Zie jij jezelf al wonen in een charmant, compact huisje? Dan lonkt het leven in een tiny house! Deze minimalistische woonvorm wint de laatste jaren aan populariteit. Maar voor je je droomhuisje inricht of een stuk grond uitkiest om op te bouwen, is het belangrijk om te weten wat er wettelijk wel en niet kan in Vlaanderen. Want of je het wil, is één zaak — of het ook mag, dat is een heel andere. Zimmo zocht het voor je uit.
Wat verstaan we onder een tiny house?
Een tiny house is een kleine en betaalbare woning. Met klein bedoelen we ook echt klein, meestal ergens tussen de 18 en 50m2. De trend waaide over uit Amerika en is ook stilaan bij ons een interessante optie geworden. De belangrijkste reden? De prijs! Een tiny house kost een heel stuk minder dan een normaal huis. We spreken doorgaans over een kostprijs ergens tussen de 25.000 en 100.000 euro. Zo hoef je je alvast minder of zelfs geen zorgen te maken dat je de komende 25 jaar een dikke lening moet afbetalen.
Maar er zijn nog andere voordelen. Een tiny house pronkt doorgaans ergens in de natuur, met uitzicht op hoge bomen of uitgestrekte velden. De natuur als achtertuin dus. Een tiny house staat bovendien garant voor een eenvoudiger leven. Je woont misschien wel een heel stuk kleiner, maar die minimalistische levensstijl brengt bakken rust met zich mee. En ook niet onbelangrijk, een tiny house is vaak mobiel. Ideaal voor wie wil settelen, maar toch niet helemaal.
De regels voor een tiny house op een rijtje
Heb je een vergunning nodig voor een tiny house?
Al is je droomhuis nog zo klein, toch zal het er niet één zonder stedenbouwkundige vergunning zijn. Volgens de regels is een tiny house namelijk een constructie, ook als die op wielen staat. En voor het optrekken of plaatsen van een constructie heb je nu eenmaal een vergunning nodig. Dat geldt trouwens ook voor het aanleggen van het stuk grond waarop je huisje komt te staan.
Voor al je vragen groot of klein, moet je dus bij je gemeente zijn. Het stadhuis beslist immers wat mag en wat niet. Dat gebeurt aan de hand van de stedenbouwkundige voorschriften die bepalen waar er wat gebouwd mag worden en of dat in de omgeving past (binnen de ruimtelijke ordening). Stap dus met je plannen en vragen naar de gemeente.
Waar mag je tiny house staan?
Een tiny house bevindt zich op juridisch vlak in een grijze zone. De regels die bestaan, hebben het over woningen zoals we die traditioneel kennen, over bijgebouwen in de tuin of over recreatieve tiny houses. En alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg was, kan elke gemeente ook nog eens andere regels en richtlijnen hanteren. De stedenbouwkundige dienst van de gemeente zal je dus vertellen of je op die specifieke plek je tiny house mag neerpoten.
Er zijn drie legale kaders waarbinnen een tiny house goedgekeurd kan worden:
- Als volwaardige woning
- Als zorgwoning
- Als recreatieve woning
Stap je met je plannen naar het gemeentehuis, en voldoet je project aan alle eisen, dan kan je tiny house als een gewone woning bestempeld worden. Geen problemen dus, je moet gewoon aan alle regels van de Vlaamse Wooncodex voldoen. In de praktijk kiezen mensen echter vaak voor een mobiel tiny house of staat het tiny house op een gehuurd stuk grond. Dan is dat moeilijker.
Een andere mogelijkheid is om je tiny house als zorgwoning aan te geven. Het tiny house moet dan wel op maximaal 30 meter van de hoofdwoning (op hetzelfde perceel) staan, mag zich niet in de voortuin bevinden, en de persoon die in het tiny house zal wonen moet zorgbehoevend zijn.
Is ook dat geen optie? Dan kan je het tiny house laten registreren als recreatieve woning. Je kan er dan wel niet permanent wonen. Concreet mag je er slechts vier keer per jaar dertig dagen verblijven. Vaak is dat niet de bedoeling.
Kan je je domiciliëren in een tiny house?
Daarvoor nemen we de Vlaamse Codex Wonen er even bij. Want wil je in Vlaanderen wonen, dan moet je woning aan een aantal minimale eisen voldoen als het gaat om veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. Specifiek voor je tiny house is het, naast het verkrijgen van een vergunning, opletten met de afmetingen.
De woonoppervlakte voor 1 persoon moet minimum 18m2 zijn. Ook de hoogte mag niet lager dan 2,20 meter zijn. Alles kleiner, is dus niet conform. Dat klinkt logisch, maar niet zo evident als je van plan was om een miniloftje als slaapkamer boven je woonkamer te maken. Daarnaast heb je een bad/douche, keuken en toilet nodig in of bij je huisje. Je kan je dus domiciliëren in een tiny house, zolang je aan die minimale afmetingen voldoet en de woning ook goedgekeurd wordt door de gemeente.
Wat met nutsvoorzieningen voor je tiny house?
Net als voor een normaal huis wordt de afvalophaling geregeld door de gemeente. Ook het afvalwater van je bad, douche, wc of was mag je niet zomaar lozen. Is er riolering waar je tiny house komt, dan moet je woning daarop aangesloten worden. Is dat er niet, dan heb je een septische put of een eigen zuiveringssysteem nodig (ook wel Individuele Behandeling Afvalwater, kortweg IBA genoemd).
Wat elektriciteit betreft, kan je een aansluiting op het net regelen. Of kies voor een zelfvoorzienend systeem met zonnepanelen en een thuisbatterij.
Hoe vervoer ik een tiny house?
Wil je je tiny house verhuizen, dat gaat dan hoogstwaarschijnlijk via de openbare weg gebeuren. Om over de weg te mogen, moet je constructie qua lengte en breedte voldoen aan de maximumafmetingen die in de Wegcode staan. Toch groter? Dan is het tijd voor de hulptroepen en gebeurt het transport via uitzonderlijk vervoer. Let op, daar hangt een prijskaartje aan vast.
Bron: Zimmo.be
Foto: Artist Impression