Laatste nieuws:
8 tips voor een degelijke fundering onder je tuinhuis

8 tips voor een degelijke fundering onder je tuinhuis

Wil je een leuk tuinhuisje plaatsen in je tuin? Top. Maar denk er dan wel aan dat je ook voor een tuinhuisje een goede fundering nodig hebt. Je hebt sowieso een fundering op volle grond met een gestorte betonlaag nodig. In dit artikel geven we je nog 8 andere tips waar je op moet letten!

Denk aan het functionele

De functie van je tuinhuis bepaalt de opbouw van je fundering. Wordt het een kleine bergruimte? Dan moet je fundering dunner zijn dan wanneer je het tuinhuisje gebruikt als garage om een tuintractor of ander zwaar materiaal in te parkeren.

Hoe ziet je terrein eruit?

Als je terrein af- of oploopt, moet je eerst de bodem ophogen of uitgraven. Soms moet je zelfs eerst een talud (soort dijk) of keermuur voorzien om het tuinhuisje stabiel te kunnen plaatsen.

Controleer de draagkracht van de grond

Om verzakkingen te voorkomen, moet de ondergrond voldoende draagkracht hebben. Als dat niet het geval is, sta dan ook even stil bij de samenstelling van de grond. Is die van nature drainerend (zand, stenen) of weinig waterdoorlatend (klei)? Dit heeft een invloed op de stabiliteit en de verstevigingen die je moet aanbrengen.

Plan op voorhand

Zoals bij elke klus, staat of valt alles met een degelijke planning. Wil je bijvoorbeeld water en/of elektriciteit in je tuinhuis, trek die leidingen dan door vóór de betonnen plaat er ligt.

Betoncentrale of zelf mixen?

Als de plaats moeilijk toegankelijk is, maak je beter zelf beton. Hetzelfde als de transportkosten van stortklaar beton te hoog zijn in verhouding tot het uit te voeren werk. In andere gevallen kies je beter voor stortbeton van een betoncentrale. Dan ben je altijd zeker van de kwaliteit.

Zo graaf je uit

Verwijder alle graszoden. Graaf dan af tot onder het maaiveld. De bovenkant van de fundering moet immers boven het maaiveld uitkomen. Hoeveel centimeter je precies moet weggraven, hangt af van de dikte van de vloerplaat. De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat. Let wel op dat je de randen dieper uitgraaft voor meer stabiliteit!

Vermijd vocht

Leg een plastic folie onder het beton om opstijgend vocht tegen te gaan. Voor oppervlaktewater voorzie je best een helling, goot of grindbak. En sta zeker ook stil bij de dakafvoer: bekijk op voorhand waar je de regenpijp laat uitkomen of bouw een hellend dak.

Bekisting maken

Maak een bekisting met rechte, horizontaal bevestigde planken. De bovenrand komt overeen met de bovenkant van de betonplaat. Zorg ervoor dat de bekisting niet weggedrukt wordt tijdens het storten van het beton.

Bron: Zimmo.be
Foto: PxHere

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet