De bijzondere hobby van Hans Ribbens

De bijzondere hobby van… Hans Ribbens

Van sommige mensen zeg je dat ze op ski’s worden geboren, op de fiets of op een paard. Hans Ribbens (22) werd kennelijk op een motorcrossfiets geboren en had zijn eerste al toen hij 9 was.

Motorcross in de familie

“Het motorcrossen zit bij ons echt in de familie”, vertelt Hans. “De broer van mijn grootvader heeft altijd gereden en mijn grootvader zelf ging altijd mee als mechanieker. Die genoot altijd van het bezig zijn en het kijken naar het crossen. Ook mijn vader reed en heeft 10 jaar wedstrijd gereden, op een 500cc 2-takt. We hebben wat oldtimers en daar rijdt hij nog wel eens een wedstrijd mee. De cross maakt een heel belangrijk deel uit van het leven in onze familie.”

02 De Hobby van Hans Ribbens - (c) noordernieuws.be

Crossen met een loopfietsje

“Toen ik net kon lopen, ‘reed’ ik al met een loopfietsje en had ik de crosshelm van mijn vader op. Op heel jonge leeftijd wilde ik al met een crossmotor rijden, maar dat heeft mijn vader altijd tegen gehouden vanwege mijn veiligheid. Mijn eerste motorcrossfiets was een Kawasaki 65 cc,” herinnert Hans zich. “Daarmee heb ik op ons eigen terrein leren rijden en schakelen. Ik vind het heerlijk om zo snel mogelijk te rijden en mijn grenzen op te zoeken.”

03 De Hobby van Hans Ribbens - (c) noordernieuws.be

Oefenen in Loenhout

“Toen ik 12 was ging ik met mijn vader op een oefenterrein in Loenhout rijden. Hij zette dan allebei de motorfietsen in de camionette en dan reden we daar heen. Door een grote verbouwing thuis heb ik een aantal jaren niet kunnen rijden. Op mijn 15de kreeg ik een nieuwe motor, een Yamaha YZ 125cc. Toen ik die had, ben ik serieuzer gaan rijden en trainen. Met crossmotoren mag je nooit op de baan rijden: je hebt geen verlichting of papieren, alleen een eigendomsbewijs.

Jeugdpiloot

Op mijn 15de heb ik een test gedaan: als je als jeugdpiloot wedstrijd rijdt, moet je een aantal lesuren volgen. Voor je test moet je een opgesteld circuit afleggen, om te bewijzen dat je bekwaam bent om wedstrijden te rijden.”

Blessures

“Na die test ben ik wedstrijden gaan rijden, in België en in Nederland. Maar bij mijn tweede cross brak ik mijn sleutelbeen en ben er een half jaar uitgeweest, omdat het zo slecht genas. Daarna heb ik nog vijf keer mijn middelvinger gebroken en iedere keer dacht ik: ik hou er mee op! Maar iedere keer als de revalidatie bijna gedaan was, zei ik tegen mijn grootvader: zullen we naar de cross gaan kijken? En een paar weken later ben je zelf weer aan het rijden. Iedere keer moet je het wel weer helemaal opbouwen en duurt het maanden voor je op je oude niveau bent.”

Hans met zijn grootvader Vic Ribbens
Hans met zijn grootvader Vic Ribbens
Het liefst een zandcircuit

“Je hebt piloten die graag op een harde ondergrond rijden, of juist liever in mul zand, of met niveauverschillen. Ik rijd het liefst op een zandcircuit, want op een harde baan blijft alles vlak. Op een zandcircuit ontstaan door het rijden zandwallen in de bochten, waar je in kunt draaien en je bocht doorheen kunt nemen.”

Motorcross vergt een goede conditie

Motorcross is niet te vergelijken met ‘gewoon’ motorrijden: het vergt een goede conditie en fysieke kracht. Voor die conditie en kracht train ik elke week: hardlopen, zwemmen, interval training en af en toe fietsen. Voor de intervaltraining moet je een goede basisconditie hebben. Deze training is heel belangrijk voor de inspanningen die je levert tijdens een race: het inhalen, je plaats bepalen, even recupereren en daarna er weer vol voor gaan, om zoveel mogelijk naar voren te geraken.

04 De Hobby van Hans Ribbens

Sponsors

“Dit jaar word ik gesponsord door Café Volksvriend, die betaalde de plastiek en de stickers voor mijn nieuwe motor. Multi Air zorgt voor de luchtfilters en Denicol voor de olie. Iedere zondag is er een wedstrijd op een andere locatie, waar je ook vaak dezelfde piloten ziet. Met een aantal piloten die hier uit de buurt komen, heb ik een goede vriendschap op kunnen bouwen.”

05 De Hobby van Hans Ribbens

Steun en aanmoediging

Ik werk en train veel en op zondag race ik. Ik ben dan ook heel blij met de altijd aanwezige steun en aanmoediging van heel mijn familie. Vooral van mijn grootouders, mijn ouders, onze familievriend Cis Van Nispen en mijn vriendin Kyona. Zonder hen was ik nooit zo ver gekomen!”

LW

Foto’s: Brent Verheyen

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook84
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!