Laatste nieuws:
Tips om pech te voorkomen tijdens je autovakantie

Tips om pech te voorkomen tijdens je autovakantie

De zomervakantie van 2020 zal voor velen starten op vier wielen. Bijna 30% meer vakantiegangers mijdt immers het vliegtuig en kiest voor de auto. Wil je liefst niet stranden naast de autostrade? Lees dan deze tips om autopech te voorkomen.

We kunnen deze zomer dan toch reizen, al zal er dat voor velen wel anders uitzien. De manier waarop we op onze bestemming geraken bijvoorbeeld. Maar liefst 79% van de Vlamingen die eerst een vliegvakantie gepland had, overweegt deze zomer toch eerder met de auto op reis te gaan. Ook de mobilhome en de fiets winnen aan populariteit. Reizen met de auto of mobilhome heeft zijn voordelen: je bent op weg in je eigen bubbel en je kunt naar huis keren wanneer je wilt. Wie een autovakantie buiten België plant, trekt vooral naar de buurlanden: Nederland (43%), Frankrijk (35%), Duitsland (29%) en Luxemburg (20%).

Autopech voorkomen

VAB-Reisbijstand verwacht door de grote stijging van het aantal autovakanties een hete zomer op de alarmcentrale. Zowel auto als chauffeur worden namelijk zwaar belast – denk maar aan de afstand, hitte, vermoeidheid en belading. VAB bereidt zich hierop grondig voor, maar ‘beter voorkomen dan genezen’ wordt extra belangrijk. Zo zal het deze zomer niet eenvoudig zijn om in populaire vakantielanden snel de juiste bandenmaat of vervangwagens te vinden.

1. Kijk je banden na

Een band die niet meer herstelbaar is, moet vervangen worden, maar dat kan in het buitenland weleens een moeilijke zoektocht zijn. Zeker voor wagens met een speciale bandenmaat of als het voorkomt in het weekend, wanneer de garages gesloten zijn.
-Minder dan 60% van de auto’s zijn voorzien van een volwaardig reservewiel. Kijk na welk alternatief voor een lekke band je in de auto hebt en overweeg om zelf een reservewiel mee te nemen.
-Controleer zeker de bandenspanning voor je vertrekt. Als je auto zwaar beladen is, kun je het best de bandenspanning wat verhogen. Deze informatie vind je in het instructieboekje van je wagen.
-Check ook de profieldiepte en controleer het loopvlak van je banden op eventuele scheurtjes.
-Uit de VAB-vakantiebarometer blijkt dat 6% van de Vlamingen die deze zomer met de auto op vakantie wil gaan, de winterbanden nog niet heeft vervangen door zomerbanden. 2% van hen is dat zelfs niet van plan. VAB raadt echter ten stelligste af om met winterbanden op vakantie te vertrekken. De remweg van winterbanden is bij temperaturen hoger dan 7°C langer dan die van zomerbanden. Bovendien is het rubber veel zachter, waardoor de kans op een lekke band of klapband aanzienlijk groter is in de zomer. Ook tijdens buien kunnen winterbanden een gevaar vormen. Door de textuur van de band is de kans op aquaplaning veel groter.

2. Controleer de koelvloeistof

Bij 1 op de 5 pechgevallen in het buitenland tijdens de zomermaanden gaat het om motorproblemen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar best kun je voor vertrek de koelvloeistof controleren.

3. Voorkom start- en batterijproblemen

Ook bij warm weer kan je autobatterij het begeven. Zeker als je in de file staat of korte ritten maakt, moet de batterij veel energie leveren. Zelfs in normale weersomstandigheden kan het al flink warm worden onder de motorkap van je auto. Als je dan ook nog eens de airconditioning op volle toeren laat draaien, loopt de temperatuur nog op en dat heeft zo zijn gevolgen voor de batterij. Die moet dan namelijk extra hard werken om de airco optimaal te laten functioneren. Onze tips:
-Schakel de motor uit als je lang moet stilstaan, bijvoorbeeld in de file.
-Neem je een pauze? Dek de voorruit af met een zonnescherm. Leg eventueel een handdoek op het dashboard om de hitte nog beter tegen te houden.
-Start de motor niet meteen als je terug wil vertrekken, maar laat de deuren of ramen even openstaan, zodat de hete lucht uit je auto kan. Zo moet je airco nadien minder hard werken.
-Waak erover dat stroomverbruikers (radio, koelbox, navigatiesysteem…) uitgeschakeld zijn wanneer je de wagen parkeert.

4. Vertrek uitgerust op reis

14% van de Vlamingen vertrekt onvoldoende uitgerust op reis of rijdt op gevaarlijke momenten, namelijk ’s nachts. Het is van vitaal belang om met een fris hoofd op vakantie te vertrekken, want 7% van de interventies tijdens de zomermaanden zijn ongevallen. Bovendien zou in juli en augustus vermoeidheid aan de basis liggen van 1 op de 3 ongevallen op de autosnelweg. Hou daarom voldoende pauzes. Uit de VAB-vakantiebarometer blijkt dat 7% van de Vlamingen die deze zomer met de wagen op vakantie willen gaan, van plan is zo lang mogelijk te rijden zonder te stoppen. Een zeer slecht idee! Ook plant 9% ’s nachts te rijden, wat VAB afraadt. Omdat de meeste snelwegen ‘s nachts niet verlicht zijn, kan er door de duisternis sneller concentratieverlies optreden. Uit statistieken blijkt bovendien dat ongevallen die ’s nachts gebeuren veel ernstiger zijn.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook30
Twitter
Follow Me
Tweet