Laatste nieuws:
Sneeuwklokjesweekend toont uniek herbarium
Door de warme winterdagen, steken vroeger dan gewoonlijk ontelbaar veel bloeiende sneeuwklokjes hun kopjes op in de tuin van Arboretum Kalmthout. Copyright: Arboretum Kalmthout

Sneeuwklokjesweekend toont uniek herbarium

Komend weekend zet Arboretum Kalmthout de delicate schoonheid van het sneeuwklokje opnieuw in de kijker met een unieke binnententoonstelling in het Serrehuis, een gespecialiseerde sneeuwklokjesverkoop en rondleidingen in de arboretumtuin.

De tentoonstelling geeft een inkijk in de uitzonderlijke herbariumcollectie van Naturalis, het biodiversiteitscentrum van de Universiteit Leiden, die speciaal voor het sneeuwklokjesweekend 14 waardevolle herbariumvellen van botanische soorten en cultivars uitleent.

Uniek sneeuwklokjesherbarium uit Leiden

In bijna 200 jaar tijd is de (rijks)collectie van Naturalis, het biodiversiteitscentrum van de Universiteit Leiden (NL), uitgegroeid tot een verzameling van ruim 40 miljoen objecten. Die enorme hoeveelheid objecten uit de natuur is de basis voor het onderzoek naar wereldwijde biodiversiteit en geologie. Ter gelegenheid van de sneeuwklokjestentoonstelling, kreeg Arboretum Kalmthout 14 waardevolle herbariumvellen uit de collectie in bruikleen. Enkele exemplaren dateren nog uit de 19de eeuw. Het zijn botanische soorten maar ook cultivars als Galanthus ‘Hanneke’, vernoemd naar sneeuwklokjesexpert en auteur Hanneke van Dijk.

Sneeuwklokjesweekend toont uniek herbarium
Voor conservator-directeur Abraham Rammeloo is het sneeuwklokjesherbarium van Naturalis van de Universiteit Leiden een unieke gelegenheid voor bezoekers om kennis te maken met deze bijzondere bewaartechniek. Copyright: Arboretum Kalmthout
Sneeuwklokjesweekend toont uniek herbarium3
Dagdromen en botanisch tijdreizen met één blik op sneeuwklokjes van meer dan honderd jaar oud uit het Leidse herbarium.
Copyright: Arboretum Kalmthout
Rare jongens, die Galanthofielen

Geen ander winterbloempje met zulk een aantrekkingskracht als het sneeuwklokje, Galanthus. Door de tijd heen, heeft het sneeuwklokje een bijna mythische status gekregen, met name in het Verenigd Koninkrijk. Decennialang lokken dichte sneeuwklokjestapijten er in de tuinen van kasteeldomeinen of op oude kerkhoven jaarlijks duizenden liefhebbers en Galanthofielen, of sneeuwklokjesverzamelaars. Doordat sneeuwklokjes zich gemakkelijk laten vermeerderen en kruisen, kom je af en toe ook wel eens bijzondere varianten tegen. Deze kruisingen, of cultivars, zijn erg gegeerd én gedocumenteerd. Ook in ons land kun je in bossen en in oude parken prachtige hagelwitte sneeuwklokjestapijten spotten.
Ben je op zoek naar een niet-alledaags klokje voor je tuin, of wil je wel eens weten waar de verzamelwoede om draait, kom dan zeker op zaterdag snuisteren op de sneeuwklokjesbeurs. Gespecialiseerde kwekers en verzamelaars uit België, Nederland en Duitsland verkopen in de loods van Arboretum Kalmthout hun mooiste plantjes, in pot of met ontblote wortel in het groen. De toegang tot de beurs is inbegrepen in je ticket bij de sneeuwklokjestentoonstelling.

Een overzicht van de standhouders vind je op de website.

Sneeuwklokjesweekend toont uniek herbarium4
Op zaterdag kun je in de loods van Arboretum Kalmthout terecht bij gespecialiseerde kwekers en verzamelaars uit binnen- en buitenland voor ongewone tot erg zeldzame sneeuwklokjes.
Copyright: Arboretum Kalmthout
Zaterdag 8 februari

10.00 tot 17.00 uur: tentoonstelling met sneeuwklokjes (Serrehuis)
11.00 tot 15.30 uur: verkoop van sneeuwklokjes (loods)
14.00 tot 15.30 uur: wandeling in de tuin met een gids, zonder reserveren

Zondag 9 februari

10.00 tot 17.00 uur: tentoonstelling met sneeuwklokjes (Serrehuis)
11.00 tot 16.00 uur: ieder uur rondleidingen in de tuin met een gids, zonder reserveren

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

Wanneer: zaterdag 8 en zondag 9 februari 2020, van 10:00 tot 17:00
Waar: Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

Tickets
€ 8,5 – museumpas € 1,5
jaarkaarthouders en kinderen -12 jaar gratis

Website
www.arboretumkalmthout.be
www.naturalis.nl

Social media
www.facebook.com/arboretumkalmthout
https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout

Meer info

Arboretum Kalmthout, T +32(0)3 666 67 41, E info@arboretumkalmthout.be

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook204
Twitter
Follow Me
Tweet