Laatste nieuws:
Vermijd diefstal in uw caravan of mobilhome

Vermijd diefstal in uw caravan of mobilhome

Diefstallen of inbraken in caravans of campers/mobilhomes zijn helaas schering en inslag, vooral in de vakantieperiodes. Zodra u als toerist uw voertuig onbeheerd achterlaat om de plaats te ontdekken waar u gestopt bent, kan de caravan of de mobilhome ten prooi vallen aan mensen met kwade bedoelingen. Het is ook niet ongewoon om midden in de nacht oog in oog komen te staan met een inbreker.

Hoe kunt u het risico op een diefstal beperken? Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen.

“Hoe sneller de diefstal, hoe liever”
Voor een dief heeft elke vorm van diefstal als kenmerk dat deze snel moet kunnen worden gepleegd, zonder gezien te worden en – uiteraard – zonder op heterdaad betrapt of herkend te worden. De diefstal in een caravan/mobilhome duurt daarom meestal slechts een paar minuten. De dief zal dus ook een voorkeur hebben voor voertuigen die slecht of onvoldoende beschermd zijn, gemakkelijk toegankelijk en waarin hij met zekerheid een interessante buit kan vinden.

Voorzorgsmaatregelen voor het vertrek

Voorwerpen en materiaal: Het is belangrijk om de voorwerpen die u meeneemt goed uit te kiezen voordat u vertrekt. Vermijd onnodige dingen van (grote) waarde en gebruik een creditcard in plaats van contant geld mee te nemen. Wees inventief en creëer een plek die moeilijk toegankelijk is en waar u waardevolle voorwerpen kunt opslaan. Kies plaatsen die u alleen kent en niet die van de fabrikant (die mogelijk ook bekend zijn bij dieven).
De inventaris: Maak een inventaris van wat u meeneemt. Maak foto’s van de meest waardevolle voorwerpen (waaronder televisie, computerapparatuur, enz.) en de plaats in het voertuig waar ze zich bevinden. Maak natuurlijk ook foto’s van uw voertuig zelf (met een zichtbare nummerplaat).
Deze foto’s kunnen gebruikt worden als bewijs of bij de aangifte van een diefstal (politie, verzekering). Beter nog: laat waardevolle voorwerpen graveren (bijvoorbeeld met uw initialen of nationaal nummer). Het zal hiermee des te gemakkelijker zijn om de eigenaar terug te vinden. Bewaar de inventaris (en de foto’s) op een veilige plaats of in uw e-mailaccount.
Anti-diefstalsystemen: Er bestaan verschillende antidiefstal- of alarmsystemen (bedieningshendel, pedaalvergrendeling, handremvergrendeling, versnellingsbakvergrendeling, geluidsalarm, applicaties om uw voertuig te tracken, stroomonderbreker, enz.). Zorg ervoor om – volgens het type voertuig – over dergelijke systemen te beschikken. Denk ook aan een vergrendeling of aan een anti-diefstalsysteem op de uitrusting die u op uw caravan of camper vastmaakt.
Sloten, deuren, vensters,…: Deze zijn vaak vrij kwetsbaar en laten daardoor gemakkelijk aan dieven toe om in te breken. Probeer ze indien mogelijk te versterken of te beveiligen. Een stevig hangslot kan veel dieven al op andere gedachten brengen.
Een tip om een gestolen caravan of mobilhome gemakkelijker terug te vinden: laat uw ramen of koetswerk markeren/graveren, breng een (grote) visuele markering aan op het dak waarmee uw voertuig vanuit de lucht kan herkend worden (in geval van opsporing door een drone of helikopter).

Voorzorgsmaatregelen ter plaatse

Kies uw locatie zorgvuldig: Zorg ervoor goed te weten op welk type plaats u uw voertuig parkeert. Zonder dat u het weet, kan een lukraak gekozen plaats bijzonder in trek zijn bij dieven of vandalen. Pas op voor de snelwegparkings of informatieparkings langs drukke wegen. Een groot aantal diefstallen vindt er plaats.
Stopt u even bij een benzinestation? Laat nooit de deuren open en/of de sleutels binnen handbereik. Veel bestuurders zijn hierdoor hun voertuig kwijtgespeeld!
De parkeerplaats van uw voertuig: Gebruik een wielklem om te vermijden dat uw voertuig ongewild in beweging zou komen. Draai de wielen in de richting van het voetpad of van de boord van de weg, vergrendel de koppeling en/of verwijder het neuswiel.
Veel vakantiegangers zijn op zoek naar rustige plekken (in het groen en afgezonderd) om hun voertuig te parkeren. Maar pas op voor potentiële schuilplaatsen in de onmiddellijke buurt (struiken, muurtje, …) die het werk van een dief gemakkelijker kunnen maken.
Sociale controle werkt niet altijd. Het is natuurlijk altijd aan te raden om een goed contact te hebben met de directe buren, maar het is niet altijd efficiënt om op hen te vertrouwen om uw eigendom in de gaten te houden. Veel bestolen vakantiegangers klagen over de onverschilligheid van anderen.
Voorwerpen: Wees voorzichtig met waardevolle voorwerpen die u uit uw voertuig haalt en stel ze niet onbewaakt tentoon aan de buitenwereld. Generatoren zijn door dieven sterk begeerd, maar ook fietsen, BBQ’s en andere voorwerpen die voor vrije tijdsactiviteiten worden gebruikt.
In uw afwezigheid: Neem uw boorddocumenten mee of steek ze weg op een veilige plaats en zorg ervoor dat u deuren en vensters goed sluit of vergrendelt. Laat waardevolle voorwerpen (of geld) niet in het zicht, trek de gordijnen dicht. Breng het anti-diefstalsysteem in werking.

Wat doen bij inbraak of diefstal?

Maak onmiddellijk de lijst op van de gestolen of beschadigde voorwerpen. Raak geen enkel bewijsstuk aan (bijv. schade door inbraak) totdat de aangifte is gebeurd bij de politie. Zoek naar mensen in de buurt die kunnen getuigen.
Doe aangifte bij de politie, voeg alle relevante bewijzen of getuigenissen toe. Geef de politie uw contactgegevens en informatie over uw verdere reisroute (dit voor het geval dat de gestolen voorwerpen worden teruggevonden). Neem zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar of bagageverzekeraar.

Nuttige link:

BeSafe: https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/diefstal/voertuigcriminaliteit/uw-caravan-of-mobilhome-beschermen-tegen-dieven

Bron: Europ-assistance.be
Foto: Noordernieuws.be

Facebook51
Twitter
Follow Me
Tweet