Martine De Weerdt Column - (c) Noordernieuws.be

6 9

Het ging er heet aan toe in onze keuken deze week. Niet zozeer door het verhitten van potten en pannen, maar door een onoplosbare discussie tussen broer en zus. Het is ongelooflijk dat eenzelfde opvoeding zulke uiteenlopende meningen heeft gekweekt. De vonk van de ruzie was Zwarte Piet. Jah… discriminatie versus traditie.
Als je neus tegen neus staat is een zes op de grond voor die ene een zes, maar een negen voor de ander. In zulke situatie kan je nog jaren bakkeleien, want hier geraak je niet uit. Tenzij je er voor openstaat om het verhaal van de andere kant te bekijken. Maar ik vrees dat de cijfers 6/9 uit de Kamasutra er alleen voor zorgen dat je het via de andere kant gaat bekijken… Soit, ik was nog heel klein toen mijn moeder met priemende wijsvinger zwaaiend en luidkeels stond te verkondigen dat ik NOOIT mocht liegen. Omdat ik met een chocolade mond overtuigd nee stond te schudden, toen ze vroeg of ik in de snoeppot had gezeten. Het was dus verwarrend toen ik achter de bank verstopt zat om te checken of de Sint wel het juiste speelgoed bij zich had en ik mijn moeder de cadeautjes zag wegzetten. Noodgedwongen moest ze bekennen dat de Sint en zijn Pieten verzonnen waren. Toen ik vroeg waarom zij wel mocht liegen, werd ze zenuwachtig en gaf geen antwoord, maar begon weer met diezelfde vinger te zwaaien. Ik mocht niet tegenspreken en ik mocht niets aan mijn kleine broertje verklappen. Dus overal maken ze ruzie om iets dat niet bestaat.
Trouwens, Sinterklaas was volgens roddels, na roddels, die uiteindelijk opgetekend werden, een Turkse bisschop die mensen van de slavernij bevrijdde om ze vervolgens goedkoop voor hem te laten werken. Hij gaf geen cadeautjes weg. Hij vluchtte naar Spanje, toen het te heet werd onder zijn voeten. Met andere woorden: een simpele politieker.
De enige waarheid in heel het verhaal is dat de Sint geen blanke was.
Bij deze gooi ik een wit kaartje in de groep waarop een zes staat… of is het nu een negen?

Martine de Weerdt

Facebook228
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!