo tussendoor ook wel een mandarijntje, bij voorkeur met een groen blaadje.”

Het paard van Sinterklaas heet Slechtweervandaag

Aan die controles begint Sinterklaas niet meteen, dat doet de Hoofdpiet dan. “De bootreis is altijd heel vermoeiend, de heenreis gaat altijd nog wel, die begin ik uitgerust. Maar terug is een ander paar mouwen, dan slaap ik altijd een maand, daar begin ik al mee op de boot. Daar knap ik dan echt van op.”

Zwarte Pieten

Inpakken

Terug in Spanje beginnen de voorbereidingen van het jaar daarop al snel. “Ik moet dan natuurlijk toezicht houden op de Pieten bij het inpakken van de cadeautjes en het snoep. Dat moet netjes gebeuren en ze moeten niet teveel snoep op eten. Dat is slecht voor hun tanden en niemand wil een lachende Piet zien met een bruin gebit. Dat is wel plezant allemaal, want de Pieten zingen erbij en maken grappen. Dus dat werd ook al een hobby. Tjongejonge, wat een hobby’s heb ik.”

Sinterklaas is weer in het land!2

Postzegels

“Een andere grote hobby van me is het verzamelen van postzegels. Als ik in België ben koop ik altijd de nieuwste postzegels voor mijn verzameling. Maar op de brieven die de kinderen naar me in Spanje sturen, zitten ook allemaal postzegels! Zo is die hobby weer ontstaan. Wat ik ook geweldig vind, zijn al die tekeningen die me gestuurd worden via de speciale brievenbus in Essen. De allermooiste hang ik boven mijn bed, zodat ik er het hele jaar naar kan kijken. Alle andere doe ik in grote fotoboeken en die kijk ik regelmatig in. Al die kleuren, daar wordt Sint helemaal vrolijk van.”

Koken en bisschopswijn

“Natuurlijk zitten we niet aldoor in het kasteel. Samen met de Pieten maken we uitstapjes met de trein en gaan we ook naar het strand. Koken, dat vinden we ook zo fijn. Mijn Hoofdpiet maakt werkelijk heerlijke appeltaarten, waar je gelukkig niet mager van wordt. Koken doen we om de beurt, eerst koken de Pieten voor mij en dan kook ik weer voor hun. Marsepeintaart en chocoladesoep zijn de favorieten, die eten we het meest en daar hoort dan natuurlijk een goed glas bisschopswijn bij. Of twee en soms zelfs drie. Na de derde gaat mijn mijter altijd scheef staan. De druiven groeien hier in onze eigen wijngaarden, dat zijn de beste van heel Spanje. De Pieten, die houden niet zo van wijn, dat is niet erg, dan heb ik meer. Zij hebben echt Zwarte Pietenbier, dat wordt speciaal gebrouwen.”

zwarte-pietenbier

“Ik luister ook heel graag naar muziek, zoals André Hazes, Frans Bauer, Belle Perez en Julio Iglesias. Maar ondanks dat dat allemaal heel mooi is, haalt het niet bij de liedjes die de kinderen voor me zingen. Dat hoor ik het liefst. Vooral als we op woensdag bij elkaar zitten en de Pieten mooie kleren maken. Door al die tochten door de schoorstenen slijten hun pakken natuurlijk nogal en die moeten dan vervangen worden.”

Sporten

De Hoofdpiet die bij het gesprek aanwezig is zegt: “Sint, niet vergeten dat we ook heel veel sporten, twee keer per week, omdat we lenig en in goede conditie moeten blijven om op al die daken te klimmen!” Sint knikt en zegt lachend: “ Dat was ik echt niet vergeten, dat was het volgende dat ik ging vertellen.”

Sinterklaas bij de kapper
Sinterklaas bij de kapper
“In Spanje laat ik ook altijd mijn baard goed verzorgen, want met al dat koken en paardrijden wil die nog wel eens in de war raken. Maar de Kapperpiet doet dat heel erg goed. Omdat ik wat ouder word, slaap ik wat langer. De Keukenpieten verrassen me altijd met een heerlijk ontbijt met boterhammen met speculaas en chocoladekoffie.”

Stoofvlees en frietjes

Sint en zijn Pieten koken niet iedere dag. “Ik ga ’s avonds ook graag uit eten met al mijn Pieten en dan nemen we altijd stoofvlees met frietjes, dat hebben we in België geleerd, heerlijk vinden we dat!”

Internet

Ondanks zijn gevorderde leeftijd, is Sint heel modern en heeft zelfs internet. “Natuurlijk heb ik internet, ik lees de kranten op het internet, dat scheelt weer een berg papier. Ik lees het liefste Noordernieuws, dan ben je op de hoogte van alles wat er in de omgeving gebeurt, zelfs een stukje Nederland.

muziekpieten

Drukke dag

“Nu is het tijd om naar bed te gaan. Morgen een drukke dag op de Heikant. Daar ga ik naar toe met mijn Muziekpieten en ik verheug me nu alweer op al die blije kindergezichtjes en het mooie gezang. Welterusten, kom je ook nog kijken? Dan zal ik zorgen dat de Hoofdpiet je wat lekkers geeft.”

Sinterklaas

NN

Facebook96
Twitter
Follow Me
Tweet