Erfgoed dag Essen 2017 - (c) noordernieuws.be

Erfgoeddag Essen in teken van de zorg

In Essen werd in 1935 een ziekenhuis gebouwd, op de plaats waar eerst Huis Sint Joseph stond. Dat waren oorspronkelijk twee buurpanden, die in 1927 door de Gasthuiszusters van Antwerpen werden aangekocht. Dit met de bedoeling om hier op rust komende zusters te huisvesten. Het ziekenhuis sloot in 1976 zijn deuren en werd in 1978 in gebruik genomen als verzorgingstehuis voor dementerende bejaarden. Tegenwoordig is er een polikliniek en zijn er twee afdelingen beschermd wonen, Iduna en Hestia, voor beginnende dementerende mensen die hier nog zelfstandig kunnen wonen.

02 Erfgoed dag Essen 2017 - (c) noordernieuws.be

Authentieke moederkamer

In de veertig jaar dat het pand als ziekenhuis fungeerde, zijn de meeste Essenaren hier geboren. Om mensen een blik in die tijd te gunnen, kon je een tentoonstelling met doktersmaterialen bezoeken en een authentieke moederkamer bezichtigen. Buiten werd je getrakteerd op brandnetelsoep, vanwege de reinigende functie van deze plant en waren er de diverse kruiden met uitleg van hun werking.

Zuster Landrada

Veerle Snoeck was in klederdracht aanwezig in de persoon van zuster Landrada. Deze, in haar tijd zeer bekende, zuster was kennelijk ook een beetje berucht. Dit, omdat ze niet flauw was en soms wat ruw kon zijn. Maar ze werd ook geroemd om haar bekwaamheid en begripvolle en troostende karakter. De brandnetelsoep die buiten werd uitgedeeld, kon je drinken uit de tassen afkomstig van het 45-delig servies dat zuster Landrada indertijd aan het ziekenhuis geschonken had.

Erfgoeddag Essen - Brandnetelsoep in tassen van zuster Landrada
Brandnetelsoep in tassen van zuster Landrada
Doopspuit

In de moederkamer was een kinderwagen uit die tijd te bewonderen, die door het model zeer geschikt was (en ook gebruikt werd) om te smokkelen. In één van de vitrines las een doopspuit. Deze spuit met gekromde buis werd gebruikt om de baby’s in de moeder te dopen, als vermoed werd dat het kind de bevalling niet zou overleven. Het bijgeloof zei immers, dat kindjes die niet gedoopt waren en stierven een dwaallichtje zou worden, zoals je die vroeger boven de moerassen zag.

Erfgoeddag Essen - Doopspuit
Doopspuit

Eén van de bezoekers van deze zeer interessant plek, zag zichzelf als baby terug op de foto van de brochure.

30 Erfgoed dag Essen 2017 - (c) noordernieuws.be

LW

Op de grote foto: Veerle Snoeck als zuster en Jokke Hennekam (r) als arts

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook17
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!