Laatste nieuws:
Dana Van den Broeck van Tandlabo VdB in Essen vertelt over haar Beroep Tandtechnieker

Trots op haar beroep. Dana Van den Broek vertelt!

Er zijn een paar dingen die de eerste indruk van iemand bepalen, ons gebit is er daar een van. Niet iedereen heeft het geluk de eigen tanden te mogen behouden. Tandtechniekers zijn heel belangrijk, niet alleen vanwege ons uiterlijk, maar ook om te kunnen eten. Dana Van den Broek (41) is tandtechnieker, ze maakt tandprotheses en doet ook herstellingen.

Hoe het begon

“Jaren werkte ik als meewerkend echtgenoot bij mijn man in de zaak”, vertelt Dana. “Maar op een gegeven moment wilde ik ook iets voor mezelf gaan doen, iets met mijn handen. Ik was altijd al creatief bezig en heb tot mijn 21ste kunst gestudeerd. Zo maakte ik bijvoorbeeld ook verlichte dartringen, maar haalde daar geen voldoening uit. Op zoek naar iets waar ik mijn creativiteit en handigheid in kwijt kon, kwam ik de opleiding ‘Tandtechnieker’ tegen. Daar kon je een diploma voor halen en je moest goed met je handen kunnen werken.”

Tandtechnieker, een fascinerend beroep

“Je doet eerst een initiatiejaar waarin alle facetten van het vak aan bod komen, zo kan je zien of het wel echt iets voor je is. Het is een zware opleiding, we begonnen met twintig en zijn uiteindelijk met zes personen overgebleven. De opleiding duurde vier jaar en in die jaren werd mijn interesse steeds groter. Al na een paar weken wist ik dat dit was wat ik wilde doen, het lag me direct! Het is fascinerend hoe je van niets iets maakt, dat je voor een tandeloze mond iets moois kan maken.”

Eigen tandlabo

“Vanaf het eerste jaar heb je praktijklessen. De eerste opdracht was een kies modelleren in een kaars, om de vorm te leren kennen. Dit lukte me heel erg goed, terwijl anderen er best wel moeite mee hadden. Je moest ook tanden tekenen, allemaal om vertrouwd te raken met de vormen. In die vier jaar loop je ook elke dag stage. Nadat ik ben afgestudeerd ben ik samen met een studievriendin ons eigen tandlabo begonnen. Jammer genoeg woonde zij te ver uit de buurt om de reis elke dag te maken en uiteindelijk is ze een tandlabo bij haar in de buurt begonnen.”

Trots op haar beroep. Dana Van den Broek vertelt!

Je mond verandert

“In mijn eigen labo doe ik nu alle herstellingen van kunststof protheses, zoals gebroken of gescheurde protheses, tanden vervangen die afgebroken zijn, reinigingen. Ook maak ik protheses voor tandartsen. Het gebeurt wel dat mensen hun gebroken prothese brengen, die ze eerst zelf hebben gelijmd, soms zelfs al meerdere keren. Uiteindelijk brengen ze die dan bij mij en dan is de juiste pasvorm niet meer te vinden. Dit gaat ten koste van het draagcomfort. Daar komt bij dat je mond verandert als je je tanden, of zelfs een deel van je tanden, niet meer hebt.”

Probeer je tanden zo lang mogelijk te houden!

“Bij het ontbreken van je tanden, is het vooral de onderkaak die slinkt, wat het steeds moeilijker maakt om daar een passende prothese voor te creëren. Uiteindelijk zullen die mensen aangewezen zijn op implantaten. Mijn advies is dan ook: probeer zolang het kan je eigen tanden te behouden, vooral je ondertanden! Protheses voor de onderkaak geven namelijk de meeste problemen. Mensen lopen ook vaak te lang met dezelfde prothese, terwijl je mond dus verandert. Niet voor niets vergoedt de mutualiteit elke zeven jaar een nieuwe prothese.”

Trots op mijn beroep

“Het is een fijn beroep, niet alleen esthetisch, maar ook functioneel. Ik haal hier veel voldoening uit en ik ben trots en content als de mensen hier tevreden buiten stappen.”

www.tandlabovdb.be
Facebook

NN

Facebook289
Twitter
Follow Me
Tweet