Laatste nieuws:
De Hobby's van Willy Jacobs - Biljarten, Voetbal en Vrijwilliger voor de Minder Mobielen Centrale

De bijzondere hobby van… Willy Jacobs!

Het gebeurt wel vaker dat iemand meerdere hobby’s heeft. Dat geldt ook voor Willy Jacobs (71), die om te beginnen al vanaf zijn achtste jaar biljart!

Clubkampioen

“Mijn ouders hadden café Witkap in Achterbroek en daar werd veel gebiljart. Op mijn achtste kon ik een keu vasthouden en tikte daarmee tegen de biljartballen aan. Als ik dan een punt maakte, was ik de koning te rijk! De klanten vonden dat leuk en gaven me veel aanwijzingen. Op mijn dertiende ben ik in een biljartclub gegaan, in café Kolenhandel, dat zat naast ons, want wij hadden geen biljartclub. Ik was het jongste lid en na 3 maanden werd ik Clubkampioen! Ik moest 33 punten maken, mijn tegenstander Louis Balemans 35. Louis begon met een serie van 10, maar stelselmatig haalde ik hem in en heb de wedstrijd gewonnen.“

Biljartclub De Witkap
“We zijn toen in ons eigen café een club begonnen, B.C. De Witkap, en heb ik 7 jaar gespeeld. Daarna ben ik in Wuustwezel gaan spelen. Diverse malen werd ik kampioen in de disciplines vrij spel, overband, driebanden, … Ik speelde op diverse locaties, soms wel meerdere op een avond. Het was leuk om veel mensen te ontmoeten. Ik werd ook steeds beter, want je speelt tegen mensen van je eigen klasse. Ik ben geraakt tot 210 punten vrij spel, 80 punten overband, 42 punten driebanden en 120 punten in kaders.”

“Ik was 13 jaar, het jongste lid, en na 3 maand werd ik clubkampioen!”

Les geven aan senioren

“Op dat niveau ben ik tot 2006 blijven spelen. Maar de verplaatsingen werden steeds groter en ook werkte ik in shifts, wat zich niet liet combineren. Ik biljart nog steeds, maar nu alleen wanneer het mij uitkomt en ik vind het nog steeds erg leuk. Ik geef op woensdag ook les aan senioren in het Dienstencentrum.”

Voetballen bij AVV

“Op mijn tiende ben ik ook gaan voetballen, bij A.V.V. Dat was op zondag voormiddag, want dan werd er niet gebiljart. Al mijn schoolkameraden speelden in die ploeg, wat het extra leuk maakte. Op mijn vijftiende brak ik mijn enkel tijdens een wedstrijd, daarna ben ik geminderd. Ik speelde nog wel elke zondag, maar trainde niet meer zoveel. Ik had er gewoon geen zin meer in, ik biljartte liever. Daar vond ik meer uitdaging in. Ik heb tot mijn achttiende gevoetbald.”

Leiding reserveploeg KSV Wildert

“Ik trouwde en mijn schoonbroer was voorzitter van KSV Wildert. Hij nodigde me uit me daarbij aan te sluiten. Daar voetbalde ik niet actief, maar was afgevaardigde van de reserveploeg en vulde het wedstrijdblad in om de leiding te pakken over de reserveploeg. Toen heb ik 20 jaar een veteranenploeg geleid en we speelden tegen andere veteranenploegen. Een heel toffe tijd, we speelden ook in het buitenland, in Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Ik ben er uiteindelijk mee gestopt, maar ben nog steeds actief met ontvangst van scheidsrechters bij Wildert.”

De Hobby's van Willy Jacobs - Biljarten, Voetbal en Vrijwilliger voor de Minder Mobielen Centrale

Minder Mobielen Centrale

“Mijn derde en grootste hobby is de Minder Mobielen Centrale, dat doe ik nu 4 jaar. Met mijn eigen auto breng ik mensen naar de dokter, het ziekenhuis, de winkel, het Dienstencentrum, de markt, … 4 jaar geleden hoorde ik dat er mensen werden gevraagd. Deze dienst ging van het OCMW uit, ik ben er naar toe gegaan en kon meteen beginnen. Je kunt stellen dat deze dienst de belbus vervangt en we zijn met ongeveer 14 vrijwilligers.”

Eerste rit was meteen tof!
“De cliënten nemen contact op met het Dienstencentrum en daar wordt de planning gemaakt. Om kosten voor de cliënten te besparen, wordt de chauffeur die het dichtstbij woont ingezet. Toen ik mijn eerste rit ging maken, was ik erg zenuwachtig, want ik had geen idee wat er ging gebeuren. Je gaat tenslotte met een onbekende op weg. Maar het was heel erg gezellig, het was iemand die mijn moeder en grootmoeder nog had gekend. Dat was een leuke babbel en dat kwam ook goed uit, want we moeten helemaal naar Schoten. Veel van mijn passagiers bleek ik trouwens al te kennen.”

“Mijn eerste rit was iemand die mijn moeder en grootmoeder nog had gekend!”

Perfecte samenwerking

“Ik doe meerdere ritten per week en de samenwerking met het Dienstencentrum is perfect. Er werken heel vriendelijke mensen, wat dit vrijwilligerswerk nog leuker maakt. Ik geniet van de babbel en het onder de mensen zijn. Ik ben een echt mensenmens en hoop dit nog heel lang te mogen doen!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook184
Twitter
Follow Me
Tweet