Laatste nieuws:
Vijf dingen om te checken na de winter

Vijf dingen om te checken na de winter

Nu koning Winter eindelijk het land uit is – hopelijk?- is het tijd om je woning aan een grondige inspectie te onderwerpen, zodat het spic en span de lente in kan gaan. Wij voorzien daarom een handige checklist die je bij deze inspectie kan helpen. Kwestie van zeker niets te vergeten. Let’s check!

Het dak

Je dak heeft heel wat moeten doorstaan deze winter. Het heeft eerst bedolven gezeten onder een laag bladeren en vervolgens ijs en sneeuw moeten verduren, ook al was er amper sprake van sneeuwval. Daarom is het belangrijk om na de winter even na te gaan of er geen lekken of scheuren zijn. Als je een zolderruimte hebt waar je zeer weinig komt, is het aangeraden om deze grondig te bekijken. Indien je dakramen hebt, check dan ook zeker goed de aansluitingen van je raam naar je dak. Hier durven weleens scheurtjes in zitten die niet meteen zichtbaar zijn. Voor het onderhoud van je dak doe je best beroep op een specialist.

(Dak)goten

Ga na of je (dak)goten vrijgemaakt moeten worden na de winter. Vaak is dit het geval. Er ontstaan opstoppingen door afgevallen bladeren, vuil dat wordt meegenomen door regen, enzoverder. Indien deze opstoppingen blijven zitten, krijg je vaak waterproblemen in omliggende delen van de woning zoals bijvoorbeeld waterlekken in het dak of vocht in de muren. Je (dak)goten reinigen is dus de boodschap. Verwijder hiervoor eerst al het losse materiaal dat zich heeft opgehoopt in je dakgoot met een dunne tuinschep of met de hand. Spoel je dakgoot vervolgens zeer grondig uit met de tuinslang. Houd ook een schuurspons en/of staalborstel bij de hand om de laatste hardnekkige resten te verwijderen.

Omheining

Check de omheining van je tuin, of je nu een natuurlijke haag hebt of houten of kunststoffen panelen. Zeker als je huisdieren hebt, is het belangrijk dat deze omheining in goede staat is. Indien je plantenhaag het leven gelaten heeft tijdens de winter, is de lente het ideale moment om nieuwe planten te zetten. En ook allerhande panelen of beschutting kun je tijdens de lente makkelijk in de grond ingraven, vermits de vorst het land uit is.

Schilderwerken

Zowel binnen als buiten zou het weleens kunnen dat er enkele schilderwerken moeten worden uitgevoerd. Ga na wanneer je tuinhuisje en tuinmeubels voor het laatst een laag verf/beits hebben gehad, check binnen of je de muren nog volledig proper krijgt met een scheutje allesreiniger of er een nieuw likje verf nodig is, enzovoort.

Buitenkranen

Kijk grondig na of je buitenkranen geen schade hebben opgelopen door vrieskoude. Draai de kraan open en plaats een vinger (best je duim) over de opening van de kraan. Als je de straal water volledig kunt tegenhouden, is er waarschijnlijk schade aan de leidingen en loopt het water dus elders weg. Is dit het geval, dan is het tijd om in te grijpen.

Na deze grondige analyse kun je als aanvulling nog een heuse lenteschoonmaak organiseren en dan is je woning helemaal klaar om tijdens de lente en de zomer te schitteren.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook40
Twitter
Follow Me
Tweet