Toon Hamans en Monique Nelen - Rommeshoef Zorgboerderij, Rouwmoer 6, Essen - Noordernieuws.be 2018 - DSC09909u85v

Trots op mijn beroep: Toon Hamans en Monique Nelen vertellen

De Rommeshoef is een gekende zorgboerderij in Essen en omgeving en werd in 2009 gestart. De directe aanleiding hiervoor was Niels (24), de zoon van Toon en Monique. Niels heeft een niet-aangeboren verstandelijke beperking en ADHD. Dit bleek na onderzoek toen hij 4 jaar oud was.

Op zoek naar activiteiten buitenshuis

“Niels is toen naar Berkenbeek gegaan, waar hij tot zijn 21ste gebleven is.” vertelt Toon, “Als je op Berkenbeek afgestudeerd bent, krijg je een doorverwijzing naar een dagcentrum. Maar dat zijn hoofdzakelijk bezigheden binnenshuis. En wij waren juist op zoek naar activiteiten buitenshuis, want we zagen bij vrienden die een boerderij hadden, hoe Niels daarvan genoot. Dan zaten wij koffie te drinken en Niels was in de stallen bij de dieren. Vooral bij de kalfjes, want mensen als Niels trekken makkelijker naar de kleinere dieren. Grotere dieren kunnen angstig overkomen.”

Zorgboerderijen

“We gingen op zoek naar plekken waar er buitenactiviteiten beschikbaar waren en dan loop je tegen het fenomeen ‘zorgboerderijen’ aan. We waren wel bekend met dit concept en gingen in de regio op zoek. Maar bij alle zorgboerderijen die we bezochten, waren praktiserende boerenbedrijven. Uit liefde voor de medemens wilden ze 1 of 2 personen met een handicap opnemen, maar die moesten dan wel een behoorlijke mate van zelfstandigheid hebben om zelfstandig te kunnen werken. En dat is iets dat onze Niels niet kan.”

Geen vergoeding voor instelling in Nederland

“We zochten verder naar zorgboerderijen waar wel begeleiding was en kwamen bij een zorgboerderij in Oudenbosch. Dat was een tuinderij wat de commerciële zaak had gestopt en het bedrijf had verhuurd aan een zorgvoorziening. Die zorgden dan weer voor begeleiders en zorggasten, die daar hun activiteiten konden doen. We hebben met hen een gesprek gehad en het zou de ideale plek voor Niels zijn geweest. Maar de instanties in België wilden geen vergoeding geven voor een instelling in Nederland. Toen hebben we besloten: als we het toch zelf moeten betalen, kunnen we het net zo goed ook zelf gaan doen!”

Voorzien van maatwerk en begeleiding

“In de zomer van 2009 hebben we de stap genomen. Ik heb toen een businessplan opgesteld voor een virtuele zorgboerderij. Oftewel een zorgboerderij die er nog niet was. Ik had me er goed in verdiept en wist welke formule ik wilde hanteren. Namelijk het aanbieden van eenvoudige, repeterende activiteiten in een boerderij omgeving. Het voorzien van maatwerk en begeleiding op de behoefte van onze zorggasten.”

Boerderij van het klooster van de Redemptoristen

“Ik had een niet al te grote boerderij nodig en de mogelijkheid tot tuinbouw. En ik moest gaan zorgen voor begeleiding. Dit moest ik allemaal in de zomer van 2009 opstarten. De zoektocht naar een passende boerderij begon en ik kwam via een tip terecht bij de boerderij van het klooster van de Redemptoristen. Mijn vrouw en ik dachten meteen: dit is het! Alle andere boerderijen hadden namelijk 2 minpunten: Gelegen aan een drukke weg, dus minder interessant voor mensen met een beperking. En vaak te goed in orde, dus onbetaalbaar. Maar hier vonden we de rust die nodig was en toch kort genoeg bij de faciliteiten van Essen.”

Achterstallig onderhoud kwam goed uit

“We zijn in gesprek gegaan met de paters, in eerste instantie over erfpacht, maar later werd dat omgezet in koop door ons. Er was heel veel achterstallig onderhoud, maar daar zat ook weer het voordeel in voor onze mannen. Die konden, als activiteit, meehelpen aan eenvoudige werkzaamheden. Zoals het in elkaar schroeven van deuren, schilderen, schuren, zelfs bestrating!”

Zorggasten van 12 tot 55 jaar

“Voor de begeleiding hebben we destijds contact gezocht met een grote zorgverstrekker in de regio. Daar kwam een samenwerking uit, waarbij zij voor de begeleiding zorgden en ik voor de werving en selectie van de zorggasten. Onze doelgroep was jongvolwassenen met een mentale beperking die buitenactiviteiten wilden doen. Dat is wel breder geworden en we hebben dan nu ook zorggasten van 12 tot 55 jaar.”

Juiste zorg en begeleiding

“Bij nieuwe aanvragen laten we iemand eerst 3 dagen meedraaien en observeren we of hij/zij zich in onze formule kan vinden. Want niet iedereen heeft iets met tuinderij of dieren. En dat is heel snel te zien. Als we na 3 dagen zien dat het goed is, dan gaat die jongen of het meisje meedraaien met het rooster en de groep. Parallel daaraan gaat een orthopedagoge een beeldvorming maken over hem of haar. Naar aanleiding van deze beelden wordt een zorg-/actieplan gemaakt. Daar komt de juiste zorg en begeleiding uit voort.”

Activiteiten op een zorgcentrum

“Onze Niels studeerde in 2015 af”, vertelt Monique. “In plaats van zijn grote sociale netwerk op school op te moeten geven voor een relatief kleine groep op de zorgboerderij, besloten we om hem ook deel te laten nemen aan de activiteiten op een zorgcentrum. Onze keus voor zijn zorgcentrum was vanwege de beschikbaarheid, de teambegeleiding en de doelgroep die zij bedienen.”

Eigen begeleidster en orthopedagoge

“Maar door een omzetting van de P.V.B. (Persoons Volgende Budgetten) moest de zorgvoorziening zijn begeleiders terugtrekken. Daarom hebben we sinds 1-1-2017 een eigen, vaste begeleidster in dienst genomen. Volgende week start er ook een orthopedagoge die bij ons in dienst komt. Zo hebben we ons eigen vaste en constante team.”

VAPH erkenning

“Omdat er eerst dus alleen traditionele zorgboerderijen waren, was er ook geen regelgeving voor de zorgboerderij zoals wij die hadden opgestart. Samen met 2 collega’s en de politiek hebben we een bijdrage geleverd aan de regelgeving van de Groenezorginitiatieven. Wij hebben sinds 1-1-2017 de VAPH erkenning (Vlaams Agentschap Personen met een Handicap) als Groenezorginitiatief. Op dit moment hebben wij een werking van 3 dagen in de week en 12 zorggasten, die in verschillende frequenties en groepssamenstelling komen. We breiden nog steeds uit en hebben plaats voor nieuwe zorggasten.”

Trots op mijn beroep

“De lach op het gezicht van de mannen als ze ’s avonds naar huis gaan, geeft me meer voldoening dan de grootste order die ik ooit in mijn commerciële loopbaan heb gescoord!”

www.rommeshoef.be

LW

Facebook82
Twitter
Follow Me
Tweet