Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Lizzy Verboven

De bijzondere hobby van… Lizzy Verboven

Sommige dingen zitten er al heel vroeg in, net als het koken en bakken bij Lizzy Verboven (30).

“Mijn interesse voor koken had ik al heel jong”, vertelt Lizzy, “toen ik pas twee jaar was, wilde ik al zelf de pap koken. Ik had een tante die graag bakte en daar bakte ik ook voor het eerst. Thuis hadden we namelijk geen oven. Opeten vond ik ook heel fijn, want ik ben een echte zoetekauw.”

“Op mijn twaalfde maakte ik taarten en vlaaien voor mijn verjaardag. De recepten haalde ik uit kookboeken. Het was uiteindelijk mijn vriend, die me op het spoor van ‘echt’ bakken heeft gezet. Hij maakte voor mijn verjaardag een taart versierd met fondant en ik dacht: dat wil ik ook.”

Lizzy Verboven

“Mijn beroep is chemisch laborant, op het eerste gezicht lijken mijn hobby en mijn werk niets met elkaar te maken te hebben. Maar toch zijn er raakvlakken: bij bakken volg je een recept, op het labo heb je richtlijnen die je moet volgen. Op facebook vond ik groepen die met taarten bakken te maken hebben. Ik ben toen workshops gaan volgen in Nederland: Eindhoven, Zwijndrecht (NL), Boskoop en Valkenswaard. Hier in de buurt is op dat vlak niet veel te vinden.”

Lizzy Verboven

“Ik leerde het opbouwen van taarten en vooral decoreren met fondant (suikerpasta). Fondant kneed je met je handen, waardoor het door de warmte zacht wordt en klaar voor gebruik. Je rolt het dan uit tot een heel dunne plak, die in één keer over de taart gaat. Dat vond ik eerst heel erg moeilijk, want in het begin weet je nog niet dat er slechte en goede merken zijn. Als je met een minder merk werkt, dan kan zo’n dunne plak heel makkelijk scheuren en moet je weer opnieuw beginnen. Ik gebruik nu echt alleen heel goede spullen. De suikerpasta koop ik in emmers van zeven kilo, dat blijft maanden goed. De taart onder de fondant is biscuit, een sponzige cake die gemaakt is van bloem, eieren en suiker. Geen boter, want dan zou het cake zijn.”

Lizzy Verboven

“Mijn omgeving was heel blij met mijn hobby. Ik voorzag familie, vrienden en collega’s van taarten die ik bij de workshops had gemaakt. Mijn leven is redelijk druk en tijdens het maken van taarten kan ik alles loslaten en vind mijn ontspanning hierin. Als iemand jarig is, krijgen ze een taart. Ik vind het dan leuk iets zelf te verzinnen of een uitdaging te krijgen. Als ik naar een vrijgezellenfeest ga van een vrouw, dan krijgt ze een taart in de vorm van een piemel. Een man krijgt er eentje in de vorm van borsten.”

“Op facebook heb ik een aparte pagina voor mijn taarten gemaakt en daar komen heel enthousiaste reacties op. Veel ideeën haal ik van Pinterest en Facebook. Soms weet ik niet meteen hoe iets moet en dat zoek ik dan uit. Vorig jaar was ik op een taartenbeurs en zag daar het decoreren van koekjes. Ik had dat ooit wel eens gezien, maar er niet aan durven beginnen. De mevrouw die het daar demonstreerde heb ik op facebook opgezocht en er een workshop gevolgd. De techniek van het decoreren viel me goed mee. Ik vind het ook echt mooi met al die kleurtjes. Op een kerstmarkt heb ik ook wel van die versierde koekjes verkocht.”

Lizzy Verboven

“Taarten maken vind ik nog steeds het leukst en ook het lekkerst. Gelukkig sport ik veel (paardrijden, zwemmen, fitness en wandelen met de hondjes) en heb ik geen aanleg om dik te worden. Het bakken wil ik op een gegeven moment ook in bijberoep gaan doen. In juni ga ik trouwen. Eén van de vrouwen waar ik workshops heb gevolgd, die nog beter taarten kan maken dan ik, zal de stapeltaart maken.”

Lizzy Verboven

“Taarten in meisjeskleuren vind ik het leukst om te maken. Dus met roze, glitter en veel kleurtjes. Marsepein gebruik ik alleen maar als iemand er om vraagt, zelf lust ik het niet. Ik bak ook op gevoel, al moet je natuurlijk wel afwegen: iedere oven is namelijk anders. Ik werk alleen met professionele apparatuur, omdat ik wil dat het goed is. Qua ingrediënten gebruik ik het beste en de vullingen zijn handgemaakt, die komen niet uit een pakje. Met een simpele taart ben ik al gauw vier uur bezig, maar bij een gecompliceerdere kan dat uitlopen van één tot anderhalve dag.”

Lizzy Verboven

“Gewoon koken doe ik ook graag, ik eet vegetarisch en hou veel van pasta. Vanaf mijn zestiende tot mijn twintigste was ik hoofd van de kleine keuken bij de Kiekenhoeve. Daar heb ik veel geleerd, ook om op gevoel te koken. Dat maakt me kritisch: als ik ergens ga eten moet het goed zijn!”

Neem eens een kijkje op de facebookpagina van Lizzy!

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook47
Twitter
Follow Me
Tweet