Laatste nieuws:
10.000 leden Facebookgroep “Ge zijt van Kapellen als …”

10.000 leden Facebookgroep “Ge zijt van Kapellen als …”

Op zaterdag 19 augustus 2017 doorbrak de lokale Facebookgroep “Ge zijt van Kapellen als … “ de mythische grens van de 10.000 leden. Een terugblik …

De “Ge zijt van … als …”-pagina’s werden in het leven geroepen door een dame uit Genk, die in Italië woonde. Via een Facebookgroep wilde ze contact houden met haar vorige gemeente en haar oude vrienden. Ze kreeg al snel navolging in andere gemeenten en ook Kapellen kon niet achterblijven. Steve Van den Wijngaert stak in onze gemeente het vuur aan de lont van “Ge zijt van Kapellen als … “ en stond dus aan de wieg van dit succesverhaal.

Doel was de geschiedenis van ons dorp uit te vlooien en de contacten tussen inwoners van Kapellen en de uitwijkelingen (met roots in Kapellen) te verstevigen. Allerlei historische verhalen, oude foto’s en (meer recent) ook actueel nieuws van de gemeente, de verenigingen en individuele inwoners, vormen zowat de ruggengraat van de huidige Facebookpagina.

Waar het in andere gemeenten beperkt bleef tot het actief houden van de pagina, zorgde een verhaal van Jack Staal in Kapellen voor uitbreiding van de activiteit. Een verhaal over “23 eclairkes”, vormde de start van een (waanzinnige) evolutie van de Kapelse FB-pagina. Er werd schuchter gestart met een bijeenkomst van een aantal “vaste klanten” van de pagina, waarbij het “eclairke” en de jacht op de “eclairkesdief” centraal stond.

Het spreekt voor zich dat vanaf dat moment deze lekkernij niet meer weg te branden was van de pagina … en ook nu wordt ze – bij elk 100ste nieuw lid – als cadeautje aangeboden door bakker Erwin Gryp, bij wedstrijden of op speciale momenten.

De tweede activiteit – buiten de pagina – was een fietszoektocht langs alle Kapelse wijken … en dan peddelde je al gauw zo’n 40 km langs overwegend rustige straten en alle bezienswaardigheden van onze mooie gemeente. Doel was om al die computerverslaafden op de fiets te krijgen … en met meer dan 600 deelnemers die de vragenlijst kwamen ophalen, was dit véél meer dan de organisatoren verwacht hadden.

Dankzij de steun van de Kapelse middenstand en enkele externe sponsors, kon een schitterend prijzenpakket aangeboden worden aan de deelnemers. Bart Van Laer werd de absolute winnaar van deze fietszoektocht, Leo Beyers won de prijs voor de “verrassingsvraag” en Sekke Natje (een pseudoniem) won de fotowedstrijd. Het ruime prijzenpakket mocht GZVKA – dankzij de steun van het gemeentebestuur – overhandigen aan de deelnemers op dinsdag 18 november 2014 tijdens een gezellige bijeenkomst in het kasteel “Beukenhof”.

In de marge van deze fietszoektocht ontstond ook de website van “Ge zijt van Kapellen als … “, eerst ter ondersteuning van deze zomerse fietsactiviteit, nu als “bewaarplaats” van foto’s en verhalen die anders via het vluchtige medium dat Facebook nu eenmaal is, snel in de vergetelheid zouden belanden en uit het zicht zouden verdwijnen. Deze (eenvoudige) website www.gzvka.be wordt langzaam uitgebouwd, maar in de verschillende onderdelen is er al heel wat fraais te bekijken over onze gemeente. In elk geval een bezoekje waard.

Op de spijtige beslissing van het gemeentebestuur eind 2014 om de jaarlijkse “Kapellen klinkt!” af te voeren, kwam heel wat reactie via de sociale media en dus ook via “Ge zijt van Kapellen als … “. De FB-groep “Ge zijt van Kapellen als … “ was de motor achter een razendsnel in elkaar gezette “GZVKA klinkt!”, een alternatieve nieuwjaarsdrink voor de FB-getrouwen en alle andere Kapellenaren die elkaar het beste voor het nieuwe jaar wilden toewensen op het Dorpsplein. Met kortingsafspraken voor de ijspiste, in de cafetaria en in de chalets van de deelnemende Kapelse verenigingen, konden de 300 aanwezigen nog een extraatje meepikken … en toch – zoals alle andere jaren – enkele aangename uurtjes doorbrengen met familie en dorpsgenoten. Inmiddels heeft de gemeente Kapellen het wijze besluit genomen om deze “Kapellen klinkt!” weer in te voeren.

En ondertussen ging het leven op de Facebookpagina zijn (actieve) gang … stilaan is de pagina – naast haar historisch karakter – ook uitgegroeid tot een alternatief nieuws- en informatiekanaal over onze gemeente en haar verenigingen. Dat heeft de aantrekkingskracht ervan zeker geen kwaad gedaan, want bij de overname van het beheer – door Dirk Van Laer en later samen met Hugo De Hoon – zat de FB-pagina in 2014 op de grens van de 3000 leden.

Ondertussen werden ook – met medewerking van een aantal lokale middenstanders en bedrijven – nog verschillende wedstrijden opgezet (exclusief voor de leden van GZVKA), die de aantrekkingskracht van het medium (vermoedelijk) nog wat hebben vergroot. Opvallend is ook dat de toevloed van nieuwe leden niet stopt aan de grens van onze gemeente, maar dat uit talrijke randgemeenten, maar ook verder uit binnen- en buitenland massaal leden afzakken naar “Ge zijt van Kapellen als …”.

Met het halen van het 10.000ste lid werd een – nooit-verwachte – grens doorbroken … en dat had nood aan een speciale viering. Nico Dirickx wordt dan ook in de “taart” gezet als lid dat voor eeuwig met rugnummer 10.000 van GZVKA door het leven zal gaan. En uiteraard is het niet de bedoeling dat het daarbij blijft … want inmiddels zijn alweer een flink aantal nieuwe leden toegetreden tot de actieve GZVKA-familie, om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen in onze schitterende gemeente Kapellen.

Hugo De Hoon

Facebook4
Twitter
Follow Me
Tweet