Laatste nieuws:
Wat mag wel of niet in je handbagage?

Wat mag wel of niet in je handbagage?

Je houdt graag een en ander bij de hand in het vliegtuig. Maar wat mag nu wel en niet in je handbagage? Dit zijn de belangrijkste regels!

Hoeveel stuks handbagage mag je meenemen?

Luchtvaartmaatschappijen houden de hoeveelheid handbagage aan boord graag beperkt, maar veel reizigers nemen voor korte trips het liefst een compacte reiskoffer of trolley én een persoonlijke tas mee. Of dat mag, hangt af van de luchtvaartmaatschappij in kwestie. Bij sommige mag je slechts één stuk handbagage meenemen en wordt die regel ook streng toegepast. Andere maatschappijen laten toe dat je één – soms twee – grotere item(s) en één kleinere tas meeneemt. Met dat laatste wordt een handtas, rugzakje, fototas of laptoptas bedoeld. Het aantal stuks toegelaten handbagage hangt meestal af van de prijsklasse van je ticket. Bij heel wat maatschappijen kun je tegen betaling een extra item meenemen. Conclusie: check de regels voor je vertrek op de website van de luchtvaarmaatschappij waarmee je reist.

Wat zijn de beperkingen voor afmetingen of gewicht?

Ook die regels verschillen van maatschappij tot maatschappij. Check dit dus op voorhand. Voor een groot stuk handbagage schommelen de afmetingen rond 55x40x20 cm (maar het kan dus ook 42x32x25 cm zijn), persoonlijke tassen mogen meestal niet groter dan 35x20x20 cm zijn, al zijn er ook hier (grote) verschillen. Het maximaal toegelaten gewicht ligt meestal tussen 6 en 12 kilo.

Opgelet: bij het instappen kan het cabinepersoneel je vragen om je handbagage toch af te geven (zonder meerkost), zelfs al heb je alle regels gerespecteerd. Zorg er dus voor dat belangrijke zaken (reisdocumenten, geld, sleutels, gsm, boek) in je kleinere tas zitten.

Wat mag je niet meenemen?

Sommige voorwerpen zijn verboden in de handbagage (maar mogen wel mee in je ruimbagage). Het gaat vooral om zaken die als wapen kunnen beschouwd of gebruikt worden: speelgoedvuurwapens, schaar, (zak)mes, puntige wandelstok, golfclub, baseballknuppel, gereedschap, spuitbussen met chemische sprays enzovoort. Op sommige vluchten (meestal buiten Europa) zijn er ook regels voor elektronische apparaten: boven een bepaald formaat mogen ze niet mee naar binnen. Ook voor elektronische sigaretten en extra accu’s zijn er soms beperkingen. Voor vloeistoffen gelden aparte regels.

Wat is de ‘vloeistoffen-regel’?

Er is nog steeds een beperking op de hoeveelheid vloeistoffen en gels die je aan boord mag meenemen. Dranken, verzorgingsproducten (tandpasta, handcrème, lenzenvloeistof, scheerschuim, shampoo…), lopende of kneedbare etenswaren (confituur, smeerpasta, sauzen, zachte kaas…) mogen mee op voorwaarde dat ze in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Een halfvol flesje van 200 ml mag dus niet. Je moet deze zaken apart verpakken in een doorzichtige en hersluitbare plastic zak met een inhoud van maximaal 1 liter. Dat zakje moet je spontaan voorleggen aan de veiligheidscontrole. Er zijn uitzonderingen voor babyvoeding, noodzakelijke medicijnen (mét doktersbewijs) en vloeistoffen en gels die je in een luchthavenshop hebt gekocht en die verzegeld verpakt werden (de zak pas openen op je bestemming!).

Bron: VAB
Foto: © Noordernieuws.be

Facebook15
Twitter
Follow Me
Tweet