Zorg dat je niets mist door griep

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt een op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben.

Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte. Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

Voor wie is een griepvaccinatie belangrijk?

-vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen
-iedereen ouder dan 65 jaar
-iedereen vanaf de leeftijd van zes maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling.
-alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking
-alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden
-iedereen die werkzaam in de gezondheidssector

Wanneer laat je je vaccineren?

Best tussen midden oktober en midden november. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en werkt maar één winterperiode. Een griepvaccin moet je dus elk jaar opnieuw krijgen.

Hoe laat je je vaccineren?

Vraag een voorschrift aan je arts en haal het vaccin bij de apotheker. Ga vervolgens zo snel mogelijk naar je arts om het vaccin te laten plaatsen. Bewaar het vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Ben je iemand voor wie het vaccin wordt aanbevolen, dan wordt jouw griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald. Het kost dan ongeveer €6,-. Heel wat mutualiteiten geven nog extra korting. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere instellingen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.

Meer info op: www.laatjevaccineren.be

Bron en foto: gemeente Kapellen

Facebook23
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!