Laatste nieuws:
Wat te doen als je hond is gebeten door een teek

Wat te doen als je hond is gebeten door een teek

Oh oh, een ongenodigde gast: je huisdier is thuisgekomen met een teek. Teken kunnen ziekten overbrengen op mensen maar zeker ook op huisdieren! Wat doe je als je hond is gebeten door een teek?

Over teken en honden

Teken zijn kleine zwart-bruine parasieten die soms maar 1 millimeter groot zijn. Ze bijten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed. Ze kunnen dan 1 centimeter groot worden. In België en Nederland kunnen teken vrijwel overal zitten waar bomen, struiken of (hoog) gras te vinden is. Ze zijn vooral actief tussen het voor- en het najaar, maar je huisdier en jij kunnen het hele jaar gebeten worden. Teken worden actief als de temperatuur boven de 8 °C stijgt. Is je huisdier buiten geweest? Check dan altijd of hij/zij geen ongenodigde gast heeft meegenomen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Teken kunnen besmet zijn met vervelende ziekten, zoals Lyme, Babesiose, Anaplasmose en Erhlichiose. De meest voorkomende is de ziekte van Lyme. Eén op de vijf teken is daarmee besmet en heeft eenmaal in de huid vastgebeten – minimaal 24 uur nodig om de ziekte over te dragen.

Hoe verwijder je een teek?

Ook al let je nog zo goed op, teken zijn venijnige beestjes die ongemerkt toeslaan. Zie je een teek zitten? Haal hem zo snel mogelijk weg, om de kans op infectie te beperken. Dit kun je het beste doen met een tekentang, tekenlasso of tekenkoevoet, verkrijgbaar bij de betere dierenwinkel.

Gebruik je een tekentang?
Zet de tang goed op de kop van de teek. Zorg ervoor dat je de teek niet fijnknijpt en let op dat er geen deeltjes achterblijven. Die deeltjes kunnen zorgen voor ontstekingen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!

Gebruik je een tekenlasso?
Doe de lasso om de teek heen door op de pen te ‘klikken’. Trek de lasso strak met het schuifsysteem en verwijder de teek voorzichtig. Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!

Gebruik je een tekenkoevoet?
Schuif de inkeping rond de teek totdat de teek klem zit in de inkeping. Draai vervolgens de tekenkoevoet rond totdat de teek los komt. Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!

Is de teek eruit? Ontsmet de wond dan goed en schrijf in je agenda op welke datum je de teek hebt verwijderd. Dit kan later een nuttige aanwijzing zijn voor de dierenarts. Weet je niet zeker hoelang jouw huisdier met de teek heeft rondgelopen of heeft de teek zich al helemaal volgezogen met bloed? Raadpleeg dan je dierenarts.

Honden en tekenbeter: voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Vermijd daarom ‘hoog risicogebieden’ zoals hoog gras, struiken en boomrijke gebieden. Je kunt ervoor kiezen om je huisdier preventief te behandelen tegen teken. Je dierenarts kan verschillende middelen adviseren, zoals druppels, een halsband of tabletten. We raden je aan met je dierenarts te overleggen welk middel het beste past bij jouw huisdier. Dieren kunnen namelijk overgevoelig zijn voor bepaalde middelen. Ook kunnen deze preventieve middelen schadelijke gevolgen hebben voor het milieu en andere (wilde) dieren. Denk er dus goed over na of je preventieve behandeling nodig is en waar je op moet letten als je je hond preventief hebt behandeld. Bijvoorbeeld niet de haren van je hond achterlaten in de natuur na het kammen en je hond niet kort na toediening laten zwemmen.

Tips na een tekenbeet bij de hond

– Wacht niet tot de teek er vanzelf uitvalt. Zo heeft de teek alle tijd om je huisdier te besmetten. Als je de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op besmetting klein.
– Gebruik geen alcohol, zalfjes of oliën bij het verwijderen van teken. Dan kan het speeksel van de teek achterblijven in de huid van je huisdier en juist dat kan besmettelijk zijn.
– Trek de teek voorzichtig uit de huid. Als je te veel heen en weer beweegt, kunnen er deeltjes afbreken en in de huid blijven zitten. Dat kan voor ontstekingen zorgen.
– Het komt regelmatig voor dat huisdiereigenaren de tepel van hun huisdier of een wratje aanzien voor een teek. Kijk altijd goed of het echt om een teek gaat!
– Anti-teekmiddelen voor honden kunnen giftig zijn voor katten! Gebruik daarom alleen middelen die daadwerkelijk geschikt zijn voor je kat.

Bron: Dierenbescherming.nl
Foto: Pixabay

Facebook18
Twitter
Follow Me
Tweet