Laatste nieuws:
Ben je echt volwassen of gewoon oud?

Ben je echt volwassen of gewoon oud?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gebeurt volwassen worden niet automatisch met de jaren. Dus vandaar de vraag aan jou: ben je echt volwassen of gewoon oud?

Volwassen worden gaat niet automatisch

Nee, ouderdom komt automatisch, net als rimpels en stramme gewrichten krijg je ook cadeau. Maar volwassen worden is iets dat je zelf doet. Iets wat niet in je schoot wordt geworpen. Natuurlijk word je automatisch voor de wet volwassen. Je mag ineens roken, drinken en autorijden. En mensen gaan plotseling ‘mevrouw’ of ‘meneer’ tegen je zeggen. Allemaal prima. Maar die dingen maken je niet echt volwassen – eerder gewoon oud. Ouder worden kan iedereen. De vraag is vooral: heb je je jaren aan levenservaring ook gebruikt om volwassenheid te ontwikkelen?

Hoe ziet echte volwassenheid eruit?

Simpel – een echt volwassen persoon wordt meer en meer als een kind. Maar niet op de manier die je denkt. Onvolwassen personen gedragen zich als kinderen op alle manieren die we vaak bestempelen als onwenselijk. Ze zijn kleinzerig, egocentrisch, manipulatief, onzeker, dominant, luid, druk en alleen maar met zichzelf bezig. Ze praten veel en luisteren weinig. Ze denken dat de wereld om hen draait en voelen zich snel tekortgedaan.

Volwassen personen echter, gedragen zich als kinderen op alle manieren waarvoor we kinderen doorgaans juist bewonderen. Je ziet speelsheid, onschuldigheid, puurheid en authenticiteit. Kalmte, balans en dankbaarheid. Ze luisteren echt, zijn echt aanwezig en zijn creatief. Daarnaast zijn ze goed voor zichzelf en hun omgeving. Ze accepteren zichzelf, hun leven en – heel belangrijk – anderen voor wie en wat ze zijn. Volwassenheid komt soms met de jaren, maar vaak ook niet. Heel veel oudere mensen zijn verrassend kinderachtig. En een groot aantal jonge mensen is behoorlijk volwassen.

Hoe herken je of je echt volwassen bent?

1. Je maakt je ego steeds minder sterk
Je ego – dat stemmetje in je hoofd – vindt het belangrijk om serieus genomen te worden. Volwassen mensen erkennen dit stemmetje, maar beseffen ook dat zij niet dit stemmetje zijn. Je gedachten zijn de wolken, jij bent de blauwe lucht. Je hebt gedachten, maar je bent niet je gedachten. Volwassen mensen maken hun ego minder sterk. Ze geloven niet alles wat ze denken en leven veel meer in het hier en nu. Daardoor laten ze zich minder meeslepen in negatieve gedachtenspiralen of ongefundeerde sprookjes over zichzelf.

Hoe maak je je ego minder sterk? Door te mediteren, regelmatig te reflecteren met een dagboek en door je gedachten te observeren.

2. Je kruipt uit de slachtofferrol

Zodra je zeurt is het tijd voor een alarmbel. Zeuren is een bezigheid voor onvolwassen mensen. Waarom? Omdat het een grotendeels onzinnige bezigheid is.
Want:
-De realiteit is wat het is. Daar kun je niets aan veranderen.
-Zeuren over de realiteit verandert niets aan de realiteit. Dus het heeft geen zin om erover te zeuren.
-Wellicht kun je stappen zetten om de toekomst beter of minder vervelend te maken. Maar met zeuren bereik je niets.
-Door te zeuren vul je je hoofd met negativiteit en sleep je anderen mee in je negativiteit.
-Als je niets kunt doen om de realiteit te veranderen, heeft het geen zin om erover te zeuren. Acceptatie is de enige logische reactie.
-Ja – zeuren voelt fijn. Maar dat wil niet zeggen dat het een slimme bezigheid is. Cocaïne voelt ook fijn heb ik gehoord, maar de meeste mensen weten dat het hen niet dient op de lange termijn.

Onvolwassen mensen spenderen heel veel tijd in de slachtofferrol. Ze hebben constant het gevoel dat ze machteloos zijn. Dat het leven hen overkomt, dat het leven tegen hen is. Volwassen mensen laten het moeras van zelfmedelijden achter zich. Ze zien de realiteit voor wat het is en nemen hun verantwoordelijkheid. Ze accepteren de situatie en gaan vanuit daar verder.

3. Volwassen worden betekent leren delen

Onvolwassen mensen zijn altijd bang om iets tekort te komen. Ze zijn daardoor altijd bezig met nemen:
-Ze praten teveel en luisteren weinig. Waardoor ze de mensen om hen heen uitputten.
-Ze zijn constant afhankelijk van anderen om hun behoeften te vervullen.
-Ze zoeken oplossingen in dingen die geen oplossingen geven, zoals eindeloos jagen achter status, geld, populariteit etc.
-Ze nemen hun leven al snel voor lief en zijn vooral gefocust op de dingen in het leven die niet goed zijn.
-Ze zijn constant bezig met het vergaren van meer en meer en voelen dat zij verliezen wanneer ze delen met anderen.
-Echte volwassenen pakken het anders aan. Ze beseffen dat ze niets tekort komen. Dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat ze anderen daar niet van hoeven overtuigen.

Volwassenen praten minder maar luisteren zonder oordeel, waardoor ze hun omgeving verrijken. Ze investeren in zaken die blijvend geluk en voldoening opleveren zoals relaties, gezondheid en persoonlijke groei. Ze voelen zich dankbaar voor de dingen die goed gaan in het leven en vullen daardoor hun hoofd met positieve gedachten. Dat geeft ze blijdschap en kracht. Volwassenen hebben minder nodig om zich goed te voelen. En zijn daardoor geneigd om meer te delen omdat het fijn voelt om anderen te helpen.

4. Je zorgt goed voor jezelf

Roken, overmatig drinken, drugsgebruik, teveel werken, niet sporten, ongezond eten, oneerlijk zijn, beloftes breken, anderen kwetsen en pijn doen – dit is onvolwassen gedrag. Onvolwassen mensen negeren, ontkennen of vergeten hoe hun acties van vandaag invloed hebben op hun leven van morgen. En op de levens van de mensen om hen heen. Volwassen personen zorgen goed voor zichzelf. Niet alleen door het nu leuk te hebben, maar ook door te investeren in een betere toekomst. Om elke dag hun toekomstige zelf een kleine gunst te verlenen. Omdat dit ze helpt meer uit het leven te halen én omdat ze op die manier meer kunnen betekenen voor hun omgeving. Ze neigen naar zelfliefde, zelfacceptatie en goede zelfzorg. Omdat dit dé manier is om uit de slachtofferrol te blijven en je verantwoordelijkheid te omarmen. Zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfacceptatie vormen de basis onder echte volwassenheid.

Bron: SoChicken
Foto: Pixabay

Facebook12
Twitter
Follow Me
Tweet