Laatste nieuws:
Tomatenfestival
In het Vangeertenhof ontdekken bezoekers honderden verschillende tomatenrassen, vooral oude heirloom-rassen maar ook de nieuwste creaties uit de veiling van Coöperatie Hoogstraten en gespecialiseerde tomatenkwekerijen. Copyright: Arboretum Kalmthout

Tomatenfestival

Zaterdag 7 en zondag 8 september – 10-17 uur, Kalmthout

Arboretum Kalmthout sluit traditiegetrouw tijdens het eerste weekend van september de zomer af met een groots tomatenfestival. Het historische Vangeertenhof vormt het kader van deze tentoonstelling. Je kunt er honderden tomaten, zowel de nieuwste hybriden als oude heirloomrassen, in een kleurrijke tentoonstelling bewonderen.
Zin om zelf tomaten te kweken? Aan de zadenstand van Arboretum Kalmthout kun je grasduinen tussen meer dan 500 tomatenrassen met klinkende namen als ‘Kellogg’s Breakfast’, ‘Moon Glow’ en ‘Orange Banana’.

Tomatenfestival
Gepassioneerde verzamelaars en professionele (bio-)kwekers leveren een belangrijke bijdrage aan de tentoonstelling, met ruim 250 rassen die je doorgaans niet in de winkel ziet. ©Arboretum Kalmthout
Tomaten proeven

Tijdens het tomatenfestival is er natuurlijk ook uitgebreid gelegenheid tot proeven. Chef-kok Eddy Van Den Langenbergh is vaste waarde en verkent opnieuw de culinaire mogelijkheden van de tomaat. Vanaf 11 uur demonstreert hij aan de proeversstand verrassende gerechten en hapjes.
Uit eigen moestuin verwerkt Ann Wouters uit Kalmthout haar zelfgekweekte tomaten en groenten tot home made sauzen. Voor het eerst presenteert ze haar regionale lekkernijen op het tomatenfestival: Tomatjup, Papritjup en Bietjup!

Duurzame tomatenteelt

De commerciële tomatenteelt blijft haar sortiment uitbreiden en focust meer en meer op duurzame teelt. Tomaten kweken met oog op het milieu is voor de moderne tomatenkweker vanzelfsprekend, toch is niet elke consument zich hiervan bewust. Aan de infostand van Biobest kun je kennismaken met verschillende eco-vriendelijke manieren van gewasbescherming, onder meer door het inzetten van nuttige insecten als bestrijdingsmiddel.

Tomatenfestival
Tijdens het tomatenfestival kunnen bezoekers gratis aansluiten voor een seizoenswandeling in de arboretumtuin, die stilaan de eerste herfstkleuren vertoont. ©Arboretum Kalmthout
Rondleiding met gids

Op zaterdag en zondag kun je om 14 uur met een gids de arboretumtuin ontdekken in een seizoenswandeling. Naast de vele zomerbloeiers, krijg je al een voorproefje van de herfst. Tijdens je wandeling kom je bloeiende cyclamen tegen, kleurrijke rozenbottels, vruchten van wilde appelaars en Japanse kornoelje.
Inschrijven is niet nodig, met je toegangsticket tot het tomatenfestival en de tuin kun je zo deelnemen.

Praktisch

Wanneer: Zaterdag 7 en zondag 8 september 2019
• 10 tot 17 uur: tentoonstelling, verkoop van tomatenzaden
• 11 tot 16 uur: kookdemonstraties, proeven van tomaten
• 14 uur: seizoensrondleiding in de tuin met gids

Waar:

Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

Prijs:

€ 8,5 – toegang tot de tuin inbegrepen
Jaarkaarthouders, Museumpas en kinderen -12 jaar gratis.

Website:

www.arboretumkalmthout.be

Social media:

www.facebook.com/arboretumkalmthout
https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook70
Twitter
Follow Me
Tweet