De bijzondere hobby van Jordy en Roy De Ryck

De bijzondere hobby van…. Jordy en Roy De Ryck

Voor de broers Jordy (23) en Roy (22) is koersen de mooiste sport die er is. Al vanaf de kleuterschool waren ze er mee bezig en hadden ze een driewieler met koersstuur. Hun vader koerste toen ook en Roy koerst nog steeds bij ‘Willebrord wil vooruit’. Jordy heeft vanaf zijn achtste wedstrijden gereden, maar hij heeft tegenwoordig een te drukke baan en daardoor geen tijd voor de vele trainingen.

Al heel jong maakten de broertjes met Playmobil hele pelotons. De wielrennertjes beplakten ze met papiertjes tot ze rond hun elfde verfijnder te werk begonnen te gaan. Door een deel van de haren van kwastjes af te knippen, hielden ze heel fijne penseeltjes over om de dunne lijntjes te schilderen.

16 De Hobby van Jordy en Roy De Ryck - Schilderen Wielrenners - (c)Noordernieuws.be - DSC_5527

In een speelgoedwinkel zagen ze een keer kleine fietsjes met berijder, die deel uitmaakten van een spelletje. In de verpakking zaten de fietsjes samen met vijf knikkers.

14 De Hobby van Jordy en Roy De Ryck - Schilderen Wielrenners - (c)Noordernieuws.be - DSC_5525

“We hebben geen idee wat voor spelletje het nu eigenlijk was, er staat ook geen beschrijving op de verpakking,” vertelt Roy, “het ging ons om de fietsjes.” Het eerste spelletje werd gekocht en de wielrennertjes beschilderd. “Maar die werden echt lelijk,” herinnert Jordy zich, “we waren het beschilderen toen nog aan het uitproberen en werkten nog niet zo precies. We wilden zo snel en zo veel mogelijk fietsjes af hebben, maar dat werkt dus niet. Daarom gingen we voorzichtiger te werk. Tegenwoordig doen we zes uur over zo’n wielrennertje.”

01 De Hobby van Jordy en Roy De Ryck - Schilderen Wielrenners - (c)Noordernieuws.be - DSC_5512

Ze begonnen met de roze truien van T-Mobile te schilderen. “Daarna gingen we steeds moeilijkere ploegen proberen en dat lukte goed. Vroeger speelden we ook met die wielrennertjes, nu houden we ze voor de sier. Ze zijn ook heel kwetsbaar en gedetailleerd geproduceerd.”

03 De Hobby van Jordy en Roy De Ryck - Schilderen Wielrenners - (c)Noordernieuws.be - DSC_5514

“We hebben er in totaal zo’n zes- tot zevenhonderd gemaakt. Natuurlijk kan het gebeuren dat het een keer niet goed gaat, maar dan beschilderen we die opnieuw. De ploegen krijgen ieder jaar een nieuwe trui en er komen ook ploegen bij. We zijn er dus nooit klaar mee. Om de verschillende houdingen van rennertjes te verkrijgen, verwarmen we heel voorzichtig het materiaal. Zo kunnen we het een andere vorm geven, bijvoorbeeld met hun armen omhoog.”

04 De Hobby van Jordy en Roy De Ryck - Schilderen Wielrenners - (c)Noordernieuws.be - DSC_5515

“De voorbeelden van de ploegen halen we van hun websites. Het leukst is het eindresultaat, dat geeft echt veel voldoening. We worden ook wel gevraagd er te maken. Bijvoorbeeld bij een lid van een fietsploeg als er een baby is geboren, voor aan de suikerbonen met de naam van de kleine erop.“

“Onze stijl is identiek, maar we weten zelf wel wie welk wielrennertje beschilderd heeft als we een zelfde zouden maken. Maar dat doen we eigenlijk nooit: we werken allebei altijd aan een verschillende ploeg.”
“Mijn favoriete renner is Philippe Gilbert.” Vertelt Jordy. Roy heeft geen favoriet, alhoewel vroeger Richard Groenendaal zijn voorkeur had. Het mooiste exemplaar dat Jordy ooit maakte van de Tour de France was in 2015. “Dat was het modelletje van Daniël Teklehaimanot met zijn bolletjestrui.”

11 De Hobby van Jordy en Roy De Ryck - Schilderen Wielrenners - (c)Noordernieuws.be - DSC_5522

De vrouw van Stybar is een kennis van de familie. “Jordy had verteld over onze hobby,” vertelt Roy, “en zei dat als Stybar wereldkampioen zou worden, hij er eentje van hem zou maken. Stybar is die ook zelf komen halen. Hetzelfde bij Thalita de Jong. Haar vriend Jan is een goede vriend van ons en we hebben beloofd, dat als Thalita wereldkampioen zou worden, we ook haar beeltenis zouden maken. Ze werd wereldkampioene in 2016, in Heusden-Zolder en kwam haar poppetje ook bij ons halen.”

06 De Hobby van Jordy en Roy De Ryck - Schilderen Wielrenners - (c)Noordernieuws.be - DSC_5517

“We zijn altijd op zoek naar die wielrennertjes, dus als mensen ze hebben en ze zijn in goede staat en hoeven ze niet meer, dan houden wij ons aanbevolen!” (de gegevens zijn bij de redactie bekend)

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook36
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Van de website http://www.wielerbordspellen.be:

    Het is een versie van het oude strandspel waarbij een parcours in het zand wordt uitgetekend. Door het schieten van de knikkers wordt het parcours afgelegd. Waar de knikker stopt (binnen het parcours) wordt de overeenkomstige renner als markering geplaatst.

    Het is de originele versie van het spel Bisikle (uit 2009) dat eenzelfde spel oplevert maar dan in huis.

    De renners zijn 60mm lang en hebben een klassieke pose uit de jaren 60. De knikkers hebben een diameter van 15mm. Het is wel merkwaardig dat er in elk zakje van 6 renners slechts 5 knikkers zitten. Mogelijk fungeert de paarse renner als leiderstrui.