Laatste nieuws:
De Vicieuze Cirkel Van Slapeloosheid - E-book Janne Toebak

Hoe ziet jouw vicieuze cirkel van slapeloosheid eruit? Janne vertelt…

Herken je het gevoel? Doodmoe naar bed gaan, maar dan ineens klaarwakker worden en de slaap niet meer kunnen vatten. Of je wordt midden in de nacht wakker en begint te piekeren over de kleinste dingen. Dit gaat vaak gepaard met vervelende hartkloppingen en zweten. Het lijkt wel alsof je lichaam in een overlevingsmodus schiet, alsof er een leeuw naast je bed staat.

Deze overvloed aan stresshormonen zorgt ervoor dat je bloeddruk stijgt en je spierspanning toeneemt, wat leidt tot die vervelende hartkloppingen en zweten. Je blijft als het ware altijd “aan” staan. Daar lig je dan: volledig wakker in bed, terwijl je niets liever wilt dan in een diepe slaap vallen.

Hoe vaker je met slapeloze nachten wordt geconfronteerd, hoe meer frustratie en stress zich opstapelen. Zo raak je snel verstrikt in een vicieuze cirkel van slapeloosheid. Deze cirkel ontstaat vaak door een combinatie van lichamelijke en psychologische factoren.

Angst om te slapen

Het wordt een automatisme en je ontwikkelt de angst dat je weer niet kunt slapen of weer wakker wordt. Zelfs als je doodmoe bent, zorgt deze angst ervoor dat je weer naar het plafond ligt te staren. Zodra je je bed ziet of je slaapkamer binnenkomt, kan die angst al opkomen. Voor veel mensen met slaapproblemen kan het bed een vreselijke plek worden.<

Slapen wordt een zware inspanning

Op een gegeven moment is slapen voor jou geen bron van ontspanning meer; het is eerder een zware inspanning geworden. Na talloze slapeloze nachten begin je al snel te denken in doemscenario’s. Je maakt je automatisch zorgen over de gevolgen van weer een slechte nacht. Problemen lijken ’s nachts altijd groter en onoplosbaar, en daar worden we natuurlijk nog minder slaperig van!

Slecht functioneren na slecht slapen

Gedachten als: “Ik moet echt ontspannen, anders wordt het weer niks” of “Wat zal het vannacht weer zijn?” kunnen in je hoofd blijven rondspoken. Dit terwijl je zo verlangt naar een goede nachtrust. Vaak leeft er bij jou ook die voortdurende angst: “Hoe kan ik morgen goed functioneren als ik vannacht weer niet heb geslapen? Hoe zal ik eruitzien?”

Of die frustratie als je weer eens tussen 2u00 en 3u00 wakker wordt, omdat je moet plassen.
Ondertussen kijk je met een bang hartje naar de wekker, reken je de resterende slaaptijd uit, in de hoop dat je toch nog een beetje geluk hebt om in slaap te vallen.

Ongezonde slaapgewoonten

Het kan zelfs zo ver gaan dat we overdag ons slaaptekort proberen te compenseren met een kort dutje, omdat we simpelweg te moe zijn om goed te functioneren. Misschien kruipen we de volgende avond weer veel te vroeg ons bed in, in de hoop dat we de gemiste slaap kunnen inhalen. Of we zoeken onze toevlucht in slaapmedicatie, in de veronderstelling dat dit de oplossing biedt. Hoewel deze tijdelijke oplossingen verleidelijk zijn, kunnen ze het probleem vaak verergeren. Voor je het weet, ontwikkel je ongezonde slaapgewoonten en begin je te denken en te handelen vanuit de frustratie van je slaapprobleem, wat de vicieuze cirkel alleen maar versterkt.

Heb je het gevoel dat je vastzit en heb je behoefte aan ondersteuning om de vicieuze cirkel van slecht slapen te doorbreken? Aarzel dan niet om de hulp van een ervaren slaapcoach in te schakelen. Samen wordt jouw slaapprobleem grondig aangepakt bij de wortel en zal er naar een oplossing worden gezocht die perfect bij jou past. Je hoeft dit niet alleen te doen!

www.coachingspraktijk-beter-slapen.com

 

Janne Toebak - Slaapcoach en ervaringsdeskundige
Janne Toebak woont in Essen en is werkzaam als slaapcoach in haar eigen praktijk. Ze werkt ook als verpleegkundige in een centrum voor mensen met een mentale beperking. Lange tijd is ze zelf ook een slechte slaper geweest. Ze weet nu ook dat slaapproblemen echt wel op te lossen zijn en als ervaringsdeskundige helpt ze lotgenoten om beter te slapen. Iedere twee weken deelt ze een van haar columns met ons. Klik hier voor haar eerder verschenen columns.

 

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet