Laatste nieuws:
12 gouden tips om rugklachten en co te vermijden

12 gouden tips om rugklachten en co te vermijden

Heb je vaak last van je rug? Je bent zeker niet de enige. Of je nu de hele dag zittend of staand werk doet, met deze tips vermijd of verminder je rugpijn.

1. Slapen doe je zo

Alles start met een goede slaaphouding. Leg je op je rug of op je zij. Mensen met lage rugpijn slapen beter niet op hun buik, want dat zorgt voor een onnodige draaiing van je wervelkolom met blokkades tot gevolg.

2. Kies voor kwaliteit

We liggen gemiddeld zo’n zeven uur per dag in bed. Daarom is het geen overbodige luxe om te investeren in een degelijk hoofdkussen en een goede matras.

3. Recht je rug

Ook een goede houding overdag is een must. Breng je schouders naar achteren en omlaag en trek je kin lichtjes in, dat zorgt meteen voor een rechte rug. Zit je dagelijks in een bureaustoel? Zorg dan dat je rug de leuning raakt.

4. Investeer in jezelf

Zit je de hele dag aan een bureau? Investeer dan zeker in een goede stoel, want deze zorgt voor rug- en zitsteun. Comfort is heel belangrijk, kies daarom voor een verstelbare stoel. Misschien is een stabureau wel een goed alternatief!

5. Zittend bewegen

Een zitbal is perfect om beweeglijk te zitten. Bovendien is zo’n bal helemaal niet duur. Ideaal voor thuiswerkers. Je houding is meteen goed en je kunt er allerlei oefeningen op doen. Let wel dat de bal de juiste grootte heeft en wissel regelmatig af met een gewone stoel.

6. Gebruik je knieën

Heb je iets laten vallen? Het is erg belangrijk om het op de juiste manier op te rapen. Ga door je knieën, hou je rug recht en houd het voorwerp dicht tegen je lichaam.

7. Blijf bewegen

Beweging is niet alleen goed voor de gezondheid, het voorkomt en vermindert ook lage rugpijn. Wandel tijdens telefoongesprekken of kies voor een glas water in plaats van een volledige fles, zodat je regelmatig moet opstaan om bij te vullen. Is de winkel om de hoek? Wandel er dan even naartoe in plaats van de auto te nemen. Hoe meer je beweegt, hoe sterker je rug zal worden.

8. Train je buikspieren

Je hoeft zeker geen spierbundel te zijn, maar een beetje training doet wonderen. Dat de bekken- en onderrugspieren belangrijk zijn voor je rug, wist je waarschijnlijk al. Maar ook stevige buikspieren ondersteunen je lichaamshouding.

9. Ontspan op tijd

Heb je een stressvolle job? Neem dan regelmatig de tijd om even tot rust te komen. In stressvolle situaties trekken je spieren samen en dat leidt tot pijn. Ook ontspannen sporten is belangrijk. Warm je goed op voor je er volledig invliegt en stretch achteraf.

10. Platte rust

Een paar uur rusten in de zetel, heerlijk toch? Af en toe eens rusten helpt bij rugklachten. Maar beperk je rusttijd zodat je spieren niet verstijven.

11. Het belang van de juiste hoogte

Zorg dat je strijkplank, de lavabo en het aanrecht afgestemd zijn op je lengte. Als deze te laag of te hoog zijn, oefen je onnodige druk uit op je onderrugspieren. Toch te laag? Spreid dan je benen, dan zak je vanzelf al wat centimeters.

12. Geheugensteuntje

Het is niet makkelijk om voortdurend aan je rug te denken. Vandaag de dag kun je beroep doen op technologie om je aan je een goede houding te herinneren. Denk maar aan een activity tracker of apps voor op je smartphone.

Bron: Jobat.be
Foto: Pixabay

Facebook37
Twitter
Follow Me
Tweet