Trappenmaker Wim Van Loon

Trots op zijn beroep. Wim Van Loon vertelt!

Marc Van Loon, de vader van trappenmaker Wim Van Loon (36), had een ambachtelijke trappenmakerij op de Rijkmaker. Wim ging naar Gitok in Kalmthout en wist dat hij houtbewerking wilde gaan doen. Hij wilde ook zelfstandige worden, maar niet met het maken van trappen.

Mijn eigen zaak starten

“Het bedrijf van mijn vader was gevestigd op onze huidige locatie en in het pand hiernaast”, vertelt Wim. “Toen ik tien was, werd mijn vader ziek en heeft hij alles verkocht aan iemand die het bedrijf verder heeft gezet. Op mijn twintigste werd ik zelfstandige en deed van alles, behalve trappen maken, want ik wilde mijn eigen ding creëren en een eigen zaak starten. Na twee jaar vroeg een goede vriend me of ik een trap voor hem wilde maken. Daar heb ik over getwijfeld, want trappen maken had ik niet op het ‘menu’ staan. Maar na enig aandringen heb ik het toch gedaan, samen met mijn vader met wie het, gelukkig, heel goed gaat.”

Trappenmakerij Wim Van Loon - Essen - 2024 - HDB_0574

Dezelfde passie voor trappen

“Door die trap te maken, merkte ik dat ik dat toch wel heel leuk vond, dat het ambacht van mijn vader in mijn bloed zat. Mijn eigen bedrijf ben ik in de oude varkensstal van ons vokke begonnen. Het vroegere atelier van mijn vader kwam vrij en daar ben ik toen meteen naar toe verhuisd. De eerste vijf jaar heb ik alleen gewerkt en mijn neef kwam vaak vakantiewerk doen. Op een gegeven moment stopte het bedrijf dat in de trappenmakerij van mijn vader was gevestigd. Een van de werknemers is toen bij mij komen werken, want hij had dezelfde passie voor trappen als ik. Mijn neef studeerde af en kwam ook bij mij werken en zo was er dus ineens een team van drie mensen.”

Trappenmakerij Wim Van Loon - Essen - 2024 - HDB_0581

Trots op ons team

“Het pand naast ons, dat dus vroeger van mijn vader was voordat hij ziek werd, stond uiteindelijk een jaar leeg en we hadden we het geluk dat we dat terug konden kopen. Het is een prachtig atelier om ons stiel in uit te oefenen. Ondertussen groeide ons team door en zijn we nu met tien mensen. Mensen die allemaal gepassioneerd door en expert zijn in hun beroep, ik ben enorm trots op ze!”

Trappenmakerij Wim Van Loon - Essen - 2024 - HDB_0588

Van gezaagde boomstammen tot ambachtelijke trappen

“In het atelier worden de in brede planken gezaagde boomstammen verwerkt tot ambachtelijk gemaakte trappen. We gebruiken eik en beuk, want die houtsoorten zijn daar het meest geschikt voor. We maken met name binnentrappen, omdat er niet vaak naar buitentrappen gevraagd wordt, maar we kunnen die wel maken. Mensen komen doorgaans met het plan van de architect, waar de trap in de woning moet komen. Samen kijken we naar het interieur, de stijl, de houtsoort, kleuren, leuningen, … en kunnen dan inschatten welke stijl trap bij het huis én de bewoner past. Gregory, een van onze teamleden, is niet alleen perfectionist op het gebied van trappen, maar kan ook heel goed meedenken met de klant en ze adviseren.”

Trappenmakerij Wim Van Loon - Essen - 2024 - HDB_0601

Kennis en ervaring

“Een keuken vervang je misschien nog eens na twintig jaar ofzo, maar een trap schaf je maar één keer aan, dus die moet perfect zijn. De trap staat doorgaans in de inkom van een huis en zorgt voor een eerste indruk, die gewoon goed moet zijn. Van een boomstam maak je een meubelstuk, in dit geval een trap, en dat vereist kennis en ervaring. Als iemand nieuw in het vak komt, duurt het zo’n vijf jaar voor die ingewerkt is.”

Trappenmakerij Wim Van Loon - Essen - 2024 - HDB_0611

Gepatenteerd verdrijvingsysteem

“Iedere trap is anders, het is geen massaproduct, ze worden allemaal op maat gemaakt en moeten comfortabel en veilig zijn. We hebben een gepatenteerd verdrijvingsysteem, zodat alle treden in, bijvoorbeeld, een mooie waaiervorm lopen, zodat veiligheid voorop staat. De combinatie van ambacht en technologie is fascinerend en we leren elke dag bij, zo onze kennis constant vergrotend. Vanwege de grote vraag zijn we daarom ook altijd op zoek naar gemotiveerde en enthousiaste medewerkers voor ons atelier.”

Trappenmakerij Wim Van Loon - Essen - 2024 - HDB_0613

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots op mijn beroep, omdat ik mijn passie en liefde voor het vak in praktijk breng. Trots dat we in België en Nederland gevraagd worden voor grote renovatieprojecten, om monumentale trappen in de originele staat terug te brengen. Trots op ons team dat het allemaal mogelijk maakt, in het atelier en op kantoor, mensen die elkaar perfect aanvullen!”

www.wimvanloon.be
Facebook
Instagram

NN

 

Facebook155
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!