Laatste nieuws:
Xitings presenteert Zeepkistenrace Down Hill

Xitings presenteert Zeepkistenrace Down Hill

Xitings presenteert op 2 juli de eerste Zeepkistrace op het viaduct van Essen. Voor de grondige organisatie van dit evenement werd maar liefst twee jaar uitgetrokken, terwijl daarnaast nog andere evenementen werden georganiseerd door dit enthousiaste team.

Waaifeesten

“Ik zat bij de organisatie van de Waaifeesten,” vertelt Tom Broos, “en toen die werkgroep stopte, had ik al het idee voor een zeepkistenrace. Ik wilde het met diezelfde werkgroep organiseren, omdat dat allemaal toffe mensen waren. Helaas had de werkgroep geen interesse hierin. “

Ontstaan van de organisatie

“Met mijn man Frederic gingen we eten bij Tom en zijn vrouw Anne en het onderwerp kwam ter sprake”, vertelt Katrien Tobac. “Ik zei meteen: ‘Dat gaan we doen!’ Sigrid Jacobs die bij mij werkt vond het ook meteen een tof idee en onze kinderen waren er ook meteen voor te vinden.”

Diverse evenementen

“We hebben een actieplan opgesteld om een traject van twee jaar uit te zetten, zodat mensen ons konden leren kennen, dit in verband met de naamsbekendheid.” legt Tom uit. “Daarom hebben we diverse evenementen georganiseerd. We begonnen met de Biercantus. Een cantor liet een groep mensen liedjes zingen en op zijn bevel moest je een pintje drinken. Een paar slokken, een half glas, maar net zo goed je glas in één keer legen. Daarna hebben we met een zeepkist meegelopen in de carnavalsoptocht van dit jaar. Twee keer hebben we Gotcha georganiseerd: de eerste keer in de café’s, de tweede keer met alle jeugdleiders van de gemeente. Ook hebben we de kinder- en volwassenenzoektochten via het VVV en Halloween georganiseerd.”

Essen: de ideale gemeente

“Halloween was eigenlijk de generale repetitie voor de Zeepkistenrace. Zo konden we ervaren of we een grote groep mensen aankonden. We hadden op zo’n 200 deelnemers gegokt, maar het waren er uiteindelijk ruim 600! Essen is de ideale gemeente om iets te organiseren. We hebben werkelijk alle medewerking en hulp gekregen. De gemeente ondersteunt altijd activiteiten en vindt het geweldig als je het initiatief neemt iets te organiseren. Ze hebben ons echt super geholpen.”

Statiestraatfeesten

“Rond Pasen 2016 zijn we bij burgemeester Gaston Van Tichelt geweest om dingen aan te vragen. Hij zei: ‘Ik wil jullie daarbij helpen.’ en gaf 2 juli op als datum, omdat de Statiestraatfeesten dan worden gehouden en de Stationsstraat is afgesloten. Voor het afsluiten van het viaduct moesten we echter toestemming hebben van het Vlaams Gewest, omdat dat van het Gewest is en dan mag de gemeente daar niet over beslissen. Die toestemming hebben we begin dit jaar gekregen.”

De race

“Buiten de race komt er een enorm terras bij de Rex de Spoorwegstraat in, een bandje en een springkasteel. Er hebben zich 14 ploegen ingeschreven. Een ploeg kan uit 4 tot 10 personen bestaan met 1 zeepkist. In verband met de veiligheid wordt het parcours afgezet met strobalen en dranghekken daarachter, zodat mensen ook naast het parcours kunnen staan. We schatten dat de kisten met zo’n 30 – 40 kilometer per uur onderaan het viaduct aankomen. De deelnemers mogen met meerdere personen in een kist plaatsnemen, met een maximum gewicht van 300 kilo, inclusief zeepkist.”

Beoordeling

“De race begint om 11:00 en eindigt rond 18:00. De deelnemers moeten 3 proeven afleggen: Wie heeft de rapste? Wie heeft de langste? Wie is het rapste klaar? De algemene prijs is voor de genoemde criteria. De schoonheidsprijzen zijn voor de mooiste ‘gewoon’ en de mooiste gesponsord. Voor de publieksprijs kan het publiek zijn stem uitbrengen welke zeepkist favoriet is. Deze prijs is een wisselbeker en als die 3 keer in 3 jaar wordt gewonnen, mag die ploeg de beker houden. Als laatste is er de pechprijs, de enige prijs die door ons als organisatie beoordeeld wordt, de andere prijzen worden door andere mensen beoordeeld. Gaston Van Tichelt zal uiteindelijk de prijsuitreiking doen.”

De Zeepkistenrace belooft een tof evenement te worden, met spanning en ontspanning voor iedereen! Voor meer informatie over de spelregels en andere activiteiten, kun je op de website van Xitings terecht.

www.xitings.be

Op de grote foto van links naar rechts: Katrien Tobac, Sigrid Jacobs, Jessica Broos, Frederic Bousez, Anne Deckers, Bregtje Broos, Tom Broos

LW

Facebook99
Twitter
Follow Me
Tweet