Laatste nieuws:

Sluikstort, het logische gevolg van een zeker beleid

Wiesda's column
Wiesda’s column
Eigenlijk ben ik heel benieuwd hoe uw reactie was, toen u de rekening kreeg voor de groencontainer. Om te beginnen was er die brief waarin je voor een voldongen feit werd gesteld: maak je gebruik van de groenafval ophaaldienst? Dan ga je die container gewoon krijgen, met chip. Nergens werd een tarief genoemd, het was trouwens ook niet echt wereldkundig gemaakt. Navraag leerde dat het bericht kennelijk wel op de site van de gemeente heeft gestaan. Persoonlijk lijkt me het belangrijk genoeg om dit te melden in het maandblaadje EssenInfo, maar kennelijk werd dat niet nodig geacht. Zelf ken ik heel wat mensen, onder andere senioren, die geen internet of computer hebben. Die blijven dan onkundig van dit soort dingen en krijgen te maken met een onplezierige verrassing.
Je moest om te beginnen vijfendertig euro storten en toen kwam de afrekening. Niet alleen is het dus veel duurder, ook betaal je voor de container zelf! Die container waar je niet om hebt gevraagd, maar die je nu wel mag financieren en die zichzelf op die manier door de jaren heen dus meerdere malen terugbetaalt. Reden voor deze onplezierige constructie: dan gaan mensen meer composteren. Hiermee bevorder je dus sluikstort. Oorzaak en gevolg noem je dat ook wel. Natuurlijk weet ik wel dat het de gemeente ook maar van hogerhand wordt opgelegd, maar je mag je mensen daarom nog wel even goed informeren.

Sluikstort, het logische gevolg van een zeker beleid
Sluikstort, het logische gevolg van een zeker beleid

Halfzacht zijn ook al die bordjes gewijd aan sluikstort. Alsof de notoire vervuilers zich daar ook maar iets van aantrekken: “Allez, zie al die bordjes, laten we maar nooit geen rommel meer maken.” Is er trouwens ooit goed naar de tekst gekeken? Eigenlijk staat er: Sluikstort laat geen sporen na. Want het leest als een lopende zin. Iemand met een leuk gevoel voor humor, heeft een zakje vuil bij zo’n bordje gezet. Dat zakje staat er al zeker een maand en is ondertussen bijna overwoekerd door gras. De bermen zie je sowieso steeds verder vervuilen, omdat het stomweg niet wordt opgeruimd. Rommel trekt rommel aan, maar dat soort dingen moet je snappen. Mensenkennis wordt dat ook wel genoemd.

Groetjes,
Wiesda