Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van... Franca Verhoeven

De bijzondere hobby van… Franca Verhoeven

Hobby’s zijn heel vaak gebaseerd op goed met je handen kunnen werken, om mooie, leuke of handige dingen te maken. Of lekkere, zoals Franca Verhoeven (48) doet: het maken van heerlijke pralines en chocola.

Hotelschool

“Koken doe ik veel en graag en ik wilde dan ook naar de hotelschool om een koksopleiding te volgen. Om me te oriënteren ging ik naar een Opendeurdag en daar waren ze pralines en chocola aan het maken. Ik was meteen verkocht. Dat je zulke mooie producten van chocola kunt maken! De koksopleiding was meteen vergeten en ik heb me opgegeven voor de opleiding van Chocolade bewerker. De eerste les was meteen chocolaatjes maken en wat je maakte kreeg je mee naar huis. Nu is het mijn grote, eigenlijk uit de hand gelopen, hobby.”

Trouwfeest

“We leerden er ook figuurtjes van marsepein te maken en grote stukken, zoals grote chocolade paaseieren. Dat is nog best moeilijk, want die scheuren heel makkelijk. Mijn omgeving was heel blij met mijn opleiding: iedereen was altijd voorzien van chocola. Na mijn opleiding, ik was geslaagd, vroeg een kennis me vanwege haar 30-jarig trouwfeest of ik een middagje chocola wilde komen maken. Voor en met hen en hun volwassen kinderen. Dat was best spannend, want chocola kan ook mislukken en ik wilde die middag veel technieken uitleggen en laten zien. Maar alles ging goed en iedereen was enthousiast.”

Workshops en kinderfeestjes

“Ik vind het heel erg leuk om dit met andere mensen te doen en ben workshops en kinderfeestjes gaan geven. Ondanks dat ik nooit reclame heb gemaakt, wisten veel mensen me te vinden die via via over me hadden gehoord en natuurlijk ook via mijn collega’s in het ziekenhuis waar ik werkte. Bij mijn eerste kinderfeestje waren er niet meer dan acht kinderen aanwezig, zodat ik die allemaal aandacht kon geven. Tegenwoordig zijn het er maximaal twaalf, meer dan twaalf kan ik er ook niet kwijt.”

Heel het gezin creatief

“We zijn een creatief gezin: mijn man maakt glas-in-lood en mijn zoon maakt en schildert modellen van Warhammer. Qua workshops komen hier mensen van klein tot groot in alle leeftijdscategorieën. Laatst was hier een kookclub die pralines met aparte vullingen wilde maken, zoals basilicum en gember. Dat is natuurlijk ook leuk.”

Ambachtelijke chocola

“De chocola smelt ik op 45 graden en verwerk ik op 29 graden. Om chocola te laten lukken, moet deze getempereerd zijn. Dit gebeurt ambachtelijk op een marmeren plaat. Hierdoor gaat het glanzen en krijg je knapperigheid en krimpkracht, zodat de chocola na koeling uit de vorm kan. En dat is ook mijn kracht: dat ik het ambachtelijk maak en niet met machines. Ook de vullingen maak ik zelf en zo kort mogelijk voor het moment dat ik het ga verwerken. Ik vind het zo leuk om met mensen om te gaan en de verbazing van de kinderen te zien!”

Verslaafd aan chocolademallen

“Uiteindelijk ben ik toch met de koksopleiding begonnen en sinds dit jaar bied ik high teas aan, met zelfgemaakte chocola en hapjes. Voor al die chocolaatjes heb ik mallen en ik ben verslaafd aan het kopen van chocolademallen. Ik heb er bijna honderd in alle vormen en maten. De bonbonmallen gebruik ik het meest. Je mag zie niet met afwasmiddel schoonmaken. Dus leg ik ze in een bak heet water en veeg ze daarna af met een propere theedoek.”

Op vakantie

“Vroeger at ik best wel chocola, tegenwoordig nog maar zelden. Behalve als ik op vakantie ben, dan snak ik na drie dagen naar chocola en moeten we echt ergens stoppen om wat te kopen!”

Facebook: Chocolat Franca

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook116
Twitter
Follow Me
Tweet