Laatste nieuws:
Wanneer moet je verplicht in je gekochte woning wonen

Wanneer moet je verplicht in je gekochte woning wonen?

Stel: je koopt een woning die niet helemaal bij jouw stijl past, maar waar je wel potentieel in ziet. Je wil het hele huis dus verbouwen voordat je er intrekt. Moet je dan na een bepaalde tijd effectief in dat huis wonen? En wat zijn de gevolgen als je dat niet doet? We zochten het voor je uit.

Let op: door de verschillende hervormingen kan het juiste antwoord op deze vraag variëren naargelang de aankoopdatum van je woning. We gaan in dit artikel uit van vastgoed dat is aangekocht na 1 juni 2018, wanneer waarschijnlijk de hervorming van de registratierechten een feit is.

Er zijn een aantal situaties waarin je binnen een bepaalde termijn na aankoop je woning moet betrekken. Dat is het geval wanneer je een woning koopt met verlaagde registratiebelasting, wanneer je gebruikmaakt van de meeneembaarheid van registratierechten, of als je een hypothecaire lening afsluit en recht hebt op een (verhoogde) geïntegreerde woonbonus.

Over registratiebelasting
Vanaf 1 juni 2018 verdwijnen het ‘klein en groot beschrijf’. In de plaats daarvan komt er een nieuwe verlaagde registratiebelasting van 7% bij aankoop van een ‘enige gezinswoning’. Daar heb je recht op als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo mag je onder andere nog geen andere woning bezitten en moet het de bedoeling zijn om van je nieuwe eigendom je hoofdverblijfplaats te maken. Vooral dat laatste is erg belangrijk. Binnen de twee jaar moet je gedomicilieerd zijn op je nieuwe adres.

Gebeurt dat niet? Dan zal je alsnog het verschil in belasting moeten betalen (voor woningen die niet aan de voorwaarden voldoen, geldt de registratiebelasting van 10%) en krijg je er nog een boete bovenop. Opschieten geblazen dus als je van het verminderd tarief wil genieten.

Over meeneembaarheid
Ook als je beroep doet op de meeneembaarheid van registratierechten, waarbij je de registratierechten/-belasting die je betaald hebt op je oude woning aftrekt van de belasting die je betaalt op je nieuwe woning, moet je rekening houden met een bepaalde termijn. Je nieuwe woning moet in dat geval ook na een bepaalde termijn je hoofdverblijfplaats worden. Binnen de 2 jaar als het over een woning gaat en binnen de 5 jaar als het een bouwgrond betreft.

Over de geïntegreerde woonbonus
De geïntegreerde woonbonus krijg je bij het afsluiten van een hypotheek voor minstens tien jaar voor de aankoop van een eigen woning. Dat wil zeggen dat je de woning in principe ook zelf moet betrekken en dat vanaf het moment van de uitgave. Het hebben van een domicilie is hier niet verplicht, maar je moet wél kunnen aantonen dat je de woning zelf bewoont.

Voor de geïntegreerde woonbonus voorziet de FOD Financiën echter uitzonderingen. Als, zoals in dit voorbeeld, (ver)bouwwerkzaamheden je bijvoorbeeld niet meteen toelaten de woning te bewonen, heb je alsnog recht op de woonbonus. Andere uitzonderingen vind je hier.

Let op: wil je aanspraak maken op een verhoogde woonbonus – dat kan als de woning je enige en eigen woning is – dan moet je woning op 31 december van het jaar waarin de lening werd afgesloten, ook echt je enige woning zijn. Wil je dus je nieuwe woning verbouwen, en ondertussen in je vorige eigendom blijven wonen, dan heb je geen recht op een verhoogde woonbonus. Ondertussen blijven huren tot je huis voldoende verbouwd en bewoonbaar is, kan dan weer wel.

Het is dus uitkijken geblazen, als je een nieuwe woning koopt en er niet meteen intrekt. Je kan immers aantrekkelijke kortingen mislopen door je verhuis te lang uit te stellen. Informeer je dus zeker bij de notaris naar de voorwaarden die voor jouw aankoop gelden.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet