Laatste nieuws:
Heb jij een as-builtattest nodig als je je huis verkoopt

Heb jij een as-builtattest nodig als je je huis verkoopt?

Als je je woning verkoopt, moet je heel wat attesten verzamelen. In elke verkoopovereenkomst staat dat er nog geen as-builtattest werd afgeleverd. Wat betekent dat en moet je daar nog snel naar op zoek?

1. Het as-builtattest: een goed idee op papier
Bij een nieuwbouwwoning of verbouwingen verschilt het eindresultaat soms een beetje van de goedgekeurde plannen. Het as-builtattest bevestigt nadien dat je verbouwingen perfect zijn uitgevoerd of dat de kleine afwijkingen door de gemeente alsnog goedgekeurd worden. Zo worden bouwmisdrijven in Vlaanderen weggewerkt.

2. Wie maakt het as-builtattest op?
Een as-builtattest moet door een specialist worden opgesteld: een architect of bouwkundig ingenieur vergelijkt de plannen met de werkelijke situatie en maakt daarover een verslag op. Je gemeente beoordeelt dan de ernst van de afwijkingen en maakt een as-builtattest op of verplicht je aanpassingswerken te doen. Het attest vergroot de duidelijkheid voor de koper.

3. Moet je zo’n attest hebben als je verkoopt?
Dat was inderdaad de bedoeling van de Vlaamse overheid. Vanaf 1 juni 2012 voerde een decreet de verplichting in. Die werd door de Vlaamse Regering nooit verder uitgewerkt, dus is de regel nog altijd niet van toepassing. Iedereen is het erover eens dat het een handig instrument zou zijn en eind 2017 doet het Vlaams Parlement een nieuwe poging op een vereenvoudigd as-builtattest in te voeren.

4. Waarom staat het in elke overeenkomst?
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) verplicht makelaars, promotoren en notarissen om een aantal elementen in een verkoopsovereenkomst te vermelden. Daarbij hoort ook de standaardvermelding dat er nog geen as-builtattest werd afgeleverd.

5. Kom je een as-builtattest ooit tegen?
Dat het attest nooit wordt opgesteld, klopt niet. Een promotor of huiseigenaar kan het vrijwillig laten opstellen om aan te tonen dat hij de bouwplannen strikt heeft uitgevoerd. Bovendien kunnen gemeentes je ook extra voorwaarden opleggen als je een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt. Meestal gaat het om bijzondere werken, maar een as-builtattest kan ook een voorwaarde zijn.

Bron: Hebbes.be
Foto: Pixabay

JH

Facebook9
Twitter
Follow Me
Tweet