Voorkom dat dieren verdrinken in zwembad of vijver

Voorkom dat dieren verdrinken in zwembad of vijver

Vijvers en zwembaden met te steile wanden dodelijk voor dieren!

Strakke vijvers of zwembaden met een rechte rand zijn in. Ze zijn beeldbepalend voor een moderne tuin. Liefst moet de rand ook nog iets boven het grondoppervlak uitkomen en mooi afgewerkt worden met roestvrij staal, zink, beton of ander materiaal.

Vochtrijke prooien hebben zich verscholen

De meeste dieren halen een groot deel van het vocht dat ze nodig hebben uit hun voedsel zoals slakken, regenwormen, insecten, bessen of zaden, planten of nectar. Dat vocht wordt aangevuld met een slokje uit een plas of druppels ochtenddauw. Maar slakken en andere vochtrijke prooien hebben zich de voorbije weken in de vegetatie of onder houtstapels verscholen, heel wat plassen zijn opgedroogd en dauw is er nauwelijks. In hun zoektocht naar water kunnen dieren in de verleiding komen om uit een zwembad of vijver te drinken. Maar wanneer die voorzien zijn van steile wanden, bestaat het risico dat ze in hun dorstige bui in het water belanden en is het onmogelijk om tegen de steile rand omhoog te klimmen en sterven ze een verdrinkingsdood. Door heel eenvoudig een ringmat te plaatsen, een gewone deurmat dus, kunnen ze altijd een vijver of zwembad uitklimmen!

Plaats extra water voor dieren tijdens droogte

Veel vogels en dieren hebben water nodig om te drinken. Je kunt op beschutte plekken waterschalen neerzetten. Zet ze niet in de volle zon want dan drogen ze snel weer op. Vogels badderen ook graag en dus is het fijn als er een steen in het badje ligt waar ze veilig op kunnen staan. Voor egels en andere zoogdieren is het juist belangrijk dat ze goed bij het water kunnen. Zorg dus voor een lage rand waar ze gemakkelijk overheen klimmen.

Bron en foto: Tuindingen.nl